Liderul regiunii separatiste transnistrene Vadim Krasnoselski a declarat că Tiraspolul se va adresa către ONU prin intermediul Federației Ruse. Aceasta după ce autoritățile de la Chișinău au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă retragerea trupelor ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale.

În cadrul unei conferinţe de presă, Krasnoselski a menţionat că așa-numitul ministru de externe al regiunii Vitali Ignatiev a primit indicaţii de a pregăti propunerea pentru Federația Rusă, care este garant al procesului de negociere, pe care aceasta ar putea s-o prezinte pe platforma ONU.

Astfel, prima solicitare a Tiraspolului la ONU va ţine de “inadmisibilitatea măsurilor restrictive unilaterale ale Republicii Moldova îndreptate împotriva Transnistriei” Iar cea de-a doua propunere se va referi la organizarea unor negocieri privind Transnistria pe platforma ONU.

Dacă se observă stagnarea procesului de negociere în format „5+2”, de ce nu putem aduce procesul de negociere pe o nouă platformă, la un nou nivel- ONU, unde ne vor asculta vocea și ne vor rezolva problemele? Astfel propunere în acest sens va fi înaintată Federației Ruse. Rusia este garantul procesului de negociere și are dreptul de a face propuneri similare în cadrul ONU”, a subliniat liderul de la Tiraspol.

Autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se va desfășura pe 12 septembrie.

Chișinăul a declarat că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, cerând ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.