Connect with us

Politică

Ion Sturza: Istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire

Publicat

pe

Fostul premier Ion Sturza a lansat astăzi un îndemn trist către moldovenii plecaţi peste hotare: să-şi căute de treabă şi să renunțe la iluzii. Aceasta pentru că moldovenii nu sunt capabili de autoguvernare, iar istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire, se arată într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

“Trebuie să recunosc că ultimele evenimente din spațiul public mi-au stârnit un profund dezgust. Lideri politici de prim rang asociați cu mafia asasinilor, persoane publice umilite prin secvențe XXX, popi în slujba banului, limbaj suburban și paranoic, manipulare vulgară.

Tot mai mulți rămași se „conformă”, tot mai mulți plecați nu se vor mai întoarce… Moldova, țara noastră, a devenit „a lor”, a veneticilor și perfizilor”, a scris fostul premier.

Ion Sturza a recunoscut că el, ca și mulți alții „plecați”, a avut o iluzie că lucrurile se vor redresa, „new”-bolșevicii vor pleca, iar „ai noștri” vor munci pentru binele țării.Potrivit lui, actualii guvernanţi sunt mai răi ca tătarii din sec. al XII-lea, întrucât lasă pârjol în casele și în mințile moldovenilor.

“Am un îndemn către cei plecați din țara asta amărâtă. Haideți să ne căutăm de treabă! Să renunțăm la iluzii! Ajunge cu statutul și mentalitatea noastră de imigranți temporari în țările de adopție. Să ne integrăm, să învățăm bine limba și obiceiurile localnicilor, să fim cetățeni recunoscători, loiali.

Viața e scurtă, provocările-s majore. Eu, personal, nu mai doresc să mă risipesc în emoții și acțiuni inutile. Am o vârstă”, a spus omul de afaceri.

În funal, Ion Sturza a declarat că istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire. Moldovenii nu sunt capabili de autoguvernare. “Trist, dar asta e…Aveți grijă de voi!”, a adăugat el.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Moldova în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Estoniei// INTERVIU

Publicat

pe

De către

Stabilite acum 25 de ani, relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Estonia au contribuit la extinderea cooperării în diverse domenii. În prezent ţara noastră este în în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Guvernului Estoniei.

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Estonia, Inga IONESII, se referă la cele mai importante aspecte ale cooperării moldo-estoniene.

 Doamnă ambasador, anul aceste este unul deosebit în contextul cooperării bilaterale moldo-estoniene. Se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Cum au evoluat acestea şi cum le apreciaţi în prezent ?

Republica Moldova şi Republica Estonia se bucură de o relaţie specială, prin prisma istoriei comune şi proximităţii geografice. În ultimii 10-15 ani se atestă o aprofundare a relaţiilor atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi pe cea multilaterală, fiind înregistrate progrese semnificative în diverse domenii de cooperare. Relaţia dintre statele noastre a ajuns să fie astăzi apreciată drept una strategică, fapt confirmat prin numeroasele vizite reciproce la nivelul şefilor de stat, de guvern, parlament, miniştri de externe, precum şi la nivelul societăţii civile şi business-ului.

Pe parcursul ultimilor ani Republica Estonia a sprijinit intensiv Republica Moldova în procesul de transformare democratică, reforme structurale şi modernizare. În special merită remarcată asistenţa tehnică acordată Republicii Moldova, fiind în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Guvernului Estoniei, iar dacă luăm în calcul doar cifrele de anul trecut, a contribuit la implementarea a 25 de proiecte pe teritoriul ţării noastre în domenii, precum buna guvernare, medicină, sistemul de asigurare medicală, educaţie, mediu, tehnologii informaţionale şi alte domenii importante.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, pot să afirm cu totală convingere că relaţia bilaterală dintre Republica Moldova şi Republica Estonia este una consolidată, de prietenie, bazată pe respect, încredere şi suport reciproc, elemente care contribuie semnificativ la promovarea dialogului politic şi aprofundarea cooprerării bilaterale în beneficiul ambelor state. Republica Moldova cu siguranţă va continua să depună toate eforturile pentru a fortifica relaţia bilaterală cu Republica Estonia şi sunt ferm convinsă că prin eforturi comune vom reuşi să promovăm legăturile comerciale, economice și culturale în beneficiul popoarelor noastre.

Îmi exprim speranţa că Moldova, la fel ca și Estonia, se va regăsi într-o viitoare perspectivă în marea familie a statelor membre ale UE.

Dimensiunea economică este foarte importantă în contextul cooperării între două state. Care este volumul schimburilor comercual-economice dintre Republica Moldova şi Republica Estonia şi ce produse moldovenești se găsesc pe piața estoniană?

