„La Chişinău găsesc liniştea pe care nu o am la Bucureşti”

Interviu cu megastarul Cătălin Josan

Cătălin Josan este tânărul finalist al concursului muzical Megastar din România. Originar din Chişinău, student la Facultatea de canto academic a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Cătălin Josan a reuşit anul acesta să se claseze pe locul patru la preselecţia naţională din România pentru Eurovision. Revenind acasă pentru câteva zile, Cătălin a acordat un interviu JURNALULUI de Chişinău.

– Cătălin, de cât timp eşti stabilit la Bucureşti?

De aproape un an şi jumătate, dar oricum când vin acasă, la Chişinău, mă simt în largul meu. Deşi Bucureştiul este un oraş foarte aglomerat, m-am obişnuit deja. Pentru că acesta e drumul pe care mi l-am ales, acolo a început tot ceea ce înseamnă Cătălin Josan ca artist şi următorii câţiva ani îi voi petrece tot la Bucureşti.

– Cât de des vii acasă, la Chişinău?

Ori de câte ori am o fereastră liberă, vin acasă. Pentru că mi-e dor de ai mei, mi-e dor să-mi văd prietenii, să mă simt acasă. Sunt student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Facultatea Canto Academic şi de aceea vin să-mi recuperez orele.

– Cu ce artişti din România colaborezi?

Nu colaborez cu nici un interpret, dar mi-aş dori. Aş dori ca pe viitor persoana cu care voi colabora să aibă voce bună. Dar până una, alta, veţi auzi numai piese cântate de Cătălin Josan. Însă primul single al meu a fost în duet cu Marina Marinescu, care nu este cântăreaţă, dar eu zic că a ieşit bine.

– Pe cine din interpreţii din R. Moldova apreciezi?

Aş dori să-i încurajez pe interpreţii noştri, pentru că la noi sunt foarte multe talente, care, din păcate, nu reuşesc să se afirme şi peste hotare. Şi pentru mine a fost anevoios la început. La Bucureşti e destul de greu, show-biz-ul e mult mai dezvoltat decât la noi, trebuie să munceşti mult până eşti luat în seamă.

– Cu cine din interpreţii de la noi ai dori să cânţi în duet?

Nu ştiu, încă nu m-am gândit. Mă programez să cânt piesele mele singur, dar nu este exclus ca la un moment dat să cânt şi în duet. Mi-a venit şi o idee de a organiza un concert cu vedete din Moldova, pentru a dovedi celor din România că la noi se cântă foarte bine. Îmi place foarte mult cum cântă Natalia Barbu şi Nelly Ciobanu. Sunt foarte mulţi de la noi cu care aş dori să colaborez, dar deocamdată voi cânta singur.

– Care este realizarea ta de vârf?

Semnarea unui contract cu cea mai mare casă de discuri din lume, Universal Music, şi mă bucur mult că sunt printre puţinii artişti în România care au această ocazie. Important este că visele mi se împlinesc de fiecare dată când îmi propun să realizez un ţel concret. În primul rând, că am reuşit să închei un contract, în al doilea rând – că am reuşit să-mi lansez albumul de debut în toamna anului trecut, după care a urmat succesul de la Eurovision, pentru care mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut. Deşi nu am avut multe apariţii, nu am avut concerte aici, mă bucur că lumea a auzit de mine. Dar sper ca pe viitor să cânt aici pentru fanii mei.

– Când eşti în România, ce îţi lipseşte cel mai mult?

Casa, prietenii de aici, îmi lipseşte familia. În general, atmosfera de aici, pentru că la Bucureşti este o atmosferă foarte agitată, de aceea nu pot găsi acolo liniştea pe care o am aici.

– Cine este idolul tău?

Nu am un idol, dar în ceea ce priveşte muzica, artiştii sunt influenţaţi de muzica pe care o cântă. Genurile pe care le îndrăgesc sunt ale artiştilor: Michel Publ??, Justin, James Marison… sunt mulţi. Sper să devin, la rându-mi, vreodată exemplu pentru cei ce-mi ascultă muzica. Dar pentru asta trebuie să muncesc încă foarte mult.

– Cum te apreciază publicul din România?

Sunt încântat că, atunci când am concerte în România, publicul de acolo îmi cunoaşte piesele şi cântă împreună cu mine. Am fost primit cu braţele deschise. Tind să pot transmite prin prisma muzicii mesajul pieselor şi starea sufletului, adică acel „ceva” inefabil pe care poate unii artişti nu-l au. Sper ca să-l găsesc şi să-l transmit publicului.

– Ce planuri ai pe viitor?

Pe viitor mă gândesc la următorul single, pentru că vine vara, doresc să fie ceva mai ritmat. Pe lângă aceasta, apariţii, concerte… Am o viaţă de artist, aşa va fi întotdeauna.// Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.