Letonia are un nou ataşat militar în Republica Moldova

Secretarul general de stat, Radu Burduja, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Atis Lots, care l-a prezentat pe noul ataşat militar leton, cu sediul la Kiev, colonel Eriks Naglis.

Radu Burduja l-a felicitat pe diplomatul militar cu ocazia desemnării în funcţie, exprimându-şi convingerea că noul ataşat militar va contribui la derularea proiectelor iniţiate, precum şi la impulsionarea agendei moldo-letone pe segmentul de apărare.

Colonelul Eriks Naglis a declarat că este un privilegiu să deţină funcţia de diplomat militar în Republica Moldova şi va depune efort pentru consolidarea parteneriatului cu Armata Naţională.

Noul ataşat militar leton este absolvent al Colegiului de Război din SUA şi a obţinut titlul de magistru în Studii Strategice. A deţinut diverse funcţii de comandă în cadrul instituţiei de apărare a Letoniei şi a participat la operaţiuni de menţinere a păcii în Bosnia şi Herţegovina şi Irak.

În cadrul întrevederii, părţile au discutat, de asemenea, despre situaţia regională, cooperarea bilaterală pe dimensiunea militară şi perspectivele de consolidare a parteneriatului moldo-leton.

Secretarul general de stat i-a informat pe oficialii letoni despre principalele obiective ale instituţiei de apărare stabilite pe termen mediu cum ar fi: profesionalizarea Armatei Naţionale, elaborarea, aprobarea şi implementarea documentelor strategice în domeniul apărării, precum şi cooperarea cu organizaţiile internaţionale.

În acest sens, Radu Burduja a menţionat că Letonia este un exemplu pentru Republica Moldova privind reformarea armatei şi că ţara noastră este interesată de preluarea expertizei în sectorul de apărare.

Atis Lots a spus că Letonia va sprijini în continuare proiectele iniţiate de Ministerul Apărării, care au ca obiectiv transformarea Armatei Naţionale într-o instituţie profesionistă, gata să-şi îndeplinească misiunile ce-i revin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.