Lina Grâu: Votul Iohannis și câteva concluzii pe Republica Moldova

Una dintre concluziile acestor alegeri este că România a pierdut bătălia pentru spațiul informațional al Republicii Moldova. Și a pierdut-o, dramatic pentru românii din acest spațiu, în favoarea Federației Ruse. Doar că românii basarabeni, după ce au văzut în ce hal au fost manipulați în primul tur, au asigurat o prezență-record la turul doi și au făcut o alegere clar pro-europeană. Aceștia au demonstrat că respiră european, că nu au fost și nu vor fi niciodată pro-comuniști, pro-ruși și nici pro-nostalgici. Prima vizită a lui Klaus Iohannis trebuie să fie la Chișinău, așa cum a promis.

 Așadar, o primă concluzie pentru Republica Moldova după votul de ieri: Basarabia a votat pro-european – Klaus Iohannis a câștigat detașat votul românilor din Republica Moldova. Acesta a acumulat 78,59%, în timp ce Victor Ponta a obținut 21,41%.

Situația pare a fi și mai interesantă dacă ne amintim că primul tur a fost câștigat de Ponta cu peste 30 la sută. Liviu Dragnea chiar anunța asta ca pe o victorie simbolică. Astăzi, se poate spune că rezultatul de acum două săptămâni a fost o confuzie, iar când și-au dat seama în ce hal au fost manipulați, oamenii s-au mobilizat fără precedent. Deși știau că vor sta iar ore întregi la rând, românii basarabeni au ieșit la vot pentru a arăta că nu sunt comuniști, că vor o Românie europeană și au asigurat o prezență aproape dublă față de turul precedent (peste 35 mii, al treilea loc după Italia și Spania). Au fost și oameni care, pentru a nu-și pierde votul, au mers la zeci și sute de kilometri de Chișinău pentru a prinde o secție de votare unde să nu aștepte câte 6-7 ore.

Propaganda agresivă declanșată de Victor Ponta pentru turul doi se pare că a avut efect invers: broșurile și calendarele pe care basarabenii le găseau în cutiile poștale (distribuite de întreprinderea de stat Poșta Moldovei), afișele lipite pe stâlpi și garduri, dar și în transportul publicSMS-urile abuzive primite de mii de basarabeni (de unde are Ponta această bază de date cu caracter personal???) – toate au avut efect invers: oamenii au venit și au votat anti-Ponta. Asta demonstrează că românii din Republica Moldova respiră european, ei nu au fost și nu vor fi niciodată pro-comuniști, pro-ruși și nici pro-nostalgici.

Cred că ceea ce s-a întâmplat în primul tur merită o atenție aparte, pentru că developează o serie de vulnerabilități pe care le are România în Republica Moldova. Mai mulți prieteni din România m-au întrebat atunci ce se întâmplă, cum de a fost posibil ca un electorat care a votat acum patru ani covârșitor pro-Băsescu acum să-l aleagă pe „băiatul roșu”?

Răspunsul este simplu: România a pierdut bătălia pentru spațiul informațional al Republicii Moldova. Și a pierdut-o, dramatic pentru românii din acest spațiu, în favoarea Federației Ruse. În Republica Moldova informații despre România găsește doar cel care le caută, eventual pe net. Adică nu poți să deschizi un televizor și să vezi ce se întâmplă în România: informația este atent filtrată și servită dozat de televiziunile docile ale baronilor de presă de la Chișinău. Poți deschide televizorul și vedea zeci de posturi TV rusești și niciunul românesc. Revenirea TVR-ului în Republica Moldova a fost o pură ficțiune, iar Radio Chișinău, care trebuia să devină vârful de lance al informării în spirit european și românesc în acest spațiu s-a transformat, regretabil, în unul dintre marile eșecuri ale Radio România.

De ce au votat basarabenii VV Ponta în turul I? VV Ponta a venit de mai multe ori la Chișinău, de fiecare dată cu proiecte generoase. Gazoductul Iași-Ungheni, 100 de autocare școlare, mașini pentru poliție, bani pentru renovarea teatrelor din Republica Moldova etc. Chiar dacă erau proiecte inițiate de predecesorii săi, în particular de Băsescu, toate donațiile erau prezentate de televiziunile locale ca venind din partea lui Ponta.

Iar televiziunile locale – surpriză! – sunt controlate de un băiat bun – în țară i s-ar spune mogul de presă – care a lăsat acum niște ani TVR-ul fără frecvență națională (adică a scos-o pe ușă-afară din Republica Moldova) și care retransmite în Republica Moldova postul public de televiziune din Rusia ORT, prin intermediul căruia VV Putin a destabilizat Ucraina și încearcă să refacă URSS-ul.

Deci, basarabenii au știut despre Ponta doar ceea ce le-au spus televiziunile locale – că este românul bun care face în sfârșit ceea ce România a promis de ani de zile.

Așadar, încă o concluzie, de data aceasta tristă, developată de aceste alegeri este că în Republica Moldova, în plan informațional, România s-a lăsat la cheremul Rusiei și a politicienilor locali – corupți și manipulabili.

Și dacă românii basarabeni jubilează astăzi, atunci politicienii de la Chișinău ar trebui să se simtă prost. Niciunul dintre persoanele oficiale din stat nu l-a susținut pe Iohannis, nici măcar pentru turul II. În schimb, nu au ezitat să ofere sprijin lui VV Ponta – atât Partidul Democrat, care controlează sus-amintitul trust de presă, dar și mai multe instituții de stat (inclusiv cele care au distribuit pliante în cutii poștale), cât și premierul Iurie Leancă, care a declarat franc că acest sprijin a fost oferit în schimbul ajutoarelor consistente deblocate în ultimele luni de guvernul Ponta. Până la momentul publicării acestui material, doar președintele Nicolae Timofti a reacționat după alegerile din România, salutând victoria lui Iohannis, fără să-l supere însă și pe VV Ponta.

Cu toate acestea, sper că România condusă de Klaus Iohannis va continua să susțină Republica Moldova, poate cu mai multă eficiență și mai puțin populism decât predecesorii. Iohannis trebuie să vină la Chișinău, așa cum a promis. Nu pentru politicieni, ci pentru oamenii care l-au votat. Cel mai bine ar fi să o facă înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova din 30 noiembrie.

Apropo, imediat după primele declarații de presă ale lui Iohannis (astăzi, luni, 17 noiembrie) FB-ul moldovenesc a comentat: „Niciun cuvânt de Republica Moldova la conferința lui Klaus Iohannis”. Nu ar fi o dramă dacă noul președinte ar fi omul faptelor, nu vorbelor!

Și ultima. Sunt pesimistă în ceea ce privește alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Partida europeană din Republica Moldova ar putea avea surprize neplăcute în fața partidei ravanșarde pro-rusești. Nu pentru că basarabenii ar fi nostalgici, ci pentru că s-a guvernat prost, abuziv și corupt. Eu sper din suflet că Klaus Iohannis și modelul european și intolerant față de corupție de guvernare, pe care îl promite, vor fi o poveste de succes și vor oferi Republicii Moldova exemplul și șansa de a reveni la normalitate la următoarele alegeri, peste 4 ani.

Lina Grâu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.