Judecători, procurori și polițiști – instruiți să abordeze eficient infracțiunile sexuale

Mai mulți judecători, procurori și polițiști sunt instruiți de experți din SUA cum să acționeze eficient în cazul infracțiunilor privind viața sexuală, așa ca să evite revictimizarea în cadrul sistemului de justiţie penală. Este vorba despre o sesiune de formare formatori, astfel că grupul de participanți la curs va reprezenta o resursă utilă a Institutului Naţional al Justiţiei pentru formările ulterioare în domeniu ale altor colegi din sistemul de drept.

Timp de patru zile, participanții vor fi îndrumați de experți în drept penal din Statele Unite ale Americii: Kathryn Quaintance, judecător din Minnesota, David Miller, ofițer de poliție, Shelly Carlson de la Centrul federal de formare în domeniul aplicării legii, și Amy Lauricella, avocat la Global Rights for Women.

Programul de formare include șapte module tematice. În prima parte a instruirii oamenii legii vor exersa principalele scenarii de analiză a săvârșirii violenței sexuale și vor învăța să identifice impactul violenței sexuale. În continuare, participanții, vor prelua cele mai bine practici internaționale în materie de răspuns judiciar la violența sexuală.

La sesiunea de formare formatori participă și membrii grupului de lucru național, care, anterior, au fost într-o vizită de studiu în SUA. Urmare a schimbului de experiență, aceștia își propun să revizuiască legislația națională pentru ajustarea în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Evenimentul are loc în perioada 27-30 iunie și este organizat sub egida Institutului Național al Justiției în parteneriat cu Centrul Internațional „La Strada” si Global Rights for Women, cu suportul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.