Connect with us

Economie

Legislativul a ratificat acordul cu privire la reesalonarea unor datorii ale Republicii Moldova pentru gazele livrate de Rusia

Legislativul ratificat acordul reesalonarea datorii Republicii Moldova gazele livrate Rusia

Publicat

pe

Legislativul a ratificatastazi Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova si Societatea peActiuni "Gazprom" din Rusia cu privire la reesalonarea datoriei RMin suma de 90 de milioane de dolari SUA pentru gazele livrate inanii 1996-1997. Acordul prevede asumarea de catre executiv a datorieiconcermnului de stat "Moldovagaz".

Documentul a fost ratificat cu 74 de voturi pro. Contra au votat 3deputati ai Partidului Fortelor Democratice a Moldovei.

Potrivit documentului, Ministerul Finantelor va emite, in scopulonorarii obligatiunilor fata de "Gazprom", obligatiuni de stat pe operioada de 7 ani cu o dobanda anuala de 7,5 la suta si o perioadade gratiere de 2 ani. Ministerul finantelor va emite 2000 deobligatiuni in forma fizica cu valoare de 45 de mii de dolari SUA.Obligatiunile vor fi achitate la purtator ceea ce inseamna caconcernul rus va putea comercializa aceste actiuni altor purtatori.Agentul de plata a RM va fi Banca Nationala a Moldovei

Acordul a fost semnat de RM si Rusia in vara anului curent. Lamomentul semnarii acordului datoriile totale ale concernului"Moldovagaz" fata de Rusia constituia 230 de milioane de dolari.

Anatol Arapu, ministrul finantelor, a declarat in cadrul sedintei caprezentarea acestui acord legislativului a fost taraganata din cauza"divergentilor serioase cu cu creditorii externi". "ReprezentantiiFondului Monetar International au fost categoric impotriva asumarii decatre RM a datoriilor concernului "Moldovagaz" fata de partnerii rusisi a emiterii obligatiunilor". In rezultatul negocierilor din cumisiunea FMI din noiembrie a.c. s-a ajuns la un compromis, a maispus ministrul finantelor.

Arapu a mentionat ca din 90 de milioane de dolari, 70 de milioane suntdatorii ale agentilor economici si a populatiei fata de "Moldovagaz".

Arapu a spus ca executivul a convenit cu reprezentantii FMI ca sumanecesara deservirii acestor obligatiuni sa fie inclusa in tarifelepercepute pentru gazele naturale livrate consumatorilor. Ambele parti auacceptat aceasta masura pentru a nu mari cheltuielile de la bugetul destat destinate deservirii datoriei de stat externe.

Astfel in perioada primilor 2 ani tarifele la gaze vor fi marite cucirca 4,2 dolari SUA pentru 1000 de metri cubi, iar in perioada2001-2005 in medie cu 12,3 dolari SUA pentru 1000 de metri cubi.

Actualmente RM cumpara de la Rusia gazul la un pret de 58 de dolariSUA pentru 1000 de metri cubi.

La initiativa comisiei parlamentare pentru buget si finante deputatii auobligat guvernul sa prezinte in termen de 15 zile un mecanism clar,transparent si eficient de deservire si rambursare a acestei datoriifara afectarea bugetului de stat si diminuarea influentei asupratarifelor la gazele livrate consumatorilor din RM. // BASA-PRESS

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Au fost realizate primele tranzacții de achiziție publică deplină în sistemul MTender

Publicat

pe

De către

Ministerul Finanțelor și Inspecția Financiară au perfectat primele contracte de achiziții publice în format electronic înregistrate la Trezoreria de Stat, folosind sistemul MTender. Aceste tranzacții au fost efectuate totalmente cu utilizarea semnăturii electronice.

Contractele respective de achiziții au  parcurs tot ciclul procedurii de achiziții în regim electronic de la planificare până la semnarea și înregistrarea contractului de achiziții publice. Este pentru prima dată când în țara noastră s-a utilizat semnătura electronică elaborată de Centrul de Guvernare Electronică, pentru semnarea contractelor între o autoritate publică și un agent economic.

În următoarea perioadă, Ministerul Finanțelor, asistat de BERD, și în comun cu cele trei platforme electronice de achiziții va definitiva procesul în scopul de a îmbunătăți acest  mecanism.

