Connect with us

Politică

La Bălți va avea loc referendum pentru demiterea primarului Renato Usatîi

Publicat

pe

Consilierii municipali de la Bălți au votat astăzi pentru inițierea referendumului local pentru revocarea primarului Renato Usatîi, care se află în Federația Rusă și este în căutare internațională. Decizia a fost luată de 27 de consilieri municipali din Bălți.

Data referendumului urmează să fie stabilită de către CEC.

De notat că, la finele anului 2017, primarul Renato Usatîi a cerut într-un video live pe Facebook, Consiliului Municipal Bălți (CMB), unde „Partidul Nostru” deține majoritatea, să inițieze organizarea unui referendum local pentru demiterea sa din funcție.

Aceasta pentru a demonstra că are susținerea locuitorilor și a pune capăt speculațiilor care au drept scop denigrarea sa.

Pentru ca plebiscitul să fie validat e nevoie ca pentru revocarea lui Usatîi să voteze cel puțin tot atâția oameni câți l-au votat în funcție, plus un vot. Renato Usatîi a fost ales din primul tur de 72% din numărul participanților la alegeri.

Primarul de Bălți nu este în R.Moldova de mai bine de un an, iar ședințele cu funcționarii Primăriei sunt desfășurate prin Skype de la Moscova.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Andrian Candu: Curtea Constituțională a oferit o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon

Publicat

pe

De către

”Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit, astăzi, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat sa ignoreze normele Legii Supreme. În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora”, a comentat președintele Parlamentului Andrian Candu, decizia CC.

Curtea Constituțională a constatat, astăzi, la cererea unui grup de deputați din comisia juridică numiri și imunități, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curții Constituționale aduce o soluție în privința imposibilității temporare de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de prim-ministru.

În cazul apariției, în viitor, a situațiilor similare, Curtea Constituțională va trebui sesizată de fiecare dată.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon după decizia CC: Partea bună este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a criticat dur decizia Curții Constituționale ce permite suspendarea temporară a acestuia din funcție pentru a numi noii miniștri în Guvernul Filip, declarând că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată.

Potrivit lui, o atare decizie era una așteptată, după ce la 17 octombrie, a mai fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza.

“Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, președintele a afirmat că noii miniștri intră în Guvern “pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite”.

Potrivit lui, prin decizia de astăzi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept. “Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”, a adăugat șeful statului.

Igor Dodon a precizat totuși că a decis să nu cedeze, decât să explice apoi ani de zile de ce a numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși.

“Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a adăugat oficialul.

Curtea Constituțională a decis că președintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, după ce a refuzat, în mod repetat să-i numească în funcţii pe şapte noi miniştri în Guvernul Filip.

Citește mai departe

Diverse

Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării

Publicat

pe

De către

Curtea Constituţională a decis marți, 2 ianuarie, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse de către un grup de parlamentari. Aceasta după ce Igor Dodon a refuzat de a semna decretul de numire a noilor membri de Guvern.

Parlamentarii au sesizat Înalta Curte pentru pentru a debloca procesul de desemnare a noilor miniștri.

Curtea Constituţională a constatat că în acest caz există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte, iar  decretele de desemnare a noilor miniștri în funcții urmează a fi semnate fie de către președintele Parlamentului Andrian Candu, fie de către premierul Pavel Filip.

Reamintim că, șeful statului a respins la 28 decembrie în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip.

Potrivit lui, majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”.

Amintim că, la 19 decembrie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern și a nominalizat șapte noi membri, dintre care doi foști premieri și un un ex-președinte al CC. Persoanele nominalizate de coaliția de guvernare sunt:

  • Chiril Gaburici – ministru al Economiei;
  • Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Alexandru Tănase – ministrul Justiției;
  • Tudor Ulianovschi -ministru al Afacerilor Externe;
  • Cristina Lesnic – vicepremier pentru reintegrare;
  • Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
  • Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Președintele Igor Dodon a mai fost suspendat temporar din funcție în luna octombrie a anului trecut, după ce a refuzat în mod repetat să semneze decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică3 minute în urmă

La Bălți va avea loc referendum pentru demiterea primarului Renato Usatîi

Consilierii municipali de la Bălți au votat astăzi pentru inițierea referendumului local pentru revocarea primarului Renato Usatîi, care se află...

Social2 ore în urmă

Geniştii militari au lichidat în 2017 aproximativ 900 obiecte explozive din cel de-al Doilea Război Mondial

Geniştii Armatei Naţionale au depistat şi neutralizat, pe parcursul anului 2017, aproximativ 900 obiecte explozive din cel de-al Doilea Război...

Justiție2 ore în urmă

Ex-gardian de la Penitenciarul Bender, trimis în judecată. A transmis unui deținut două telefoane mobile şi un router wi-fi

Un fost supraveghetor al Serviciului regim, pază şi supraveghere al Penitenciarului nr.12 din mun.Bender va compărea pe banca acuzaţilor pentru...

Social3 ore în urmă

Operaţiune în sudul ţării: trei inspectori de patrulare, reţinuţi de CNA

Trei inspectori din cadrul Batalionului de patrulare Sud au fost reţinuţi aseară de către ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud a...

Social7 ore în urmă

Un bărbat și-a cumpărat telefon de la “Calea Basarabiei”, dar a fost nevoit să se întoarcă. Ce a văzut în instrucțiune

Un bărbat a procurat un telefon mobil de model ASUS Zenfone 3 Max, din piața “Calea Basarabiei”, mun.Chișinău, dar a...

Social15 ore în urmă

Un copil de 10 ani din Ștefan Vodă a rămas fără un deget, după ce o petardă i-a explodat în mână

Un copil de zece ani din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, a rămas fără un deget, după ce o petardă...

Social19 ore în urmă

Viceprimarul Ruslan Codreanu: Din 2018 părinții vor ști exact pe ce se cheltuie banii în grădinițe

Din 19 inaurie 2018 vom ști câți bani sunt alocați pentru fiecare gradiniță din municipiul Chișinău. Inițiativa viceprimarului Ruslan Codreanu...

Advertisement

Opinii