Judecător din Străşeni, trimis în judecată! „A facilitat” obţinerea cetăţeniei pentru 11 persoane din Rusia şi Ucraina

Un judecător din Străşeni riscă de la 3 la 7 ani închisoare, după  ce a „facilitat” obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova şi a României pentru 11 persoane din Rusia şi Ucraina. Astfel, judecătorul a admis cererile celor 11 cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Ucrainei, în baza unor copii ale actelor neautentificate în modul prevăzut de lege.

În context, Procuratura Generală a a anunţat astăzi că a finalizat urmărirea penală şi a trimis instanţei de judecată cauza penală de învinuire a judecătorului din cadrul Judecătoriei Străşeni de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii.

Din materialul probator, acumulat de procurori rezultă că, respectivul magistrat a adoptat hotărîri contrare prevederilor legale, oferind în consecinţă posibilitatea de obţinere, de către cetăţeni străini, a actelor stării civile necesare pentru solicitarea cetăţeniei Republicii Moldova sau a României.

În concret, pe 23 octombrie 2012, în baza unor copii ale actelor neautentificate în modul prevăzut de lege, în special copiile-xerox ale certificatelor ce conţineau date denaturate de cununie sau botez şi altor acte, ce nu îndeplineau condiţia legală de probă, judecătorul a admis cererile a 11 cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Ucrainei, privind constatarea faptului naşterii şi căsătoriei rudelor descendente ale acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

De notat că, judecătorul a emis hotărările cu grave abateri de la prevederile legale, fără a dispune verificarea, prin intermediul Serviciului Stării Civile, a autenticităţii copiilor documentelor prezentate de solicitanţi, precum şi respectării procedurilor prealabile.

Ulterior, prin deciziile Curţii de Apel Chişinău din anul 2014, hotărîrile emise de respectivul magistrat au fost casate ca fiind adoptate contrar normelor de drept material şi procesual.

Pentru această infracţiune norma penală prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.