Connect with us

Social

Localitățile din zona transfrontalieră au infrastructură mai bună grație suportului european

Publicat

pe

În decembrie 2016, a fost finalizată cu succes implementarea proiectului “Infrastructura transfrontalieră” a cărui obiectiv principal este creșterea capacității de cooperare între autoritățile publice din România și Republica Moldova, în zona transfrontalieră.

Dezvoltarea unei infrastructuri de telecomunicații comune (date, voce) între România și Republica Moldova și crearea unui sistem integrat de ultima generație oferă noi oportunități pentru întregul sector public și pentru traficul feroviar din ambele țări. În cazul sectorului public, importantă este interacțiunea operativă prin intermediul canalelor moderne între autoritățile publice și locale din zona eligibilă a Republicii Moldova și România, precum și creșterea fluenței traficului feroviar, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță.

Cu acest scop, în România a fost modernizată rețeaua de comunicații existentă, iar în Republica Moldova a fost dezvoltată o nouă rețea, fiind interconectată pe două relații, între Iași–Chișinău și Galați–Giurgiulești. Locaţiile stabilite pentru traseul magistralei sunt situate atît în mun. Chișinău, cât şi în partea de sud a Republicii Moldova. Instalarea echipamentelor necesare, a fost efectuată în 36 de localități, din ambele țări, principalele din Republica Moldova fiind: Postul Vamal ,,Giurgiulești”, IP Cahul, IP Taraclia, IP Comrat, IP Cimișlia, IP Hîncești, IP Ialoveni, sediul central al MAI, IP Căușeni, IP Ștefan Vodă, Postul Vamal ,,Palanca”.

img_8440 Ca rezultat al acestui proiect, între Iași și Chișinău, a fost instalat și operat un flux de date cu o capacitate de 1 Gb/s, iar pe teritoriul Republicii Moldova s-a reușit implementarea unei rețele radio cu capacitatea de transmisie de 155 Mb/s.

Echipamentele din cadrul magistralei de radiorelee sunt dotate cu utilaje și procedee moderne atât la capitolul echipament radio, cât și la cel ce vizează echipamentele de telecomunicații și transport de date. Toate avantajele noilor sisteme sunt la dispoziția serviciilor pentru situaţii de urgenţă, poliţiei, autorităţilor publice locale, staţiilor de cale ferată, dar şi altor instituţii şi entităţi ale statului, care în ansamblu prin optimizarea timpului de reacție, vor aduce în mod indirect un beneficiu populației.

Prin prisma proiectului dat, a fost modernizat sistemul de dirijare a traficului feroviar pe relația Galați – Larga – Giurgiulești prin trecerea la echipament modern de dispecerizare a traficului feroviar, care diminuează riscul de interpretare eronată a mesajelor feroviare și permite schimbul informațional maxim operativ și securizat.

Toate  grupurile-ţintă au acum acces la un sistem operativ și securizat de schimb de date. Toate avantajele lui, în special nivelul modern al calităţii informaţiilor şi serviciilor, vor fi valorificate prin intermediul autorităţilor de întreaga populaţie.

Valoarea totală a proiectului “Infrastructura transfrontalieră” este de 5, 225, 000 Euro din care 4 700 000 Euro reprezintă finanțarea Uniunii Europene, echivalentul a 100 875 630 MDL. Impactul acestui proiect și rezultatele realizate corespund în întregime sloganului promovat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013: “Granițe Comune – Soluții comune“, oferind potențial maxim pentru fiecare utilizator și beneficiar al proiectului.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program.

Citește mai departe
Advertisement

Social

ONG-urile au transmis candidaților la funcția de primar o listă cu 11 angajamente, ce ar îmbunătăți viața locuitorilor din Chișinău

Publicat

pe

De către

Mai multe organizații ale societății civile au transmis tuturor celor 12 candidați la funcția de primar al capitalei o listă cu 11 angajamente ce ar îmbunătăți considerabil viața locuitorilor din Chișinău.

Acțiunea survine după ce ONG-urile au analizat toate programele electorale ale candidaților și au constatat că, în mare parte, programele electorale și angajamentele candidaților nu reflectă întru totul perspectiva și interesele tinerilor, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor și perspectiva egalității de gen.

Astfel, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, Platforma pentru Egalitate de Gen, Coaliția Națională ”Viață fără violență în familie”, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, Platforma pentru Îmbătrânire Activă a înaintat 11 angajamente pentru a avea un Chișinău mai incluziv și mai prietenos pentru cetățenii săi!

Angajamentele înaintate reflectă soluții pentru problemele reale cu care se confruntă locuitorii capitalei: accesibilizarea transportului public, suport pentru victimele domestice, extinderea serviciilor de creșă,  îmbunătățirea calității serviciilor de educație timpurie, sporirea nivelului de siguranță în cartierele cu o incidență de abuzuri și atacuri corporale, extinderea serviciilor  pentru persoane în vârstă și celor cu dizabilități, crearea centrelor pentru tineret etc.

Lista angajamentelor a fost expediată tuturor candidaților înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar/ă general/ă a capitalei.

După scrutinul electoral, angajamentele vor fi expediate primarului general al mun. Chișinău.

Citește mai departe

Social

Un bărbat cu probleme psihice, căutat de rude, a fost depistat de polițiștii de frontieră în zona gării feroviare din Lipcani

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră de la Criva au depistat un cetățean moldovean cu afecțiuni psihice care era anunțat în căutare de rudele acestuia. Bărbatul a fost declarat dispărut în seara zilei de 8 mai și depistat de polițiștii de frontieră în dimineața de 9 mai, în preajma gării feroviare din orașul Lipcani.

Astfel, la nivelul SPF Criva a parvenit solicitarea din partea IP Drepcăuți de a acorda ajutorul în căutarea unui bărbat de 55 de ani, anunțat de rude ca dispărut de câteva ore.

Din informațiile preliminare s-a precizat că cetățeanul se află la evidența medicului psihiatru din localitatea Slobozia-Șirăuți.

Operativ au fost direcționate pe diferite segmente de frontieră mai multe patrule ale Poliției de Frontieră în vederea depistării persoanei în cauză.

După o noapte de căutări, polițiștii de frontieră au descoperit bărbatul, care hoinărea în zona gării feroviare din orașul Lipcani.

Acesta a fost luat la sediul SPF Criva până la venirea reprezentantului de poliție locală și anunțate rudele despre găsirea lui.

Citește mai departe

Economie

Test / Cum recunoști informațiile false și cum să nu te lași manipulat

Publicat

pe

Moldova.org a mai pregătit un test interactiv pentru voi. De data aceasta, am pregătit cinci situații în care va trebui să ne spuneți dacă o știre este falsă sau nu, iar vă vom arăta cum se verifică. În alte situații, va trebui să demonstrați că sunteți informat. Succes!

Citește mai departe