Iuliana Gorea Costin: Prin alegerea conducătorilor, de orice nivel, oamenii aleg să trăiască o anumită experiență// INTERVIU

Stimată Iuliana Gorea Costin, aţi fost unul din candidaţii la funcţia de primar de Bucureşti. Presa de peste Prut a remarcat că aţi avut unul din cele mai impresionante CV-uri. În urma rezultatelor afişate, ce lecţie aţi învăţat din acest scrutin?  

Iu.G.C.: S-a confirmat persistența acelorași vechi stereotipuri și manipulări, ce urmează a fi depășite de electoratul român de o parte și alta a Prutului: estimarea “șanselor” pentru partidele mari, indiferent de program și calitatea candidatului, “alegerea râului mai mic”, a “votul util”, legea electorală subordonată intereselor partidelor parlamentare și nicidecum electoratului, reprezentanți mass media obedienți  unor partide, banii puși în joc și, nu în ultimul rând, veridicitatea afirmației ”nu contează cine și cum votează, contează cine numără voturile.”

În aceste condiții as vrea să le mulțumesc din inimă și pe această cale, tuturor celor care m-au susținut și  echipei mele care a experimentat o campanie corectă. Acest lucru, cât și calitatea multora din cei care m-au sunat sau mi-au scris, informându-mă că m-au votat, este foarte important și onorant pentru mine.

Absenteismul masiv, doar  în jur de 1/3 din alegătorii bucureșteni au ieșit la vot, reprezintă un vot de blam pentru întreaga clasă politică românească, motiv de îngrijorare și nicidecum de jubilare.

Prin alegerea conducătorilor, de orice nivel, oamenii aleg să trăiască o anumită experiență. Doresc ca experiența aleasă să fie una utilă. Esențial, de subliniat, după această campanie este calitatea societății civile, a oamenilor simpli, mult și din toate punctele de vedere, superioară clasei politice.

Care sunt, în opinia Dvs, probleme stringente ale Bucureştiului? Dacă aţi avea posibilitatea ce sfat i-aţi da primarului nou ales Gabriela Firea?

Iu.G.C.: Majoritatea problemelor sunt stringente și arhicunoscute, s-au contabilizat cu lux de amănunte de către candidați și în această campanie electorală, le suportă zilnic cei care erau chemați la vot.

Toate însă au fost generate de lipsa oamenilor cu gândire de stat, astfel s-a ajuns nu numai la multiplicarea și persistența problemelor, dar și la distrugerea a ceea ce a fost construit, deoarece s-a acționat, în mare parte, în interes personal, de partid sau de grup, în detrimentul cetățenilor.

Toate sunt dovada lipsei de responsabilitate, de voința si profesionalism managerial, pentru că la acest nivel orice greșeala a edilului devine o crimă multiplicată la numărul populației, cu consecințe imediate și de durată.

Atestăm mii de tineri cu studii fundamentale, masterate și doctorate, care nu se pot angaja în câmpul muncii pentru că peste tot li se solicită să probeze o experiență de munca în domeniu. În politică, însă, criteriile de selecție sunt altele.

Programele electorale ale tuturor candidaților veneau cu oferte pentru problemele bucureștenilor: traficul infernal, poluarea excesivă, lipsa condițiilor decente și a locurilor după necesități în grădinițe, spitale, școli… În  programul meu, făcut public, spre deosebire de ceilalţi contracandidaţi, propuneam  soluții la aceste probleme, plasând în centrul atentiei omul, subordonând toate acțiunile primarului și primăriei în interesul concitadinului

Îmi propuneam pe lângă schimbarea de atitudine, transformarea și transparența instituțională, evitarea birocrației prin prestarea majorității serviciilor online, organizarea unui call – center unic și intensificarea procesului participativ, prin crearea: Consiliilor Consultative în diverse domenii de activitate; Centrului de urgenta pentru situații de criza; Elaborarea strategiilor de dezvoltare urbană; Încurajarea producătorilor autohtoni prin dezvoltarea rețelei de piețe volante, a  antreprenorilor români și străini pentru a genera noi locuri de muncă, în special pentru tineri;Dezvoltarea turismului cultural și istoric al Bucureștiului; Amenajarea râului Dâmbovița în zonă de agrement; Lansarea concursului „Iubesc Bucureștiul” – o provocare pentru toți bucureștenii (nu știu de cine  să-l salvăm în afară de noi înșine?); Susținerea dezvoltării economice și turistice a „Canalului București – Dunăre” pentru o capitală deschisă către Europa, astfel, Bucureștiul devenind unica capitală europeană cu ieșire la mare.

La capitolul Românii – generatori de valori. Bucureștiul în contextul Centenarului Marii Uniri, dar și a președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care o va deține România în 2019 ne propuneam: Crearea unui muzeu al martirilor neamului românesc;

Punerea în valoare și protejarea tuturor monumentelor istorice și a edificiilor de patrimoniu, cu prioritate pentru Centrul Istoric; Extinderea festivalurilor Internaționale de muzică „George Enescu” și „Mărțișor” ; Continuarea proiectului „Identitate culturală, patrimoniu european”; Inițierea Festivalului „Chișinău și București, două inimi românești” ș.a.

