Connect with us

Justiție

Iurie Roşca, trimis în judecată într-un dosar de trafic de influenţă

Publicat

pe

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală într-un dosar penal de trafic de influență în proporții deosebit de mari, în care este învinuit politicianul Iurie Roșca.

Urmărirea penale a început în baza unui denunț al administratorului de firmă implicat.

Conform materialelor cauzei, în decembrie 2009, învinuitul, aflându-se la sediul partidului pe care îl conduce, acționând cu intenţie directă, personal a pretins pentru sine, de la administratorul unei societăți comerciale, valută străină în sumă de un milion de euro.

În schimbul acestei sume, învinuitul susţinea că va influența factori de decizie din cadrul sistemului judiciar, în vederea emiterii unei hotărâri favorabile antreprenorului, într-un litigiu economic.

În continuarea acţiunilor sale criminale, peste câteva zile de la pretindere, învinuitul, a primit de la antreprenorul menționat, valută străină care nu i se cuvenea în sumă de 117 000 dolari dolari.

Ulterior, după ce în februarie 2010, a fost emisă de către instanță o decizie nefavorabilă denunțătorului în litigiul în care era figurant, la cererea învinuitului, acesta i-a mai transmis 110 000 dolari SUA, în vederea soluționării chestiunii.

În cadrul urmăririi penale, procurorul a respins cererea denunțătorului de recunoaștere în calitate de parte vătămată și civilă pe dosar, în vederea recuperării banilor transmiși, deoarece conform legislației, în cazul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență sumele de bani transmise sunt recuperate în folosul statului.

Astfel, prin acţiunile sale intenţionate, inculpatul a săvârșit traficul de influenţă, adică pretinderea şi primirea personal de bani pentru sine, de către o persoană care susţine că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a o face să îndeplinească acţiuni in exercitarea funcţiei sale, acţiuni săvârșite cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari, infracţiune prevăzută la art.326 alin.(3) lit.a) din Codul penal.

Iar dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 u.c. sau închisoare de la 3 la 7 ani.

De menționat că, au fost aplicate sechestre asupra mijloacelor bănești, ridicate în cadrul perchezițiilor la sediul inculpatului, în mărime totală de aproximativ 250 mii de lei, precum și asupra bunurilor imobile în valoare de aproximativ 2 413 328 de lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Dosarul ASEM: Doi lectori se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari – în arest preventiv

Publicat

pe

De către

Doi lectori. reţinuţi în dosarul examenelor fraudate de la ASEM, se vor afla în arest la domiciliu, iar altul sub control judiciar. Trei intermediari au primit câte 30 de zile de arest preventiv. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Judecătoriei Chişinău, oficiul Buiucani.

Procurorul pe acest caz, Mariana Botezatu, a declarat presei că urmărirea penală este la etapa incipientă, iar procurorii documentează schema infracțională prin diferite măsuri speciale de investigație. Potrivit ei, unii suspecți conlucrează cu organul de urmărire penală.

”Așa cum s-a menționat anterior, există o bănuială rezonabilă că persoanele acționau în cadrul unui grup criminal organizat. Intermediarii primeau de la studenți mijloace bănești ce nu li se cuvin, iar apoi le transmiteau la profesori, precum și altor intermediari. Relevant este că din sumele respective, își rețineau și ei careva mijloace bănești. Această schemă infracțională a durat un timp îndelungat, noi documentăm prin diferite măsuri speciale de investigație, urmărirea penală este la etapa incipientă”, a declarat procurorul Mariana Botezatu.

CNA a anunțat astăzi că peste 2 000 000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM.

Amintim că, marţi, 5 iunie, 9 persoane, între care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1000 și 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul – între 400 si 550 de euro.  În consecință, studenții erau evaluați de către profesori fictiv, în mare parte fără prezența fizică la examene.

Citește mai departe

Justiție

Patru moldoveni și un turc au prejudiciat statul cu peste cinci milioane lei

Publicat

pe

De către

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală în cauza penală de evaziune fiscală a întreprinderilor, ce au condus la neachitarea impozitelor de peste cinci milioane de lei.

Potrivit cirmstanțelor cauzei penale, 4 cetățeni ai Republicii Moldova, rude apropiate între ei, împreună cu un cetățean al Turciei, au gestionat din umbră două întreprinderi cu genul de activitate realizarea fructelor, legumelor și verdețurilor de import, unde indicau în actele fiscale date denaturate privind prețul de facto al mărfurilor livrate, precum și realizarea acestora fără eliberarea bonurilor fiscale sau a facturilor fiscale.

La finalizarea urmăririi penale și prezentării probelor acumulate pe parcursul urmăririi penale, învinuiții au achitat prejudiciul cauzat bugetului de stat ce depășește 5 milioane lei.

Dacă instanța de judecată îi va recunoaște vinovați de comiterea infracțiunii incriminate, învinuiții riscă pedeapsa în mărime de la 3350 la 5350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoanele juridice pedeapsa cu amendă în mărime de la 4000 la 7000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Citește mai departe

Justiție

Un antreprenor din Pelenia, trimis în judecată pentru estorcarea a 10 000 euro

Publicat

pe

De către

Un antreprenor din satul Pelenia, raionul Drochia, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. Aceasta după ce a fost denunțat de o persoană de la care antreprenorul a estorcat bani.

Urmare a efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a constatat că învinuitul, susținând că ar avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Inspectoratului de Poliție și Procuraturii raionului Drochia, în gestiunea cărora se afla o cauză penală intentată pe furt, autorii cărora erau reținuți pe un termen de 72 ore, a pretins și a primit de la rudele persoanelor reținute și de la persoane implicate în furt, suma de 10 000 de euro.

În schimbul banilor, învinuitul urma să influențeze persoanele publice din cadrul autorităților menționate, pentru eliberarea celor reținuți și emiterea unei hotărâri favorabile în interesul acestora.

Fapta inculpatului a fost calificată drept trafic de influență săvârșit în proporții mari, iar pe bunurile acestuia au fost aplicate sechestre în valoare de 10 000 euro.

Dacă acesta va fi găsit vinovat, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 6 ani, ori amendă în mărime de la 3000 u.c pînă la 4000 u.c. (150 000-200 000 lei).

Citește mai departe