Ion Sula către fermieri: „Suntem în aceeaşi barcă, dar fondul de subvenţionare nu poate fi mai mare”

Suntem de aceeaşi parte a baricadei sau mai bine zis în aceeaşi barcă, dar trebuie să fim conştienţi că fondul de subvenţionare pentru anul curent nu poate fi mai mare, iar 610 milioane de lei este suma care poate fi alocată de Guvern.

Astfel a comentat ministrul Agriculturii Ion Sula solicitările fermierilor de a majora fondul de subvenţionare a agriculturii. Reamintim că majorarea subvenţiilor este una din solicitările de bază ale fermierilor, care au anunţat că la 15 aprilie vor bloca traseele naţionale în semn de protest faţă de politica fiscal-bugetară promovată de Guvern.

Ion Sula a menţionat, astăzi, la o conferinţă de presă că „este o situaţie complicată, care trebuie depăşită”. „O să le explicăm fermierilor. Nu există nicio ţară în lume unde agricultorii sunt mulţumiţi. Imi doresc şi eu să fie mai mare, dar trebuie să fim conştienţi că aceasta este suma care poate fi alocată de Guvern”, a menţionat ministru.

Totodată, ministrul a precizat că în cel mai scurt timp va fi elaborat regulamentul de alocare a banilor din Fondul de subvenţionare. De asemenea, vor fi alocate şi cele 204 milioane lei pentru achitarea restanţelor din anul trecut pentru agricultori. Ion Sula a atenționat că la moment sunt implementate diferite proiecte, în cadrul cărora sunt acordate credite preferențiale pentru acest sector.

„Valoarea totală a proiectelor ce urmează a fi implementate în Republica Moldova se ridică la 5,5 miliarde de lei. Totodată, alte circa cinci miliarde de lei reprezintă linii creditare preferenţiale acordate pentru agricultori în cadrul diferitor proiecte deja lansate în R.Moldova”, a adăugat Ion Sula.

Reamintim că agricultorii din toată republica vor relua la 15 aprilie acţiunile de protest faţă de politica financiară promovată de Guvern în acest domeniu. Ei vor bloca traseele naţionale. Mai mult decât atât, dacă şi protestul din 15 aprilie nu se va încununa cu rezolvarea problemelor stringente din acest domeniu, atunci fermierii vor organiza la 1 mai un marş al agricultorilor spre Chişinău, la care va fi implicată şi tehnica agricolă şi care se va finaliza cu proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Printre principalele cerințe înaintate de agricultori figurează majorarea până la 1,2 miliarde lei a Fondului de subvenționare a agriculturii, Păstrarea cotei TVA de 8 % la producția agricolă, demonopolizarea pieţii produselor petroliere, finanțarea proiectelor investiționale în agricultură, asigurarea creditării în agricultură la dobânzi mici şi achitarea în regim de urgență a datoriilor acumulate față de agricultori la plata subvențiilor și compensațiilor.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.