Connect with us

Economie

Legea bugetului de stat pentru 2018, votată în lectură finală

Publicat

pe

Cu votul a 55 din totalul de 101 de deputați, Parlamentul a votat, în ședința de vineri, 15 decembrie, Legea bugetului de stat pentru anul 2018, în lectură finală. Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, documentul a fost elaborat în baza prognozei dezvoltării economiei în anii 2018-2020, dar și a obiectivelor politicii bugetar fiscale pe anul 2018, transmite IPN.

Parametrii bugetului de stat pe anul 2018 estimează veniturile în sumă totală de 36,6 miliarde lei, cu o creştere de 8,4% comparativ cu anul curent. În același timp, cheltuielile bugetului de stat se estimează în sumă de 41,3 miliarde lei, cu o creștere de 9,4 % comparativ cu cheltuielile prevăzute pentru anul 2017. Deficitul bugetului de stat pe anul 2018 se estimează în sumă de 4,7 miliarde lei.

Legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă în două lecturi: în prima lectură se aprobă indicatorii generali ai bugetului (veniturile, cheltuielile şi soldul bugetului), și în a doua lectură proiectul legii se examinează şi se votează pe articole sau, după caz, în ansamblu, ținând cont de propunerile şi obiecţiile înaintate la proiect.

Citește mai departe

Economie

Amnistia capitalului subminează noua tranșă a FMI. Banii ar putea să vină doar în iunie-iulie 2019

Publicat

pe

De către

După suspendarea asistenței macrofinanciare de către Uniunea Europene, o nouă veste proastă vine de la Fondul Monetar Internațional. Misiunea de evaluare a FMI, care urma să vină pe 20 septembrie, va sosi la Chișinău doar în prima jumătate a anului 2019.

Astfel, următoarea tranșă de la Fond, pe care Chișinăul a contat în acest an, ar putea veni în iunie-iulie 2019, dacă luăm în considerare faptul că după alegerile parlamentare din 24 februarie, va mai dura formarea Guvernului, apoi evaluarea misiunii și procedurile birocratice de la FMI, care durează 2-3 luni, a declarat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, jurnalistul, Vlad Bercu.

Autoritățile au avut de susținut un examen serios în fața misiunii Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat într-o vizită la Chișinău din 13 septembrie până pe 20 septembrie. Așadar, nu s-a discutat despre o nouă tranșă din FMI. Experții Fondului s-au informat despre situația macroeconomică și au purtat discuții privind politica bugetar-fiscală, politica monetară și alte politici relevante, în contextul programului existent susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanțare extinsă).

În ultimele luni, Fondul Monetar Internațional s-a arătat îngrijorat de unele decizii ale Guvernului și a anunțat că va face o evaluare suplimentară a unor hotărâri. Este vorba de stimularea fiscală și amnistia capitalului.

La 26 iulie, chiar în ziua în care Parlamentul vota modificările la Codul fiscal și Legea privind declararea benevolă și stimularea fiscală, Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova anunța că „opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. Măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor acumulate”.

„Autoritățile, probabil, au trebuit să răspundă de ce a fost nevoie de o nouă amnistie fiscală după cea din 2007, care nu prea a excelat prin efecte majore. Și chiar dacă declararea benevolă nu se referă la demnitari de diferit rang sau persoane implicate în devalizarea celor trei bănci falite (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) și că se va face o verificare a veniturile declarate voluntar, oricum experții vor avea întrebări la care vor dori să aibă răspunsuri. Și nu doar pe această chestiune”, a precizat Vlad Bercu.

De rând cu FMI este îngrijorată și Banca Mondială vizavi de pachetul recent aprobat care vizează stimularea fiscală și amnistia de capital.

Acestea pot submina angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a lupta împotriva corupției și ar putea avea un impact negativ asupra respectării impozitelor, ceea ce va conduce la riscuri fiscale semnificative. Pachetul este incompatibil cu programul de reformă a politicilor susținut de Grupul Băncii Mondiale.

În concluzie Vlad Bercu, care-l citează pe șeful misiunii FMI la Chișinău, a spus că e necesar ca autoritățile să promoveze în continuare politici prudente și să asigure avansarea reformelor pe parcursul duratei programului. Este esențial ca în perioada preelectorală autoritățile să se abțină de la cheltuielile bugetare neprevăzute.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa 187 milioane de dolari SUA, din care circa 115 milioane au fost deja alocate.

Citește mai departe

Economie

Zona Economică Liberă Bălți își extinde teritoriul

Publicat

pe

De către

Suprafața subzonei Cahul, din cadrul Zonei Economice Libere „Bălți” își extinde teritoriul cu 23 ha. Cabinetul de miniștri a aprobat în acest sens proiectul hotărârii Guvernului, care prevede transmiterea unui teren din administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (gestiunea Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hajdeu”), în administrarea Zonei Economice Libere „Bălți”.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, extinderea zonei va permite Zonei Economice Libere „Bălți” să atragă investitori strategici, cu ajutorul cărora va fi creată infrastructura inexistentă și va demara construcția unităților de producție.

Terenul ce urmează a fi transmis ZEL „Bălți” este amplasat în extravilanul satului Crihana Veche, raionul Cahul, proprietate publică a statului.

Conform unor calcule preliminare ale ZEL „Bălți”, s-a demonstrat că realizarea proiectelor economice pe terenul ce urmează a fi transmis, va permite sporirea atât a potențialului investițional al zonei libere în particular, cât și al r. Cahul per ansamblu.

În 8 ani de activitate, ZEL „Bălți” a reușit să devină un centru de revitalizare industrială și dezvoltare regională. ZEL „Bălți” administrează în prezent 11 subzone, amplasate în 5 raioane cuprinzând toate cele 3 regiuni de dezvoltare a țării.

Citește mai departe

Economie

Guvernul a anulat ordinul ministrului Agriculturii

Publicat

pe

De către

Guvernul a anulat astăzi ordinul ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului privind transmiterea unor unități de tehnică agricolă din cadrul instituției publice „Centrul de perfecționare în domeniul mecanizării agriculturii” în gestiunea a trei întreprinderi aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului(MADRM).

Decizia Cabinetului de miniștri, a fost luată pentru respectarea prevederilor Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei, prin care statul nipon a acordat un grant de asistență tehnică pentru un proiect de îmbunătățire a echipamentului centrului. Potrivit documentului, orice modificare în cadrul proiectului necesită o consultare preliminară cu Executivul Japoniei.

Centrul de perfecționare în domeniul mecanizării agriculturii avea încheiate contracte cu alte 6 centre regionale, prin intermediul cărora asociațiilor regionale le-au fost transmise mașini agricole din grantul japonez, iar beneficiarii urmau să organizeze instruiri gratuite pentru mecanizatori.

La 18 iunie curent, fără a fi evaluat impactul contractelor, ministrul Agriculturii a dispus rezilierea acestora cu centrele regionale și transmiterea gratuită a tehnicii agricole în subordinea MADRM.

Reamintim că fostul ministru Liviu Volconovici a fost înlocuit de PDM cu directorul AIPA, Nicolae Ciubuc. Cel din urmă deocamdată nu a fost învestit în funcție, întrucât președintele Igor Dodon a refuzat să semneze decretul de numire.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com