„Istoria neamului” pentru pușcăriași. Acțiune inedită în penitenciarele din Moldova

Pentru deținuții din penitenciarele din Republica Moldova a fost lansat un program de expoziţii în care vor fi vernisate exponatele colecţionarului moldovean Petru Costin, deţinător al recordului Guinness. Deţinuţii vor putea să vadă cea mai mare hartă din lume confecţionată din monede, drapele din istoria Moldovei şi o colecţie de icoane şi cărţi bisericeşti vechi de 200 de ani.

Departamentului Instituțiilor Penitenciare, la iniţiativa Avocatului Poporului Mihail Cotorobai și în parteneriat cu Muzeul Serviciului Vamal și Centrul de cultură şi istorie militară a Ministerului Apărării și Ministerului Justiției a lansat primul program de educație civică a deținuților, intitulat „Istoria neamului”.

Programul „are menirea de a cultiva valorile culturii naționale” în rândurile deținuților, după cum a menționat în discursul de lansare, directorul DIP, Ana Dabija.

„În premieră pentru Sistemul Penitenciar al Republicii Moldova, sub patronajul Avocatului Poporului (Ombudsmanul), Mihail Cotorobai, asistăm, astăzi, la lansarea unui program de educație civică pentru persoanele din detenție care, are menirea de a cultiva valorile culturii naționale. Această inedită expoziție vine să ne reamintească că conform spuselor lui Nicolae Iorga „Cunoscînd istoria, eroiii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață.”, a mai spus Ana Dabija.

Lansarea programului avut la 6 octombrie, în sala de sport a Penitenciarului nr.4 Cricova. A fost vernisată o impresionantă colecţie de drapele din istoria Moldovei, cel mai vechi fiind din timpurile lui Ştefan cel Mare și o colecţie inedită de icoane şi cărţi bisericeşti cu vechime de până la 200 de ani. La fel, a fost prezentată, o colecţie de monede din diferite perioade de istorice așezate sub forma unei hărți administrativ-teritoriale a Republicii Moldova.

În cinstea acestui eveniment, deținuții au adus în dar oaspeților icoane, table de șah și alte obiecte sculptate în lemn, creație a semenilor lor din detenție.

La festivitate au participat directorul DIP, Ana Dabija, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, reprezentanți ai Cabinetului Ministrului Justiției, colecţionarul Petru Costin, directorul Centrului de cultură şi istorie militară, Vitalie Ciobanu, reprezentanţi ai Misiunii NORLAM, ai ONG-urilor „Regina Pacis”, Viaţa Nouă”, Eliberare”, precum și preoți capelani.

Menționăm că, Programul de educaţie civică cu genericul „Istoria neamului” presupune vernisarea tuturor penitenciarelor din ţară cu expoziţii tematice din tezaurul adunat de colonelul Petru Costin, deţinător al recordului Guinness – peste 25 de colecţii tematice, printre care uniforme militare, monede, icoane, drapele, potcoave etc. Recordul Guinness a fost obținut pentru cel mai considerabil patrimoniu istoric şi cultural – 3200 de potcoave datate din sec. XIV-XX, mai anunță Ministerul Justiției.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.