Krasnoselski s-a supărat pe Dodon. Liderul de la Tiraspol: „Iniţiativa lui Dodon este populism şi praf în ochi”

Liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol a criticat proiectul preşedintelui Igor Dodon privind sistemul electoral mixt, în urma căruia în Parlamentul RM ar urma să fie aleşi deputaţi pe circumscripţii, inclusiv, din regiunea transnistreană. Acesta a catalogat iniţiativa preşedintelui drept „populism” şi „praf în ochi”.

Vadim Krasnoselski a precizat că în urma celor două întâlniri cu Igor Dodon s-a convenit ca să se lucreze la un pachet de probleme economice și sociale, fără să fie abordat domeniul  politic, scrie Novostipmr.com

„Am înaintat o condiţie: să ne îndepărtăm de la orice discuție cu privire la statutul Transnistriei. Statutul nostru  a fost definit de popor – este independenţa“,  a spus liderul separatist.

La o întâlnire cu veteranii din regiune, Krasnoselski a spus că „iniţiativa lui Dodon este un adevărat populism şi praf în ochi”.

„Noi nu împărţim cetăţenii regiunii în cetăţeni ai RM, Ucrainei sau ai Rusiei. Avem popor transnistrean, care potrivit legislaţiei RM, nu poate participa la alegerile de pe teritoriul Republicii Moldova. De aceea vom proceda potrivit legislaţiei transnistrene. Şi dacă potrivit legislaţiei RM, poporul transnistrean nu poate, atunci nici nu va participa”, a spus Krasnoselski.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi,18 aprilie, că lansează o nouă iniţiativă legislativă de introducere a sistemului electoral mixt.

Astfel, șeful statului a propus ca 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar alții 50 – pe circumscripții teritoriale.

Dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, se propune ca jumătate să fie din diaspora și din regiunea transnistreană. Aceștia trebuie să fie reprezentați cu cel puțin 25% din totalul deputaților în Parlament, alte 25% –  din raioane și din Chișinău. Votarea deputaților din Transnistria se va face în secții de votare deschise în raioanele și localitățile care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău.

.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare