Connect with us

Externe

Lovitura lui Obama pentru Putin în legătură cu legea anti-gay

Președintele american Barack Obama a dat o lovitură marți Rusiei în legătură cu controversata lege anti-gay din țară prin includerea a doi sportivi care și-au recunoscut în mod public homosexualitatea în delegația oficială pentru Jocurile Olimpice de la Soci și prin faptul că el a refuzat să meargă la acest eveniment sportiv, transmite agenția RIA Novosti, citată de Agerpres.

Președintele american Barack Obama a dat o lovitură marți Rusiei în legătură cu controversata lege anti-gay din țară prin includerea a doi sportivi care și-au recunoscut în mod public homosexualitatea în delegația oficială pentru Jocurile Olimpice de la Soci și prin faptul că el a refuzat să meargă la acest eveniment sportiv, transmite agenția RIA Novosti, citată de Agerpres.

Casa Albă a anunțat că Billie Jean King, o fostă campioană de tenis, gay, și Caitlin Cahow, o medaliată olimpică la hochei cu aceeași orientare sexuală, vor fi incluse în delegația americană ce va participa la ceremoniile de deschidere și închidere ale JO în februarie.

Pentru prima dată de la Jocurile Olimpice de Vară din Sydney din 2000, președintele american, vicepreședinte și prima doamnă vor absenta din ambele delegații. Responsabili ai Casei Albe au anunțat că programul lui Obama va fi prea încărcat pentru a putea asista la Jocuri, dar că delegația ‘reprezintă diversitatea reprezentată de Statele Unite ale Americii’.

‘Toți membrii delegației noastre se disting prin prisma reușitelor lor în serviciul în slujba guvernului, în activismul civic și în sport’, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Shin Inouye, într-un comunicat. Astfel, SUA se vor alătura Franței și Germaniei, care au decis la rândul lor să nu trimită înalți reprezentanți guvernamentali la Jocurile Olimpice.

Cu toate că Obama nu a comentat în mod direct cu privire la motivele acestei decizii, includerea unor atleți ce nu își ascund homosexualitatea sugerează că așa-numita propagandă rusească anti-gay este cel puțin o parte componentă a acestui pas.

Legislativul rus a aprobat o lege în iunie prin care a interzis promovarea relațiilor sexuale netradiționale în fața minorilor, suscitând reacții internaționale și temeri referitoare la siguranța atleților și spectatorilor gay prezenți la JO de la Soci.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Când a apărut umbrela. Cum a evoluat de-a lungul timpului

Umbrela a fost folosită la început pentru a proteja de soare, şi nu de ploaie, fiind confecționată din mătase. Astfel, cuvântul „umbrelă” provine din latinescul „umbros”, care înseamnă „umbră”.

Umbrela a fost folosită se pare prima dată acum 4.000 de ani, în China antică, pentru a proteja de soare. Pe vremea aceea umbrela era fixă și confecționată din mătase.

Ulterior, au apărut și umbrelele cu articulații (între anii 45-30 înainte de Hristos), tot în China, fiind folosită atunci la carul ceremonial al împăratului. Umbrelele mai erau confecționate și din hârtie. Care, ulterior, tot în China, a fost ceruită și lăcuită pentru a deveni impermeabilă.

În Europa umbrela era un accesoriu purtat numai de femei. Dar, în secolul al XVIII-lea filantropul englez Jonas Hanway, mare iubitor de călătorii, a adoptat acest accesoriu util, fiind primul bărbat care a avut curajul să poarte o umbrelă în public, pe străzile Londrei.

Fiind un înfocat călător acesta a avut ocazia să observe în alte locuri ale lumii bărbați care purtau umbrele. A adoptat acest obicei, în ciuda batjocurii la care a fost supus de către conaționalii săi, și timp de 30 de ani a purtat umbrelă. În cele din urmă purtarea umbrelei de către bărbați a devenit deja firesc atât la Londra, cât și în lume.

Primul magazin de umbrele a fost deschis la Londra în anul 1830. Acesta există și astăzi și se numește Smith&Sons.

Abia în 1852 apare prima umbrelă cu spițe din metal, subțiri, elastice, din oțel inventatorul ei fiind Samuel Fox.

Prima umbrelă pliantă a apărut în 1969, fiind inventată de Bradford Philips. Astăzi există umbrele de 15 cm care se pot purta în geantă.

În zilele noastre materialul din care sunt confecționate umbrelele este teflonul, care le face impermeabile.

Cel mai mare muzeu dedicat umbrelelor se află în Italia, în localitatea Gignese. Aici poți vedea umbrele cu dantelă și pictate, care au aparținut unor capete încoronate ale Italiei cât și instrumente vechi folosite pentru fabricarea umbrelelor, dar și invenții din zilele noastre.

