Connect with us

Politică

Legea anti-propagandă a fost votată în Parlament

Publicat

pe

Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care presupune securizarea spațiului informațional. Modificările au fost aprobate cu votul a 61 de deputați din cei prezenți la ședință.

Documentul prevede limitarea retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informativ-analitice, politice sau militare din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Potrivit autorilor proiectului, a deputaților PDM și PPEM, iniţiativa legislativă prevede noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

Totodată, este prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Documentul include completări privind unele sancțiuni demotivante pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia și retransmisia emisiunilor respective din străinătate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

VIDEO / Cine sunt interpreții care au urcat pe scena din PMAN de „Ziua Victoriei” și ce declara 4 ani în urmă moderatoarea concertului

Publicat

pe

Concertul organizat sub egida președintelui Igor Dodon, pe 8 mai, a adunat pe scena din Piața Marii Adunări Naționale în jur de 15 interpreți sau formații muzicale și Orchestra Națională Simfonică, în frunte cu dirijorul Gheorghe Mustea. Numărul persoanelor care au venit să marcheze „Ziua Victoriei” oscilează între 40 de mii, cifră vehiculată de AccentTV,  și șase mii de persoane, cifră oferită de Oleg Bârliba, șeful secției Securitate internă al IP Buiucani.

Regimul stalinist a deportat 875 de mii de basarabeni și a omorât alte 300 de mii.

România, în granițele din 1939, a pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial 833 de mii de oameni.

O bună parte dintre interpreții care au participat la concertul de ieri sunt cunoscuți și pentru prezența lor frecventă la alte manifestații organizate de politicieni controversați, precum Vlad Plahotniuc, sau chiar în campanii socio-politice de advocacy în favoarea unor proiecte de lege înaintate de partide politice. Anul trecut, Geta Burlacu a fost surprinsă pe panourile publicitare, împreună cu alți interpreți precum Iurie Sadovnic, Zinaida Julea sau Adriana Ochișanu, promovând sistemul de vot uninominal. Ieri, interpreta Geta Burlacu a apărut pe scena concertului organizat de președintele pro-rus Igor Dodon, fost membru PCRM și PSRM, de Ziua Victoriei.

„E liniște în codrul verde și în satul meu/ Tăticul nu-i demultă vreme și-l aștept mereu/ Tăticul meu e la război/ De când aveam un an sau doi/ Și nu mai vine înapoi tăticul meu.” – sunt o parte din versurile cântate de Geta Burlacu.

De Ziua „Victoriei”, Gheorghe Țopa a cântat despre „pământul nostru”.

Totuși, în anii `90, acesta cânta despre o „dragoste nemărginită”, promovând Unirea cu România – „Dați-le voie flăcăilor basarabeni peste Prut/ Sunt așteptați de fetele din România”.

Moderatoarea evenimentului a fost Mihaela Strâmbeanu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, primul teatru stabil de expresie română în Basarabia.

Merită menționat faptul că, într-un interviu oferit pentru independent.md patru ani în urmă, actrița se arăta a fi o susținătoare a vectorului european al RM și accentua faptul că „nu tânjește” după anii sovietici. „Pentru mine, „ofertele Uniunii Vamale” sunt ca o poveste de adormit copiii, din anii sovietici, după care eu nu tânjesc. Mai grav este că o mare parte din cetățenii moldoveni încă mai trăiesc acea nostalgie sovietică și ar face orice pentru a-și satisface iluziile unei vieți „în roz”. Mă întreb, oare a uitat poporul meu foametea din anii 46-48, deportările și grozăviile care ne-au marcat viețile? Refuz să cred. Refuz să cred că poporul meu are conștiința adormită și este ușor influențabil. De cealaltă parte, Uniunea Europeană, în viziunea mea, este spațiul spre care trebuie să tindem, pentru a trăi într-o țară civilizată, prosperă, care ne-ar asigura un trai decent pentru noi și copii noștri. Un lucru este cert, odată ce am refuzat lumea sovietică în favoarea vectorului european, trebuie să mergem înainte, chiar dacă facem pași înceți, iar drumul este anevoios”, declara Mihaela Strâmbeanu.

Invitații speciali ai concertului au fost Denis Maidanov, artist Emerit al Rusiei, și artistul Poporului din Rusia, Oleg Gazmanov. Potrivit agenției concertistice rusești „Disco star”, onorariul lui Gazmanov începe de la 25 de mii de euro, fără TVA și nu include alte cheltuieli.

Focurile de artificii care au durat aproximativ 30 de minute, care au început la ora 00:00, au costat aproximativ 140 de mii de lei. Potrivit unui consultant de la artificii.md, Președinția Republicii Moldova ar avea un parteneriat cu ei și le-au oferit reducere.

La eveniment au praticipat peste zece interpreți din Republica Moldova. Printre aceștia sunt și Silvia Grigore, Vitalie Maciunschi de la Brio Sonores, Serj Kuzenkoff, SunStroke Project, Natalia Gordienco, formația „Lume”, Doina Sulac, Zdob și Zdub și alții.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu: După cei 30.000 de sirieni trimiși împotriva mea, Plahotniuc trimite 50.000 de arabi împotriva lui Andrei Năstase

Publicat

pe

De către

Lidera PAS, Maia Sandu, a sugerat astăzi că Partidul Democrat ar fi implicat în răspândirea știrilor false pe Facebook despre Andrei Năstase, liderul PPDA, care candidează la funcția de primar al Chișinăului în alegerile din 20 mai.

