Liberal-reformatorii: Reforma descentralizării puterii este blocată de interesele oligarhice

Partidul Liberal Reformator atenţionează că reforma descentralizării puterii şi autonomia locală este blocată de la centru, din cauza unor interese oligarhice de partid, pentru a avea pârghii de influență asupra primarilor în campaniile electorale.

„Reforma descentralizării este una vitală pentru dezvoltarea echilibrată a comunităților rurale”, au declarat mai mulţi reprezentanţi ai administraţiilor locale, adepţi ai PLR, la o conferinţă de presă.

Veaceslav Bulat, membrul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), a menţionat că „deşi a fost înaintat un proiect de lege cu privire la proprietatea publică şi altul cu privire la delimitarea patrimoniilor, rămân încă sub administrarea statului pentru că aşa sunt mai uşor de furat”.

„Acestea sunt nişte ambiţii ale unor grupări de a păstra scheme de furt al patrimoniului”, a spus Veaceslav Bulat.

„Ne ciocnim cu mari probleme din cauza tergiversării acestei legi. Nu putem realiza unele proiecte de dezvoltare a localităţii. Sperăm că următorul legislativ va ține cont de cererile autorităților locale, vor da dovadă de cultură politică și vor lucra în interesul cetățenilor”, a precizat primarul oraşului Strășeni, Valentina Casian.

În context, Veaceslav Negruța, fostul ministru al Finanțelor, a declarat că „această tărăgănare a determinat partenerii de dezvoltare să aibă o atitudine critică și chiar să penalizeze guvernarea de la centru cu blocarea anumitor proiecte”. „Noi suntem gata să reluăm dialogul cu partenerii noștri americani, suedezi și alte structuri care au fost parte a acestui proces”.a precizat Veaceslav Negruţa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.