Redactora șefă a portalului Moldova.org, Ana Gherciu, a venit cu o reacție la adresa postării președintelui Igor Dodon vizavi de instituțiile media din Moldova care dezvoltă proiecte finanțate de ONG-uri de peste hotare.

Intervenția colegei noastre a avut loc în cadrul unei dezbateri organizate la Offline-ul comunității Adoptă un Vot care a avut loc în acest sfârșit de săptămână la Chișinău. În sală era prezentă și consiliera președintelui pentru relațiile cu diaspora, Cristina Buga.

“Echipa Moldova.org activează sub umbrela unui ONG și o să vă rog frumos să-i transmiteți domnului Dodon să nu mai atace ONG-urile care beneficiază de granturi oferite de Uniunea Europeană sau de Statele Unite. Și să nu confunde propaganda cu accesul la informație.

Vreau să vă zic că eu am trimis o solicitare de interviu domnului Igor Dodon și limita de 15 zile sau 30 de zile a fost depășită de zeci de ori. La interviuri nu răspunde, la întrebări nu răspunde, dar își permite să atace niște echipe independente care nu sunt plătite din umbră. Noi facem rapoarte financiare de fiecare dată când ni le cer finanțatorii. Cu concertele pe care le organizează domnul Dodon nu e tocmai clar, rapoarte financiare privind aceste concerte nu primim”, a menționat Ana Gherciu.

Igor Dodon a distribuit un link ce conținea lista tututor ONG-urile din Moldova care au beneficiat de granturi din partea organizației americane NED (National Endowment for Democracy). “Finanțarea doar pe o singură filieră din partea occidentului a diferitor ONG-uri și surse media din Moldova. Milioane și zeci de milioane de lei … Cineva spunea de lupta cu propaganda… “, a scris Dodon pe Facebook, comentând linkul la începutul acestei luni.

Redacția noastră a beneficiat pe parcursul ultimilor ani de câteva proiecte finanțate de ONG-uri de peste hotare, inclusiv NED. Accesarea granturilor oferite pentru mass media independentă ne ajută să existăm online, să plătim o parte din salarii și să dezvoltăm conținut și proiecte noi, cum ar fi această platformă de reportaje și interviuri multimedia. Datorită granturilor ne permitem să realizăm materiale elaborate despre drepturile omului și alte probleme majore din societatea noastră și să angajăm reporteri și colaboratori înalt calificați.

La moment nu avem în derulare un grant finanțat de vreo organizație de peste hotare, însă redacția noastră este profund recunoscătoare pentru sprijinul financiar acordat de fundațiile străine pentru jurnalismul de calitate din țara noastră.