Care este starea Dvs de spirit în prezent? Care vor fi activităţile de bază de acum încolo la Bucureşti? Veți continua cu PNȚCD-ul? 

Iu.G.C.: Am conștiința datoriei împlinite, deoarece pe lângă înscrierea PNȚCD – ului în campania electorală pentru primăria municipiului București (de mulți ani la rând  partidul n-a mai avut un candidat la capitală), pentru mine personal participarea și lansarea mesajului a constituit o prioritate și posibilitate nu doar de a afirma, ci și de a proba că Bucureștiul este capitala tuturor românilor, inclusiv a celor rămași în afara Tării fără voia lor. Activez de mai mulți ani în Guvernul României, cu responsabilități pentru Republica Moldova, în contextul Centenarului Marii Uniri ce alt argument  mai convingător ar fi fost posibil? Miracole, eram conștientă,  n-aveau de unde să se producă peste noapte.

Știu că mentalitatea se schimbă cel mai greu, dar o schimbare calitativă altfel nu se poate produce. Voi continua cu aceeași convingere să afirm: perfecțiunea lumii începe de la tine însuți, adevărata lumină e în sufletul nostru.

Dacă ar fi s-o iau de la început m-aș alinia tot spărgătorilor de ziduri insistând: să facem cale luminii care vine prin copii noștri – tânăra generație, să promovam la conducere femeile- factor pizitiv şi stabilizator, să concepem integrarea în Europa și în Lume prin cultivarea unui sistem de valori în inimi și în spirit; viața, cea mai veritabilă școală, ne oferă în permanență posibilitatea de a alege între “a avea” și “a Fi” ; fiecare om este o ființă minunată, parte a Creației, dar și creator prin gânduri, cuvinte, emoții, imaginații, acțiuni, responsabil astfel de tot și de toate.

Indiferent de circumstanțe îmi voi consacra viața aceluiași scop: saltului din întuneric în lumina.

Am pornit în aceste alegeri, considerând că criza morala și socială cu care ne confruntam poate fi depășită  prin punerea în aplicare în administrația românească și în cotidian a valorilor și principiilor, împărtășite de cei care reprezintă tezaurul  istoric al PNȚCD-ului, personalitățile – simbol  Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Rațiu…

Voi fi alături întotdeauna de echipă, animată de acelasi crez, care s-a constituit în jurul meu în această campanie. Mă voi realinia PNȚCD-lui, dacă va fi nevoie, numai în cazul în care valorile și principiile, care au stat la baza acestui partid vor fi si principiile de viață ale liderilor săi.

De ce ați decis să vă implicați în politică? De obicei, politicienii răspund la această întrebare cu„ pentru a aduce binele în casa fiecăruia”…

Iu.G.C.: Împărtășesc convingerea că a rămâne indiferent la problemele timpului înseamnă a fi complice la ceea ce ni se întâmplă. S-ar părea mai comodă poziția “sunt imaculat, nu mă ocup de politică, nu mă interesează”, dar nu este. Pentru că tot ce se întâmplă în politică vizează toate aspectele vieții noastre, destinul copiilor noștri, viitorul Țării. Amintesc că încă Platon afirma: “Una  din pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei  ajunge condus de inferiorii tăi” .

De-ar ști oamenii ce se întâmplă cu adevărat în politică, cum manipulează presa, câtă energie se consumă pe lupte și lucruri  inutile!

În orice domeniu este important să căutăm și să eliminăm cauza problemelor, nu doar să blamăm efectele.

Cum credeţi, în politică se poate fără minciuni? 

Iu.G.C.  Da, dar fără rezultate palpabile, imediate. În politica actuală, din păcate, conform percepției generale, la putere ajung de obicei cei care mint, fură și manipulează mai mult.

E de studiat și fenomenul electoratului care continuă să meargă, după cum scria cineva, ”hipnotizat ca broasca în gura șarpelui boa”…

Cam de câte ori pe an treceţi Prutul şi în care direcţie aveţi mai multe emoţii?

Iu.G.C.: De atât de multe ori, încât pentru mine nu mai constituie un hotar sau o linie de demarcație.

Emoții am încercat în 1990, când am trecut pentru prima oara Prutul, împreună cu colegii de la Ministerul Învățământului, la Podul de Flori.

