Kievul anunță victoria asupra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm

„Naftogaz” Ucriana, distribuitorul național de gaze, a câștigat arbitrajul împotriva Gazprom la toate articolele disputate pe marginea contractului de furnizare a gazului semnat de cele doua în 2009, se arată într-o declarație a Naftogaz, transmisă de Interfax-Ucraina.

Arbitrajul de la Stockholm a respins în totalitate pretențiile Gazprom cu privire la articolul „take or pay”, in baza caruia Moscova cerea de la Kiev plata a 56 miliarde USD pentru gazul livrat dar neconsumat de Ucraina în perioada 2012-2017. Această parte a litigiului era cea mai mare pretentie financiara dintre părți.

Totodata, Naftogaz a obtinut reducerea volumelor obligatorii anuale de gaze cu mai mult de zece ori, în funcție de necesitatile sale interne.

În plus, Arbitrajul de la Stockholm a redus prețul gazului livrat de Gazpom cu 27,4%, care a ajuns astfel la 352 de dolari/1000 de metri cubi, fata de 485 dolari.
Naftogaz estimează efectul general pozitiv al deciziilor arbitrajului la peste 75 de miliarde de dolari pe întreaga durată a contractului de furnizare a gazului.

Compania ucraineana precizeaza ca judecatorii urmeaza sa se pronunte si asupra cererii Naftogaz fata de Gazprom pentru plata a 16 miliarde USD în cadrul acordului privind tranzitul gazelor. Deciza este așteptată la 28 februarie 2018.

Audierile la Curtea de Arbitraj de la Stockholm in litigiul dintre societatea ucraineană „Naftogaz“ și monopolul rusesc „Gazprom“ vizeaza termenii contractului de furnizare a gazelor naturale rusești semnat în 2009.

Aceste audieri se desfășoară dupa ce părțile nu au fost de acord cu privire la punerea în aplicare a hotarârii interimare luate de arbitraj în luna mai a acestui an.

La 31 mai, Arbitrajul de la Stockholm a respins cerințele Gazprom cu privire la principiul „take or pay”.

De asemenea, arbitrajul a satisfacut cererea Naftogaz privind revizuirea prețului gazului în contractul încheiat cu Gazprom și a anulat interdicția de reexport de gaze.

Naftogaz se judecă în două procese cu Gazprom. Primul vizează contract de tranzit de gaze, iar al doilea contractul vânzare/cumpărare de gaze naturale.

Sursa: paginaderusia.ro

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.