La Chişinău începe cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”

La Chişinău începe astăzi cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” – unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova. Ediția aniversară a Festivalului se va desfășura în perioada 8-17 septembrie şi va include șapte spectacole de o înaltă ținută artistică – cinci opere și două balete.

La festival este anunţată participarea virtuozilor marilor scene din SUA, Spania, Polonia, Germania, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, Serbia etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră în străinătate.

La această ediție, vor evolua invitați soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi Inna Los, solistă la Metropolitan Opera din SUA; Natalia Gavrilan, solista Teatrului de Operă „La Scala”; Ahmed Agadi, solistul Teatrului Mariinski; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolshoi, și dirijorul Anton Grishanin, de asemenea de la Teatrul Bolshoi; Pavlo Tolstoy, solistul Operei Naționale Poloneze; Maria Poliudova, Vladimir Statnîi și Alexandru Samoilă de la Teatrul de Operă din Odessa, Ucraina; Dinu Tamazlâcaru și Anastasia Limenko – prim-soliști la StaatsBallet Berlin, Germania; dirijorul Alexei Baklan, Teatrul de Operă din Kiev, Ucraina; dirijorii Andriy Yurkevych, Yalchin Adigozalov (Azerbaidjan), Manuel Busto (Spania), Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru.

Festivalul se va deschide la data de 8 septembrie cu celebra operă „Madam Butterfly” de Giacomo Puccini, iar la 13 septembrie va avea loc premiera spectacolului de operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi. Dialogul virtual al celei care va rămâne pentru totdeauna vocea de aur a Moldovei cu soliștii de operă de astăzi, care râvnesc la același statut, va fi prezent în Concertul de gală, care va încununa festivalul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.