Astăzi, 3 septembrie, se împlinesc 26 de ani de la formarea Armatei Naţionale. La 3 septembrie 1991, printr-un decret al preşedintelui Republicii Moldova, sunt create Forţele Armate ale Republicii Moldova.

Ulterior, la 5 februarie 1992, printr-un  decretul al şefului statului, Departamentul de Stat pentru probleme militare a fost reorganizat în Ministerul Apărării al Republicii Moldova, iar la 11 august 1993 Ministerul Apărării al Republicii Moldova primeşte Brevetul şi Drapelul de luptă.

Cu acest prilej viceministrul Apărării Gheorghe Galbura a transmis un mesaj de felicitare:

“Dragi camarazi,

Ziua Armatei Naţionale este sărbătoarea profesională a tuturor celor care din 1991 şi până în prezent, au depus un jurământ de credinţă Patriei şi şi-au îndeplinit datoria cu onestitate, profesionalism şi devotament. Să ne amintim de militarii care au căzut la datorie, luptând cu arma în mână pentru apărarea ţării noastre, să ne amintim de cei care au venit acasă şi au pus umărul la formarea armatei, să ne amintim de cei, care pe parcursul acestor 26 de ani au reprezentat Republica Moldova onorabil în misiuni de menţinere a păcii, în şcoli de elită şi la exerciţii multinaţionale.

Doamnelor şi domnilor militari,

Astăzi suntem în drept să afirmăm că dumneavoastră sunteţi forţa pe care fiecare cetăţean al Republicii Moldova poate conta. Aţi demonstrat că puteţi defila cu demnitate la paradele militare de la Chişinău, Kiev, Bucureşti, Sofia şi Paris, şi în acelaşi timp, puteţi lupta cu intemperiile naturii, punând în prim plan siguranţa cetăţenilor, aşa cum a fost în această primăvară.

Pentru toate aceste acţiuni şi pentru modul corect în care vă faceţi datoria, vreau să vă mulţumesc, doamnelor şi domnilor militari şi angajaţi civili, în numele Guvernului Republicii Moldova, conducerii Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale.

Vă spun cu toată sinceritatea – sunt conştient că meritaţi mai mult. Meritaţi să vă oferim condiţii mai bune de instruire, de activitate, meritaţi să vă oferim şansa de a participa alături de militarii altor ţări, la exerciţii internaţionale, acolo unde se obţine cea mai bună experienţă necesară în misiuni externe. Şi sper din tot sufletul ca aceste dorinţe să se realizeze, pentru că aşa e bine şi aşa e corect.

Până atunci, vă asigur că aveţi respectul întregii ţări, al oamenilor care-şi iubesc sincer şi necondiţionat armata şi-i înţeleg menirea. Mai aveţi şi recunoştinţa şi respectul oamenilor din Kosovo, Liberia, Republica Central – Africană, Sudan, Ucraina, Georgia, acolo unde aţi fost mesagerii păcii!

La mulţi ani, doamnelor şi domnilor militari, la mulţi ani doamnelor şi domnilor angajaţi civili!
La mulţi ani, Armata Naţională!”