Aceasta după ce ea a primit din partea unui susținător PAS un indiciu care leagă o bună parte din paginile de dezinformare, minciună, știri false, de paginile de Facebook ale PDM.

“Pe noua pagină Știri pe Spuse, la sugestii de pagini similare am găsit doar conținut al PD-ului. Ne-am gândit că e o coincidență și am rugat mai mulți colegi să verifice pagina Știri pe Spuse – la toți sugestiile Facebook duc către Partidul Democrat”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS a precizat că algoritmul Facebook promovează noile pagini create, cu mai puțini urmăritori, prin sugestii de pagini similare ca audiență și conținut.

“Deoarece suntem în campanie electorală, majoritatea paginilor false sunt atacuri la Andrei Năstase. După cei 30.000 de sirieni trimiși în campania prezidențială în ajutorul lui Dodon, împotriva mea, Plahotniuc trimite acum 50.000 de arabi în ajutorul Silviei Radu, împotriva lui Andrei Năstase”, a declarat pe pagina sa de Facebook Maia Sandu.

Reacția Maiei Sandu survine după ce acum o zi liderul PPDA Andrei Năstase, pe care îl susține în campania electorală pentru Primăria Chișinău, a spus la o conferință de presă că este ținta unor știri false pe internet, în care se spune, de exemplu, că ar vrea să închirieze Chișinăul pe 50 de ani unor țări fin Orientul Mijlociu pentru a găzdui refugiați sirieni.

“Am primit informații că în aceste ultime două săptămâni de campanie spațiul mediatic și al rețelelor de socializare va fi inundat cu știri false, sondaje micinoase, reportaje propagandistice, poze falsificate grosolan, interceptări telefonice trucate și prelucrate. Toate acestea fiind elaborate foarte profesionist pe enorme sume de bani negri proveniți din furturile de miliarde de la cetățeni. Există deja numeroase site-uri și pagini clonă care fac o propagandă mincinoasă la adresa mea”, a declarat Andrei Năstase.

PDM deocamdată nu a comentat declarația Maiei Sandu.

Citește mai departe

Politică

Federica Mogherini: În lumea de astăzi, Uniunea Europeană este mai indispensabilă ca niciodată

Publicat

pe

De către

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare, Federica Mogherini, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europe, marcată pe 9 mai.

În mesajul său, oficialul european arată că, în lumea de astăzi, Uniunea Europeană este mai indispensabilă ca niciodată, iar Ziua Europei nu e doar un prilej de sărbătoare, dar și un angajament. Unul colectiv.

“În lumea de astăzi, Uniunea Europeană este mai indispensabilă ca niciodată. Este indispensabilă pentru cetățenii noștri, care au nevoie de creștere economică, locuri de muncă, securitate, oportunități și drepturi. Iar cetățenii noștri știu foarte bine că, într-o lume globalizată, ne confruntăm cu giganți economici și puteri de dimensiuni continentale. Prin urmare, și noi trebuie să fim un gigant, pentru a face față provocărilor și pentru a beneficia de eventualele oportunități”, se arată în mesajul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare.

Totodată, Federica Mogherini menționează că, în lumea de astăzi, Uniunea Europeană este indispensabilă și pentru partenerii UE – toți cei care doresc să coopereze pentru consolidarea multilateralismului, a păcii, a dezvoltării durabile, a unui comerț liber și echitabil, a drepturilor omului și a democrației.

“Prin urmare, anul acesta, mai mult ca niciodată, Ziua Europei nu e doar un prilej de sărbătoare, dar și un angajament. Unul colectiv”, a menționat ea.

De asemenea, Mogherini a mai spus angajamentul comun al țărilor din UE este de a investi în Uniune, pentru ca să o facă să funcționeze și să livreze, pentru țările europene și pentru restul lumii.

“Construim o Europă a apărării – unindu-ne forțele pentru securitatea cetățenilor noștri și pentru pace în regiunea noastră. Salvăm vieți pe mare prin Operațiunea Sophia și lucrăm cu partenerii noștri în Africa pentru a salva mii de migranți din centrele de detenție din Libia. Deoarece migrația poate fi gestionată într-un mod care poate fi mai uman – și mai sustenabil în același timp”, a adăugat ea.

Federica Mogherini a declarat că UE este alături de prietenii din Balcani pe drumul lor de accesiune în Uniunea Europeană. De asemenea, creionează un nou buget pentru Uniunea Europeană – investind mai mult în rolul nostru global sau prin dublarea resurselor alocate proiectului Erasmus.

“Uniunea Europeană este ceea ce noi facem din ea. Este cel mai puternic instrument pe care îl avem în lumea de astăzi. Așa că haideți să îl valorificăm împreună”, se mai arată în mesajul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare.

Citește mai departe