Connect with us

Politică

Ion Sturza: Istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire

Publicat

pe

Fostul premier Ion Sturza a lansat astăzi un îndemn trist către moldovenii plecaţi peste hotare: să-şi căute de treabă şi să renunțe la iluzii. Aceasta pentru că moldovenii nu sunt capabili de autoguvernare, iar istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire, se arată într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

“Trebuie să recunosc că ultimele evenimente din spațiul public mi-au stârnit un profund dezgust. Lideri politici de prim rang asociați cu mafia asasinilor, persoane publice umilite prin secvențe XXX, popi în slujba banului, limbaj suburban și paranoic, manipulare vulgară.

Tot mai mulți rămași se „conformă”, tot mai mulți plecați nu se vor mai întoarce… Moldova, țara noastră, a devenit „a lor”, a veneticilor și perfizilor”, a scris fostul premier.

Ion Sturza a recunoscut că el, ca și mulți alții „plecați”, a avut o iluzie că lucrurile se vor redresa, „new”-bolșevicii vor pleca, iar „ai noștri” vor munci pentru binele țării.Potrivit lui, actualii guvernanţi sunt mai răi ca tătarii din sec. al XII-lea, întrucât lasă pârjol în casele și în mințile moldovenilor.

“Am un îndemn către cei plecați din țara asta amărâtă. Haideți să ne căutăm de treabă! Să renunțăm la iluzii! Ajunge cu statutul și mentalitatea noastră de imigranți temporari în țările de adopție. Să ne integrăm, să învățăm bine limba și obiceiurile localnicilor, să fim cetățeni recunoscători, loiali.

Viața e scurtă, provocările-s majore. Eu, personal, nu mai doresc să mă risipesc în emoții și acțiuni inutile. Am o vârstă”, a spus omul de afaceri.

În funal, Ion Sturza a declarat că istoria arată că Moldova poate fi schimbată doar prin cotropire sau unire. Moldovenii nu sunt capabili de autoguvernare. “Trist, dar asta e…Aveți grijă de voi!”, a adăugat el.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

ONG: Organele electorale îngrădesc accesul la listele de subscripție ale Silviei Radu

Publicat

pe

De către

Reprezentanți ai societății civile au acuzat astăzi organele electorale că acestea îngrădesc accesul la listele de subscripție ale candidatei la funcția de primar de Chișinău Silvia Radu. Potrivit lor, există bănuieli că semnăturile au fost colectate cu încălcarea legislației, iar mai multe liste de subscripție au fost completate de aceeași mână, având același scris.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat astăzi la o conferință de presă că unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, a verificat, din proprie inițiativă, modul de completarea a acestor liste, printr-o examinare vizuală. Acesta a numărat 59 de liste de subscripție care, în opinia sa, sunt completate de aceeași mână.

„Noi am înaintat o cerere acum șase zile către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău prin care au solicitat accesul la listele de subscripție depuse de candidatul independent Silvia Radu.  Luând în considerație că este un subiect de urgență, chiar dacă termenul legal de prezentare a informației este de până 15 zile, am efectuat două vizite le CCEC într-o încercare a accelera lucrurile”, a spus Ștefan Gligor.

Potrivit lui, ieri într-o discuție finală, lor li s-a invocat protecția datelor cu caracter personal.  În aceste condiții, activiștii au declarat că sunt gata să-și asume în scris obligația de a nu divulga datele cu caracter personal.

„Or, noi facem acest lucru nu pentru a încălca legea, ci pentru a ne asigura de respectarea legii cu privire la condițiile înregistrării candidatului așa-zis independent, Silvia Radu”, a notat Ștefan Gligor.

Ștefan Gligor a spus că un astfel de comportament al Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău dă dovadă că „acești oameni ce scunde” și că există bănuieli cu adevărat rezonabile că au fost comise încălcări la înregistrarea acestui candidat.

Expertul Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”, Valeriu Pașa, a spus că la una din vizitele la CCEC,  în timp ce secretarul Consiliului, Vitalie Miron, a frunzărit listele de subscripție pentru a le arăta că acestea sunt, a observat cum cel puțin jumătate din două foi erau scrise de aceeași mână.

