Locuitorii unui sat din sudul țării au rămas fără curent electric, după ce hoții au furat uleiul dintr-un transformator

Locuitorii satului Balabanu din raionul Taraclia au rămas sâmbătă, 3 martie, fără energie electrică, după ce hoții au furat uleiul dintr-un transformator ce alimentează cu energie această localitate. Hoții deocamdată nu au fost identificați. Pentru restabilirea furnizării energiei electrice a fost înlocuit transformatorul distrus.

Cu o zi înainte, pe 2 martie, o infracţiune similară a avut loc în satul Moscovei din raionul Cahul, unde în timpul efectuării verificării inopinate a instalaţiei electrice s-a constat furtul uleiului din transformator. În ambele cazuri au fost efectuate procedurile de documentare  a infracţiunii de către reprezentanţii organelor de poliţie şi de iniţiere a acţiunilor de identificare a făptaşilor, pentru atragerea acestora la răspundere conform legii.

De notat, că anterior, pe 17 ianuarie, în satul Moscovei a mai fost furat uleiul din două transformatoare. Ca rezultat, instalaţiile au intrat într-un regim avariat de funcţionare, creându-se  riscul ca localitatea să rămână fără energie electrică. Situaţia dată a fost constatată de personalul Red Union Fenosa. în urma efectuării unui control operativ pentru verificarea stării tehnice a instalaţiilor.

Atunci, la faţa locului poliţistul de sector a întocmit un proces verbal de contravenţie, iar o cerere privind identificarea şi atragerea la răspundere a făptaşilor fiind depusă la Comisariatul raional de poliţie Cahul.

De menționat că în timpul  acestor intervenţii ilegale în instalaţiile electrice comise pe parcursul nopţii făptaşii s-au expus riscului de electrocutare şi au extins acest risc şi asupra altor persoane, iar consumatorii din localităţile vizate puteau rămâne cu aparatele electrocasnice deteriorate în cazul producerii unor şocuri de tensiune sau scurtcircuite, fiind posibile chiar şi incendii.

Administraţia Red Union Fenosa reiterează că va întreprinde în comun cu administraţia publică locală şi organele de drept toate măsurile necesare pentru identificarea şi atragerea la răspundere nu doar a făptaşilor, dar şi a posibililor beneficiari ai bunurilor materiale furate şi că va insista pe aplicarea pedepsei maxime prevăzute de legislaţie în raport cu cei care au atentat prin faptele lor la securitatea  materială, electrică şi anti-incendiară a populaţiei şi au adus prejudicii prestatorului de servicii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.