Fostul președinte român Traian Băsescu, președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev și alți 15 foști și actuali lideri din Europa Centrală și de Est i-au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui american ales Donald Trump în care îi cer să nu relaxeze sancțiunile impuse Rusiei și să nu se alieze cu Vladimir Putin.

Scrisoarea a fost publicată de Washington Post.

Potrivit semnatarilor, anularea sancţiunilor impuse Rusiei ar fi o greşeală gravă. “A face acest lucru i-ar demoraliza pe cei care caută o orientare euro-atlantică. De asemenea, ar destabiliza vecinătatea noastră estică din punct de vedere economic şi le-ar da un impuls elementelor extremiste, oligarhice şi antioccidentale de acolo”, au declarat aceştia.

Oficialii au menţionat că Vladimir Putin nu este aliatul Americii. Nici nu este un partener internaţional de încredere. “Ambii preşedinţi care v-au precedat au încercat, în felul lor, să trateze cu conducerea Rusiei în spiritul încrederii şi prieteniei. Mare greşeală: Putin a tratat bunele lor intenţii ca oportunităţi”, au adăugat el.

Politicienii au avertizat că un acord cu Putin nu va aduce pacea, pentru că liderul de la Kremlin “vede concesiile drept un semn de slăbiciune” şi va încerca să testeze credibilitatea SUA în state NATO.

Ei au pledat pentru unitate. “În primul rând, Rusia trebuie să vadă că, atunci când suntem atacaţi, suntem mai puternici, nu mai slabi”, au conchis ei.