„Chiar și din puținul pe care l-am văzut, există temei rezonabil de a crede că numărul de semnături legal completate în lista de subscripție a doamnei Radu este mult mai mic decât zece mii. Adică, există pericolul că doamna Radu participă ilegal la aceste alegeri”, a opinat Valeriu Pașa.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat că solicitarea înaintată de reprezentanții societății civile este un drept legal, pentru că cetățenii contribuie la bugetul de stat, iar CEC-ul este plătit din bani publici,

„Vrem să ne exercităm un drept legal și să verificăm această informație și să ne asigurăm că este respectată legislația”, a menționat ea.

Totodată, potrivit ei, este cazul să fie sesizați partenerii de dezvoltare, inclusiv organizațiile internaționale care au acordat sprijin pentru CEC și procesul electoral.

Solicitat de Radio Chișinău, secretarul Consiliului, Vitalie Miron, a respins acuzațiile, menționând că autoritatea electorală este îngrijorată de protecția datelor cu caracter personal, dar o decizie finală în privința accesului societății civile la aceste liste nu a fost luată.

Citește mai departe

Politică

Pavel Filip: Noi suntem gata să oferim Moldin-ul și să fim al 28-lea stat în Uniunea Europeană

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, că Republica Moldova nu are planul A și planul B, există doar unul singur – Uniunea Europeană, iar integrarea în UE este obiectivul de bază al țării.

Mai mult, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și după introducerea noțiunii de Brexit, R.Moldova este gata să ofere Moldin-ul și să fie al 28-lea stat în Uniunea Europeană.

Noi nu avem planul A și planul B, există doar unul singur – Uniunea Europeană. Integrarea în UE este obiectivul nostru de bază. În contextul deciziei unui stat membru de a pleca din Uniunea Europeană – noțiunea este de brexit – noi suntem gata să oferim moldin-ul și să fim al 28-lea stat în Uniunea Europeană”, a declarat premierul.

În cadrul conferinței de presă, comisarul Corina Crețu a menționat paşii pe care i-a făcut Republica Moldova pe drumul spre reformă şi modernizare al ţării sunt recunoscuţi la Bruxelles, iar UE va sprijini implementarea robustă a reformelor în sectoare cheie cum ar fi dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea mediului de afaceri, domeniul energiei, dar şi justiţia şi crearea unui stat de drept.

„Pașii de reformă pe care Republica Moldova i-a făcut până acum sunt recunoscuți la Bruxelles. Este important ca Republica Moldova să se concentreze în continuare asupra implementării robuste a reformelor în sectoare cheie, cum ar fi dezvoltarea economică, mediul de afaceri, energetica și justiția”, a declarat Corina Crețu.

Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, întreprinde, în perioada 17-19 mai, o vizită în Republica Moldova, la invitația premierului Pavel Fili

Citește mai departe

Politică

Usatîi explică de ce nu va participa la alegerile parlamentare din toamnă

Publicat

pe

De către

Liderul formaţiunii “Partidul Nostru”, Renato Usatîi, recunoaște că nu va participa la alegerile parlamentare din toamnă, indiferent de rezultatul alegerilor noi pentru primăria municipiului Bălți. Usatîi a recunoscut acest lucru într-o intervenție LIVE pe o rețea de socializare.

În intervenţia sus-numită, Usatîi a spus că pentru a fi înregistrat drept candidat la alegeri, el ar trebui să se prezinte personal la sediul Comisiei Electorale Centrale, lucru imposibil, atât timp cât el este în Rusia.

“De exemplu, dacă aş vrea să particip la alegeri în calitate de candidat din partea diasporei din Rusia, trebuie sa vin personal la Chișinău, la CEC, în țară, să mă înregistrez. Dodon a venit cu iniţiativa sistemului mixt, doar ca eu să nu mă pot întoarce în ţară”, a declarat Usatîi.

Amintim că în toamna anului 2016, judecătorii moldoveni au emis un mandat de arestare pe numele lui Renato Usatîi, în dosarul privind tentativa de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Usatîi a fugit la Moscova, în septembrie 2016. Liderul formaţiunii “Partidul Nostru” se află în căutare internațională şi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Citește mai departe