Legea privind secretul de stat limiteaza accesul la informatie

Proiectul de lege cu privire la secretul de stat include o serie de norme, ce ar limita accesul la informatia de interes public si ar duce nemijlocit la cresterea nivelului coruptiei. O declaratie in acest sens a fost facuta de expertul Transparency International Moldova, Efim Obreja, la 23 septembrie, in cadrul unei conferinte de presa.

In opinia lui Obreja, printre informatiile calificate in document drept “secret de stat”, sunt incluse si informatii care nu pot fi considerate confidentiale.

Astfel, potrivit lui Obreja, nu ar trebui clasificate drept “secret de stat”, informatiile privind paza de stat a Moldovei, modul de finantare pentru asigurarea securitatii statului, potentialul de mobilizare a economiei nationale si volumul real al rezervelor materiale de stat, precum si operatiunile ce tin de confectionarea si retragerea din circulatie a semnelor banesti si ale titlurilor de valoare de stat etc. Expertul sustine de asemenea, ca termenele de secretizare a informatiei sunt prea mari.

“Consider ca aceste aspecte limiteaza accesul la informatia de interes public si depasesc limita caracteristica unui stat democratic” a conchis Obreja.

De mentionat ca obiectiile si propunerile pe marginea proiectului in cauza au fost prezentate spre examinare Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) si Comisiei parlamentare abilitata cu examinarea acestui document. Propunerile au fost inaintate in baza unei analize realizate la initiativa Centrului “Acces-info” si Asociatiei “Transparency International” Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.