Pe viitor, MTender urmează să devină un instrument util care să simplifice considerabil procesul de desfășurare a achizițiilor pentru autoritățile publice din țară.

Sistemul MTender a fost creat pentru a spori eficiența și transparența procesului de organizare și a procedurilor de achiziții publice. Pe parcursul anului 2017, sistemul a fost testat în cadrul programului-pilot pentru achizițiile de valoare mică de către Ministerul Finanțelor și instituțiile din subordine dar și de alte peste 100 de entități publice și private.

Economiile obținute în rezultatul utilizării sistemului MTender pentru organizarea a circa 600 de proceduri de achiziții, se ridică la peste un milion de lei.

Citește mai departe

Economie

Documentele de investigație Kroll au fost transmise Procuraturii Anticorupție

Publicat

pe

De către

Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat astăzi că urmare vizitei reprezentanților Kroll în Republica Moldova a primit în mod oficial toate documentele de investigație ale consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson, care au fost transmise Procuraturii Anticorupție.

Documentele se referă la frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A.  și Unibank S.A.. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Informația din raport a fost prezentată publicului larg, în luna decembrie 2017, într-o sinteză care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

Reamintim că anterior Banca Națională a publicat sinteza raportului Kroll 2 și în limba română. Documentul conține 57 de pagini și dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns.

Documentul are opt capitole care descriu, printre altele, metodologia investigației internaționale, analiza expunerilor băncilor fraudate in perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase.

Citește mai departe

Economie

Chișinău Arena: 69,2 ha din comuna Stăuceni au fost trecute în categoria de terenuri destinate construcțiilor

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de 69,2 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor a fost aprobat astăzi, în cadrul ședinței plenare. Pentru acesta au votat 56 de deputați din cei prezenți.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, autorul proiectulu,i a spus că după aprobarea proiectului, pe acest teren urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova.

Potrivit lui, terenul va fi retras  din circuitul agricol și va trece din administrarea Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării.

”O arenă polivalentă va permite țării să găzduiască competiții internaționale, concerte și manifestații culturale de anvergură. Chișinău Arena va oferi spațiu de antrenament conform standardelor internaționale, inclusiv pentru sportivii de performanță, va crea un spațiu de valorificare a potențialului tinerilor, va cuprinde spații de agrement pentru copii”, a precizat speakerul.

Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de 3- 5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

În perioada imediat următoare va fi lansat concursul internațional pentru selectarea investitorilor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social9 ore în urmă

Armata Naţională intervine pe traseele naţionale

La solicitarea premierului, ministrul Apărării Eugen Sturza a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze efectivul din subordine şi tehnica...

Economie12 ore în urmă

Au fost realizate primele tranzacții de achiziție publică deplină în sistemul MTender

Ministerul Finanțelor și Inspecția Financiară au perfectat primele contracte de achiziții publice în format electronic înregistrate la Trezoreria de Stat,...

Social12 ore în urmă

Organizatorii Marii Adunări Centenare: ”Manifestația din 25 martie se va desfășura în cel mai pașnic mod”

Marea Adunare Centenară de duminică, 25 martie 2018, se va desfășura în mod pașnic și fără provocări, susțin organizatorii Marii...

Social13 ore în urmă

Raportul KROLL a fost ridicat de către Procuratura Anticorupție. Acesta conține 150 de file, redactate în engleză

Procuratura Anticorupție a comunicat astăzi despre faptul că Raportul KROLL a fost ridicat de la Banca Națională a Moldovei, în...

Social14 ore în urmă

Accident pe traseul Ialoveni-Costești. Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat// VIDEO

Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat pe traseul Ialoveni- Costești. Microbuzul a derapat și s-a răsturnat într-un șanț de...

Diverse14 ore în urmă

Primăria Chișinău îndeamnă locuitorii să evite deplasările în oraș

Primăria îndeamnă locuitorii Capitalei să evite, pe cât e posibil, ieșirile din casă sau deplasările prin oraș, în legătură cu...

Social15 ore în urmă

Peste 180 de soldaţi au depus jurământul militar la Chişinău şi Cahul. Ce le-a declarat ministrul Apărării

Circa 100 de tineri, încorporaţi în Armata Naţională în luna ianuarie curent, au depus jurământul militar în garnizoana Chişinău. Tinerii, care au...

Advertisement

Opinii