Japonia a acordat 980 mii de dolari pentru modernizarea şcolilor din Republica Moldova

Japonia va acorda Republicii Moldova 980 mii de dolari pentru modernizarea instituţiilor de învăţământ din R.Moldova. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, la Chişinău, de către prim-ministrul Chiril Gaburici şi ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu reşedinţa la Kiev, Shigeki Sumi.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei prevede realizarea unui Program de granturi, în valoare totală de 980 mii de dolari, pentru realizarea proiectelor de modernizare a instituţiilor educaţionale din Republica Moldova.

„Acest program ne va ajuta să îmbunătăţim condiţiile sanitare şi să asigurăm dezvoltarea bazei tehnico-materiale a instituţiilor de învăţământ, prin furnizarea de echipamente şi produse pentru dotarea şcolilor din Republica Moldova”, a menţionat Chiril Gaburici.

Premierul a remarcat faptul că, în ultimul timp, colaborarea bilaterală moldo-niponă a cunoscut o ascensiune considerabilă, făcând referire la deciziile guvernelor ambelor state de a inaugura Ambasada R.Moldova la Tokyo.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Shigeki Sumi, a confirmat disponibilitatea ţării sale pentru susținerea inițiativelor care ar contribui la modernizarea și promovarea unui învățământ modern, de calitate, dar și la stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova.

În anii 2010-2012, în Republica Moldova au fost realizate trei proiecte similare cu sprijinul partenerilor niponi, în valoare de circa 185 mii dolari americani.

Proiectele respective au contribuit la ameliorarea infrastructurii școlii din satul Hârtopul Mare, Criuleni, a gimnaziului nr.93 din Grătieşti şi a şcolii primare din satul Lozova, Strășeni.

Actualmente, este în derulare un alt proiect, în valoarea de 79 mii de dolari, care are scopul de a îmbunătăţi condiţiile educaţionale şi sanitare în instituţia de învăţământ din satul Ecaterinovca, raionul Cimişlia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.