La Chişinău începe astăzi cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” – unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova. Ediția aniversară a Festivalului se va desfășura în perioada 8-17 septembrie şi va include șapte spectacole de o înaltă ținută artistică – cinci opere și două balete.

La festival este anunţată participarea virtuozilor marilor scene din SUA, Spania, Polonia, Germania, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, Serbia etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră în străinătate.

La această ediție, vor evolua invitați soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi Inna Los, solistă la Metropolitan Opera din SUA; Natalia Gavrilan, solista Teatrului de Operă „La Scala”; Ahmed Agadi, solistul Teatrului Mariinski; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolshoi, și dirijorul Anton Grishanin, de asemenea de la Teatrul Bolshoi; Pavlo Tolstoy, solistul Operei Naționale Poloneze; Maria Poliudova, Vladimir Statnîi și Alexandru Samoilă de la Teatrul de Operă din Odessa, Ucraina; Dinu Tamazlâcaru și Anastasia Limenko – prim-soliști la StaatsBallet Berlin, Germania; dirijorul Alexei Baklan, Teatrul de Operă din Kiev, Ucraina; dirijorii Andriy Yurkevych, Yalchin Adigozalov (Azerbaidjan), Manuel Busto (Spania), Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru.

Festivalul se va deschide la data de 8 septembrie cu celebra operă „Madam Butterfly” de Giacomo Puccini, iar la 13 septembrie va avea loc premiera spectacolului de operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi. Dialogul virtual al celei care va rămâne pentru totdeauna vocea de aur a Moldovei cu soliștii de operă de astăzi, care râvnesc la același statut, va fi prezent în Concertul de gală, care va încununa festivalul.