Istoria

Acest teritoriu, prielnic din punctual de vedere al conditiilor naturale, a fost populat inca din timpurile epocii Paleolitice. Cercetarile arheologice atesta ca omul a locuit aici cu 7000 de ani i. C. Un foarte interesant muzeu arheologic din orasul Chisinau ofera destule dovezi in acest sens.   

 
Chisinau, imagini de sute de ani

Azi Republica Moldova ocupa un teritoriu, a carui cea mai mare parte a fost cunoscuta cu numele de Basarabia, un spatiu ce reprezinta mai putin din jumatate din regiunea istorica Moldova. De-a lungul secolelor Moldova a fost victima a frecventelor cotropiri si razboaie. Motivul important al interventiilor a fost situatia geografica strategica a Moldovei, rezervindu-i rolul de un coridor, o cale istorica ce leaga Asia si Europa. Romanii, hunii, tatarii, turcii, ungurii, germanii si multe alte popoare au trecut prin acest teritoriu, perceput drept o "Poarta”, un “drum” intre Muntii Carpati si Marea Neagra, care in secolul al 13-lea a a fost incadrat in Imperiul Mongol. Moldova apare in calitate de stat independent in sec al XIV-lea. Primul document care se refera la “Tara Moldovei“ dateaza cu anul 1359 d.C. Prima mentiune a grupului etnic cu nume de “Moldoveni” tine de anul 1391 d.C.

Perioada de glorie in devenirea statului moldovenesc medieval – situat intre Muntii Carpati, Dunare si Marea Neagra – este legata de anii domniei lui Stefan al III-lea (1457-1504 d.C.), numit si Stefan cel Mare si Sfint. Acest conducator a avut un rol stralucit in istorii tarii, stiind sa apere suveranitatea Moldovei in confruntarile cu ienicerii turci, cu ostirile regale ungare si poloneze si ale hanilor Crimeii. in timpul domniei sale nici unei tari nu i-a reusit sa cotropeasca Moldova. Stefan cel mare era cunoscut ca un bun diplomat si un vrednic conducator militar. Mai multi conducatori de tari au apreciat iscusinta lui Stefan al III-lea in luptele pe care le-a dus si modestia norocului care I-a fost dat. El a avut 47 de batalii si a construit 47 de biserici pe acele locuri in memoria acestor lupte. Stefan cel Mare este un adevarat erou national al Republicii Moldova.

in secolul al XVI-lea, Imperiul Otoman a cucerit statul Moldovenesc. Jugul turcesc a durat aproape 300 de ani.

Dupa Razboiul Ruso-Turc din anii 1806-1812, partea estica a Moldovei (Basarabia), situata intre riurile Prut si Nistru, a fost cedata Rusiei, iar teritoriul Moldovei de la vest de Prut (care face parte din actuala Rominie) a ramas sub turci. Rominia, care a obtinut independenta in anul 1878, a luat sub control teritoriul Moldovei inclus in componenta Imperiului Rus in anul 1918. Uniunea Sovietica nu a recunoscut niciodata pierderea acestui teritoriu, si in anul 1924 a creat Republica Moldova autonoma in zona de la est de riul Nistru, ca o parte a Ucrainei Sovietice, republica ce facea parte din URSS.

in august 1940, Republica Sovietica Socialista din Moldova a fost declarata membra a Uniunii Sovietice. insa in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, timp de citiva ani, teritoriul republicii a facut parte din Rominia. Dupa razboi acest teritoriu a devenit din nou parte a Uniunii Sovietice. Administratia sovietica a hotarit sa cedeze Ucrainei o parte din teritoriu, la nordul si sudul tarii, iar Transnistria sa faca parte din RSSM. in perioada anilor cincizeci mai multi profesori, medici, ingineri rusi au fost adusi in Moldova. Alfabetul latin a fost schimbat in cel chirilic.

Prin anii ‘80 in Moldova a inceput miscarea de eliberare nationala. Limba moldoveneasca ca limba oficiala a fost proclamata pe 31 August in anul 1989.

La 27 august 1991, Republica Moldova a obtinut independenta sa si a devenit stat suveran. Independenta nu a venit fara piedici. Ca rezultat, Moldova s- confruntat cu doua conflicte etnice si cu un scurt dar singeros razboi cilvil din anul 1992. Confruntarile in interiorul Moldovei au inceput atunci cind minoritatea etnica rusa din partea estica a republicii, cuprinzind teritoriul malului sting al riului Nistru, a initiat o rebeliune impotriva guvernului. Teritoriul din stinga riului Nistru s-a declarat drept stat autonom: “Republica Trans-Nistreana” , care nu a fost recunoscuta de nici o tara din lume. Acest mic teritoriu este unul din ultimele locuri din lume care practica o adevarata forma stalinista de guvernare. Este un pas inapoi in timp in raport cu perioada marcata de perestroika si glasnost.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.