Principalele produse care se găsesc pe piața estoniană sunt cele agricole, cum ar fi fructele și legumele proaspete și procesate, sucuri, nuci și tradițional, sigur că  vinurile și băuturile tari. Spre regret comerțul exterior dintre Moldova și Estonia, conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, denotă pe parcursul ultimilor ani o scădere, dar totodată, daca e  să examinăm pe fiecare poziție în parte,  putem constata o majorare a exporturilor de struguri, prune, nuci și vinuri.

Volumul comerţului moldo-eston în prima jumătate a anului 2017 a înregistrat 3,8 mil. USD, dintre care exportul 1,4 mil. USD, iar importul 2,4 mil. USD. Deşi  aceste cifre par nesemnificative, totuşi ele reprezintă o bază pentru o dezvoltare progresivă în continuare a schimburilor comerciale, iar Ambasada Republicii Moldova la Tallinn depune toate eforturile pentru promovarea companiilor noastre pe piaţa estonă.

Cum a influențat intrarea în vigoare a Acordului de Asociere nivelul schimburilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Estonia?

Intrarea în vigoare a acestui Acord a influențat în general pozitiv relațiile comerciale cu toate statele membre UE, oferind o oportunitate excepțională producătorilor autohtoni să exporte produse în regim facilitar pe o piață de 500 mln de consumători. Din momentul intrării în vigoare a Acordului de Asociere și DCFTA, companiile moldovenești, în special cele din sectorul agricol, au avut posibilitatea să benefecieze de finanțare din fondurile europeane  pentru dezvoltarea propriilor afaceri, bazate pe tehnologii și standarde noi. Astăzi companiile din Moldova care dispun de certificate corespunzătoare și asigura calitatea produselor exportă cu mult mai simplu pe piața UE, iar  Estonia face parte din această piață. În acealași timp, piața Estoniei este una specifică – fiind o piață mică cu doar puţin peste un milion de consumători, aceasta nu tot timpul prezintă interes pentru business, deoarece transportarea și logistica deseori este mai costisitoare decât volumele exportate. De aceea, Ambasada Republicii Moldova în Estonia în cooperare cu Ambasadele  de la Riga și Vilnus încearcă să dezvolte un concept de abordare regională și promovarea în comun a produselor moldovenești pe aceste trei piețe.

În prezent Estonia deţine preşedinţiarotativă a Consiliului Uniunii Europene. Cum puteți aprecia președinția estoniană, ce evenimente remarcabile au avut loc ?

Pe data de 1 iulie curent Estonia a preluat Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, stabilindu-şi nişte priorităţi bine definite, relaţia cu statele din Parteneriatul Estic, inclusiv cu Republica Moldova, fiind una din priorităţile de bază. În perioada Preşedinţiei, Estonia a organizat cu succes numeroase reuniuni de nivel înalt la care au participat şefi de state, guverne, minştri şi factori de decizie atât din statele membre ale UE, cât şi din statele membre ale PaE. Merită remarcate vizitele oficialilor din Republica Moldova din domeniul justiţiei, afacerilor interne, transporturilor, tehnologiilor informaţionale, precum şi vizita viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, care a participat la o reuniune informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE și din țările Parteneriatului Estic. Toate aceste evenimente au reprezentat o bună oportunitate de a discuta despre stadiul curent şi evoluţiile viitoare ale relaţiilor Republicii Moldova cu UE, oficialii noştri primind mesaje de susţinere în ceea ce priveşte realizarea agendei de reforme, precum şi în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi DCFTA. Astfel, cu siguranță putem numi această președinție una foarte activă și productivă, și felicita Estonia cu ocazia organizării excelente a evenimentelor desfăşurate. La fel, vreau să exprim convingerea că Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie de la Bruxelles va fi unul de succes comun şi cu realizări solide pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Anatol CACIUC

Citește mai departe

Politică

Traian Băsescu la Cahul: În mod egal, şi România, şi Republica Moldova au nevoie de Unire

Publicat

pe

De către

Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale, Traian Băsescu, a participat duminică la o întâlnire cu cetățenii din raionul Cahul al Republicii Moldova, la finalul căreia a transmis un mesaj unionist.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Băsescu afirmă că România și Republica Moldova „au nevoie de Unire” și că dorința Unirii este „tot mai puternică” în stânga Prutului.

„Duminică, m-am aflat la Cahul, în Republica Moldova. Curentul unionist devine tot mai puternic în stânga Prutului. Mesajul meu: în mod egal, şi România, şi Republica Moldova au nevoie de Unire. Nu putem trăi la nesfârşit despărţiţi de deciziile lui Stalin şi Hitler, consființite prin pactul ticălos Ribbentrop-Molotov”, a scris fostul președinte pe Facebook.

