Licitații trucate la achiziționarea panourilor solare. Administratorul Oficiului ”Schimbarea climei” și trei agenți economici, cercetați penal

Administratorul Oficiului ”Schimbarea climei” și trei agenți economici au fost escortați la CNA pentru a fi audiați de ofițerii și procurorii anticorupție, urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliile și în birourile de serviciu ale acestora în această dimineață.

Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale pornite pe abuz pe putere, exprimat prin trucarea licitațiilor de achiziționare și instalare a sistemelor de producere a energiei regenerabile.

În fapt, în perioada 2010-2018, de către Oficiul ”Schimbarea climei” au fost implementate mai multe proiecte investiționale de valorificare a surselor de energie regenerabilă.

Astfel, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție au fost documentate licitațiile publice din cadrul a două proiecte de acest fel din 2015, privind achiziționarea lucrărilor de proiectare, livrare și instalare a sistemelor de generare a energiei electrice cu ajutorul panourilor solare.

S-a constatat că la licitații au participat mai multe companii gestionate din umbră de aceiași beneficiari, iar câștigător al licitațiilor a fost desemnat unul și același SRL.

Totodată, s-a stabilit că, propunerile erau prezentate după expirarea termenului oficial de depunere a ofertelor, fapt ce denotă formalismul concursului și înțelegerea prealabilă referitoare la executarea lucrărilor de către agentul economic prestabilit.

Este de menționat că, valoarea totală a celor două proiecte depășește suma de 70 000 de dolari.

Ofițerii și procurorii anticorupție au descins astăzi cu percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale celor 4 patru bănuiți, unde au fost găsite documente contabile, devize de cheltuieli, înscrisuri de ciornă, precum și alte obiecte relevante pentru cauza penală. Totodată, au fost ridicați purtători de informație și telefoane, prin intermediul cărora ar fi fost coordonate acțiunile infracționale ale suspecților.

Pentru abuz de putere, legislația națională prevede o pedeapsă de până la 6 ani de închisoare și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.