Italia si Rusia, tari preferate de emigrantii moldoveni

Cetatenii din Republica Moldova prefera sa mearga la munca, legal, dar de cele mai multe ori ilegal, in Rusia, Italia, Ucraina si Portugalia, banii pe care ii trimit acasa echivaland cu bugetul anual al statului, relateaza NewsIn.

Doua treimi dintre emigrantii moldoveni au plecat in 2006 sa munceasca in Federatia Rusa, majoritatea in constructii, iar fiecare al cincilea emigrant si-a ales ca destinatie Italia, se arata in raportul "Migratia la propriu", facut public de reprezentanta de la Chisinau a Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM). Si tari ca Grecia, Turcia, Franta, Spania si Israel se numara printre tarile preferate de moldoveni.

Potrivit documentului, "in tarile de destinatie, migrantii moldoveni sunt concentrati in orase mari, Moscova constituind principalul punct, care inregistreaza 150.000 de migranti, iar Roma se plaseaza pe locul al doilea, cu 13.000 de moldoveni. Alte orase importante care gazduiesc aproape 70% dintre muncitorii moldoveni emigrati sunt Sankt Petersburg, Istanbul, Odesa, Lisabona, Milano, Padova sau Paris".

Raportul mai arata ca jumatate din emigrantii moldoveni lucreaza in constructii si doar o cincime in servicii. Desi majoritatea emigrantilor sunt barbati din localitatile rurale, in anul 2006 au emigrat mai multe femei si persoane cu studii superioare.

Pentru ca un moldovean sa ajunga intr-o tara din spatiul postsovietic, acesta trebuie sa achite suma de 74 dolari, in timp ce costul unei plecari in UE este de 3.584 dolari, cea mai mare parte din aceasta suma fiind taxa neoficiala catre un intermediar care faciliteaza obtinerea vizei Schengen. Din cauza costurilor ridicate pentru a ajunge la o destinatie occidentala, o mare parte din moldoveni vor sa aplice pentru redobandirea cetateniei romane, pentru a obtine ulterior un pasaport romanesc si a putea calatori liber in tarile UE.

In timp ce Biroul National de Statistica arata ca la inceputul anului 2007 aproximativ 148.000 de cetateni moldoveni se aflau peste hotare, expertii straini estimeaza ca numarul real al imigrantilor moldoveni ar fi de patru-cinci ori mai mare si s-ar ridica la 25-30% din totalul populatiei Republicii Moldova.

De asemenea, in ultimii sase ani numarul emigrantilor a crescut de 4 ori, potrivit aceluiasi raport OIM. Ultimul sondaj, realizat in august 2007 de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC, arata ca 62% dintre moldoveni ar pleca la munca peste hotare pentru totdeauna sau pentru o anumita perioada de timp.

Potrivit unor experti economici independenti, banii trimisi celor ramasi acasa de catre emigrantii moldoveni constituie sursa cresterii economice inregistrate de Republica Moldova in ultimii ani, valoarea acestora fiind de peste 1 miliard de dolari pe an si echivaleaza practic cu un buget anual al statului.

Republica Moldova ocupa locul intai in lume in ceea ce priveste ponderea transferurilor din strainatate in Produsul Intern Brut al tarii, indicator care se ridica la peste 38%, in fata unor tari extrem de sarace precum Tonga, Guyana, Haiti sau Honduras, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Expertii atrag atentia asupra fragilitatii extreme a unei astfel de structuri a economiei, avertizand in fata unui iminent colaps, odata cu diminuarea sau incetarea transferurilor din partea unei categorii de imigranti care fie revin acasa, fie se stabilesc cu familia in tarile in care lucreaza. // Ziare.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.