”La Bucureşti şi Chişinău vorbim aceeaşi limbă, împărtăşim aceeaşi cultură, aceeaşi credinţă şi ne închinăm înaintaşilor aceleiaşi istorii. Cândva, cu siguranţă, le vom facem pe toate în aceeaşi ţară!”, a declarat Traian Băsescu la finalul lunii august.

Citește mai departe

Politică

Un an de la alegerile prezidenţiale! Maia Sandu: A fost greu, pentru că o luptă nedreaptă e mereu grea

Publicat

pe

De către

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu a declarat astăzi că cei 766 593 de oameni care au votat-o pe data de 13 noiembrie 2016, la alegerile prezidenţiale, sprijinul acestor oameni pentru valori repudiate de actuala clasă politică – integritate, bun-simț, onestitate, au fost oferite pentru visul unei Moldove a bunăstării.

Totodată, Maia Sandu a declarat că ea şi echipa sa a rămas așa cum a pornit pe acest drum – sinceră în dorința noastră de a schimba lucrurile.

Precizăm că acum un an, Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, după ce la 13 noiembrie a avut loc turul doi al alegerilor prezidențiale, iar socialistul Igor Dodon a fost votat de 51% din alegători, întrecând-o pe Maia Sandu.

“Cu un an în urmă, am mers să votăm, pentru că ne doream o schimbare adevărată a stării de lucruri din Moldova, o schimbare a clasei de politicieni de care ne este rușine și care nu poate reprezenta un model pentru copiii noștri”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În context, lidera PAS a menţionat că aproape 120 000 de cetățeni din afara țării au ieșit la vot, mobilizându-se fără precedent, parcurgând sute, uneori mii de kilometri, “pentru că încă mai cred în țara noastră, în șansa noastră de a trăi cu toții mai bine”.

“A fost greu, pentru că o luptă nedreaptă e mereu grea, însă nu am recurs la armele și metodele lor doar de dragul câștigului. Am rămas așa cum am pornit pe acest drum – oameni ca dumneavoastră, sinceri în dorința noastră de a schimba lucrurile”, a scris Maia Sandu.

Politiciana a menţionat că datorită alegătorilor săi, a tuturor cetățenilor, PAS există și continuă efortul “de readucere a normalității în Moldova, de readucere a bunului-simț în clasa politică, în ciuda abuzurilor constante din partea guvernării și a încercărilor nedemocratice de a opri schimbarea”.

“Responsabilitatea noastră este în fața oamenilor, nu în fața unor grupuri de interese, și vom continua să reprezentăm interesele oamenilor”, a declarat lidera PAS.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Politică1 minut în urmă

Ion Sturza: Istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire

Fostul premier Ion Sturza a lansat astăzi un îndemn trist către moldovenii plecaţi peste hotare: să-şi căute de treabă şi...

Politică18 minute în urmă

Moldova în topul statelor prioritare care beneficiază de asistenţă din partea Estoniei// INTERVIU

Stabilite acum 25 de ani, relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Estonia au contribuit la extinderea cooperării în diverse...

Social59 de minute în urmă

Treizeci de ofiţeri CNA şi procurori anticorupţie învaţă de la FBI tactici de luptă contra corupţiei

Treizeci de ofiţeri ai CNA şi procurori anticorupţie vor învăţa timp de două zile de la serviciile speciale americane cele...

Important2 ore în urmă

Semnul Holywood, reprodus perfect de un tânăr din raionul Căușeni! Cât a cheltuit autorul pentru a-și face faimos satul

Dorința de a-și face satul faimos îl chinuie de mult timp pe Anatol Țîbîrnă, un tânăr din satul Coșcalia, raionul...

Cultură3 ore în urmă

Igor Dodon i-a înmânat artistei Svetlana Toma medalia “Meritul Civic”

Preşedintele Igor Dodon s-a întâlnit astăzi, la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova cu renumita actriță Svetlana Toma și cu...

Social4 ore în urmă

Cutiile negre ale aeronavei prăbuşite în Coasta de Fildeş vor fi expediate la Uzina Antonov din Kiev pentru descifrare

Cutiile negre ale aeronavei AN 26-100, preluate în urma accidentului aeronautic din 14 octombrie, vor fi expediate de către autoritățile...

Diverse4 ore în urmă

Oficial NATO despre vizita Ministrului Apărării la Bruxelles: Un semn important

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a salutat decizia ministrului Apărării, Eugen Sturza, de a efectua prima sa vizită...

Advertisement

Opinii