Cea mai mare umbrelă din lume a fost fabricată în China și are 23 de metri în diametru, când este deschisă. De altfel China, țara în care a fost inventată umbrela, a rămas cel mai mare producător din această industrie, și nimeni nu îi poate contesta supremația.

Astfel, cele mai multe umbrele sunt produse în China, în oraşul Songxia, cu 110.000 de locuitori. Localitatea produce 350 de milioane de umbrele pe an. Fiecare muncitor trebuie să coasă 40 de umbrele pe oră.

Sursa: Libertatea.ro

Citește mai departe

Externe

30 documente de identitate românești false depistate în octombrie la Albiţa şi Sculeni

30 documente de identitate românești false au fost depistate în octombrie de poliţiştii de frontieră români de la Albiţa şi Sculeni. Cărțile de identitate românești false urmau să fie folosite de către cetățeni din R. Moldova pentru a ocupa locuri de muncă în străinătate.

Documentele false au fost depistate asupra unor cetățeni din Republica Moldova, dar au fost înregistrate și cazuri în care au fost implicate persoane cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 19 și 52 de ani.

Ca “modus operandi” persoanele depistate la controlul de frontieră cu astfel de documente false au declarat că le-au achiziționat de pe teritoriul Republicii Moldova, plătind sume cuprinse între 50 și 500 euro. După achiziționarea cărților de identitate false, cetățenii intenționau să ajungă în state din Uniunea Europeană cu scopul de a-și găsi locuri de muncă.

Pentru a nu fi depistate la controlul de frontieră, persoanele în cauză se legitimau cu documentele personale, valabile, iar cele false erau ascunse în borsete, portofele, în buzunarele hainelor cu care erau îmbrăcate, dar și lipite pe corp, în încălțăminte, în husa unui telefon mobil și a unei tablete prinsă în plafon și folosită pentru a viziona filme pe timpul călătoriei.

În momentul depistării persoanelor care au recurs la astfel de metode, polițiștii de frontieră le-au întocmit acte premergătoare pentru săvârșirea infracțiunilor comise: fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni etc.

Citește mai departe

Externe

Cutremur de 4,1 în Vrancea

Un cutremur de 4,1 s-a înregistrat în această după-amiază în zona Vrancea. Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 16:56, la adâncimea de 120 de kilometri.

Seismul cu magnitudinea 4,1 s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (18 kilometri), Covasna (39 de kilometri), Întorsura Buzăului (43 de kilometri), Târgu Secuiesc (53 de kilometri) şi Vălenii de Munte (55 de kilometri).

În ultimii doi ani, în România s-au produs circa 30 de seisme cu magnitudine peste 4. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi în R.Moldova.

Reamintim că Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Măgurele, a declarat anterior că zona Vrancea este unicat mondial în materie de seismologie.

Avem aici, pe o suprafaţă restrânsă, focare de adâncime mare, peste care se suprapun focare de adâncime mică. Acest aspect, împreună cu valorile acceleraţiilor care cresc dinspre epicentru către Chişinău şi Bucureşti dau mari bătăi de cap specialiştilor în privinţa oricărei predicţii pentru Vrancea“, a spus acesta.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe29 de minute în urmă

Când a apărut umbrela. Cum a evoluat de-a lungul timpului

Umbrela a fost folosită la început pentru a proteja de soare, şi nu de ploaie, fiind confecționată din mătase. Astfel,...

Externe1 oră în urmă

30 documente de identitate românești false depistate în octombrie la Albiţa şi Sculeni

30 documente de identitate românești false au fost depistate în octombrie de poliţiştii de frontieră români de la Albiţa şi...

Social10 ore în urmă

Atenție, șoferi! A demarat operațiunea „Umbriș”

Angajații Inspectoratului Național de Patrulare desfășoară, începând cu vineri, 27 octombrie, operațiunea „Umbriș” pe întreg teritoriul țării. Operațiunea are scop...

Externe1 zi în urmă

Cutremur de 4,1 în Vrancea

Un cutremur de 4,1 s-a înregistrat în această după-amiază în zona Vrancea. Potrivit Institutului pentru Fizica Pământului, seismul a avut...

Politică1 zi în urmă

Republica Moldova printre ţările susţinute financiar de Cehia // INTERVIU

Republica Moldova rămâne într-o listă a ţărilor prioritare pentru investitorii cehi. Pentru perioada, 2018 -2023,  în lista ţărilor care vor...

Social1 zi în urmă

Atenţie! Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră

R.Moldova trece duminică la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, la 03.00, care va...

Justiție2 zile în urmă

Ministerul Justiției propune simplificarea procedurilor şi reducerea duratei proceselor de judecată

Ministerul Justiției a înaintat Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea Codului de Procedură Civilă (CPC). Documentul conține prevederi noi...

Advertisement

Opinii