Iașul ne-a întâlnit cu “Dimineți cu ferestre deschise” în interpretarea lui Ștefan Hrușcă și Vasile Șeicaru, iar atmosfera de la Palatul Culturii, de la Catedrala Metropolitană, taina din Sala pașilor pierduți, mireasma teiul lui Mihai Eminescu din grădina Copou, rămâne una de basm pentru mine  și până acum. Trăiam  împlinirea visului din depărtata mea  copilărie. ” În fapte lumea-i visul sufletului nostru!” ( Mihai Eminescu)

Republica Moldova trece, cred că, prin una din cele mai dificile perioade. Dintr-o „istorie de succes” în relaţia cu UE, am ajuns ţara cu un număr impunător de eurosceptici. Cum credeţi, de ce s-a întâmplat aşa? 

Iu.G.C.: Lipsa oamenilor politici (nu politicienilor, de ei n-am dus lipsa niciodată!), a oamenilor de stat care și-ar asuma responsabilitatea pentru destinul cetățenilor ne-a adus la această stare de lucruri.

Cum aţi caracteriza situaţia politică din Republica Moldova? De ce preşedinte are nevoie Republica Moldova ?

Iu.G.C.: Situația din Republica Moldova este dincolo de orice critică. Cred că politicienii din Republica Moldova au experimentat destul: s-au distrus vieți, s-au mutilat suflete, s-au devastat bănci, sate, întreprinderi, s-a ucis orice speranță. În asemenea condiții e greu de spus ce efect ar avea aceste alegeri şi de ce fel de președinte ar avea nevoie Republica Moldova. Întreaga clasă politică trebuie schimbată!

La Chişinău, oponenţii primarului Dorin Chirtoacă, invocând mai multe probleme cu care se confruntă oraşul, intenţionează să organizeze un referendum de demitere a edilului. Ce părere aveţi despre un eventual plebiscit?

Iu.G.C.: Deși este o acțiune democratică, inspirată poate și de bune intenții, sunt îngrijorătoare consecințele unui astfel de exeercitiu în condițiile sărăciei la limită cu care se confruntă populația și a jocurilor geopolitice tot mai stringente.

Cum vi se pare că a evoluat de-a lungul timpului oraşul Chişinău? Şi, dacă sincer, ce aţi dori să vedeţi în capitală?

Iu.G.C.: Conceptul meu despre evoluție este altul. Chișinăul are capacitatea de a deveni o capitală europeana, are atâțea oameni talentați, profesioniști, calificați, care-și iubesc orașul! Remarc cu regret că încă nu există abilitatea de a pune în aplicare aceste resurse, a vedea tabla de şah în întregime, a stabili prioritățile.

Un sfat nepărtinitor pentru primarul Dorin Chirtoacă din partea Dvs ar fi…

Iu.G.C.: Psihologii afirmă că după cinci ani de activitate într-o funcție sau alta, orice conducător se erodează. Mișcarea înainte presupune o reinventare, o permanentă mobilizare și efort.

Când vă este greu, cui vă plângeţi cel mai des?

Iu.G.C.: Pur si simplu plâng.

Care e lucrul pe care aţi fi dorit să-l mai faceţi, dar nu a fost posibil şi de ce?

Iu.G.C.: Mi-am dorit dintotdeauna și am căutat posibilități să pot fi cât mai utilă, să pot face mai mult pentru oameni, să pot crea condiții de afirmare şi împlinire. Şi în actuala campanie electorală pe care am desfășurat-o sub sloganul “Pentru o Românie integră! Cu sufletul pentru oameni, cu fapta pentru Bucureşti” , tot asta mi-am dorit.

Vă consideraţi un om puternic? Ce faceţi când ceva sau cineva vă scoate din sărite?

Iu.G.C.: Constat cu întristare ca n-am susținut un examen la școala vieții.

Şi o ultimă întrebare. Merită să trăim după principii rigide,când viaţa e atât de frumoasă?

Iu.G.C: Viața este frumoasă când o trăiești conștient.

Întreaga creație și întregul univers se dezvoltă după legi stricte. Una din cele mai importante, căreia i se subordonează toate celelalte legi  este Legea dragostei, a iubirii,  ea se aplică la tot ceea ce facem ca indivizi, familii, organizații, țări, umanitate.

Nu știu cum poate fi definit omul fără principii, chiar daca acestea se pot modifica in funcție de evoluția personală.  Citeam în una din cărțile sfinte:

” Progresul  revelației privitoare la Dumnezeu  înfățișat în Sfintele scripturi e paralel  într-o mare măsură cu progresul  nostru personal. Creștem din naștere așa cum au crescut strămoșii și părinții noștri, începem cu noțiunea unei ființe supreme. Pas cu pas,  tot mai multe din abisurile sale se fac cunoscute minții omenești până ce revelația atinge puterea înfricoșătoare  a lui Eu sunt pe muntele Sinai  și înțelegerea omului, chiar daca încă nedesăvârșită,  merge mai adânc decât cea a lui Moise (Arhimandrit Sofronie)

La ce depărtare ne aflăm de această înțelegere? E o întrebare pentru toți și fiecare.

Poate de aceea spunea cineva că analfabetismul secolului XXI, nu va însemna capacitatea de a citi şi a scrie, ci capacitatea de a înţelege.

Mulţumesc

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.