La insistenţa procurorilor, 7 foşti angajaţi ai Penitenciarului din Lipcani, condamnaţi la 60 de ani închisoare

Şapte foşti angajaţi ai Penitenciarul nr.2-Lipcani, care acum doi ani scăpase de închisoare, după ce Judectoria militară Chişinău îi achitase, au fost condamnaţi la ani grei de detenţie. Procurorii care acumulase sufieciente probe asupra vinovăţiei inculpaţilor de torturarea unui deţinut, au contestat atunci sentinţa de achitare pe care au considerat-o ilegală, solicitînd pedepse reale cu închisoarea.

Astfel, recent, Curtea de Apel Chişinău a admis contestaţia procurorilor, recunoscîndu-i pe cei şapte vinovaţi de comiterea torturii, aplicîndu-i fostului şef al Penitenciarului o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 9 ani.

Subalternii acestuia au fost condamnaţi la cîte 8 ani şi şase luni închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de zece ani. Totodată, toţi şapte au fost obligaţi să achite părţii vătămate câte 80 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral.

Decizia Curţii de Apel este executorie, însă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

Procurorii au demonstrat că, pe 7 iunie 2013, inculpaţii l-au escortat pe unul dintre deţinuţii penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastoanele de cauciuc peste diferite părţi ale corpului. Acest lucru s-a întâmplat pentru a-l pedepsi pe respectivul deţinut, care deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administraţia penitenciarului în care-şi ispăşea pedeapsa.

Conform raportului de expertiză medico-legală, victima a fost lovită de cel puţin 11 ori, în rezultat, alegîndu-se cu multiple vătămări şi traumatisme corporale.

Procurorii au aflat despre acest caz, fiind înştiinţaţi la linia fierbinte a Procuraturii de către una din rudele deţinutului.

Amintim că, faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante pot fi semnalate şi la numerele „telefonului de încredere” al Procuraturii Generale.

„Telefonul de încredere” a fost lansat în toate raioanele republicii (postate pe site-ului oficial al Procuraturii www.procuratura.md), Procurorul General obligându-i pe procurorii teritoriali şi specializaţi să asigure examinarea obiectivă a apelurilor şi comunicatelor înregistrate cu monitorizarea rezultatelor şi măsurilor întreprinse.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.