Connect with us

Diverse

Ion Ștefăniță salută mutarea manifestațiilor dedicate Revelionului din PMAN

Publicat

pe

Inițiativa Guvernui de a muta manifestațiile prilejuite de Revelionul din Piața Marii Adunări Naționale pe strada 31 august 1989 se bucură de susținere în rândul activiștilor și funcționarilor din domeniu. Consilierul municipal Ion Ștefăniță afirmă că decizia de a muta locația manifestațiilor este o idee foarte bună și reprezintă o primă etapă de transformare a străzii într-o zonă pietonală.

„Asta e foarte bine. Asta coincide cu schița de proiect pe care noi am elaborat-o în cadrul concursului de Arhitectură și Urbanism. Premiul 1 – pentru a transforma strada 31 august în stradă pietonală a fost în cadrul Forumului de Arhitectură și Urbanism 2016”, a declarat Ion Ștefăniță.

Amintim că Guvernul a venit cu inițiativa de a muta manifestările de Revelion din Piața Marii Adunări Naționale. Cu această ocazie, în zona respectivă au început deja lucrări de amenajare.

Citește mai departe

Diverse

Elevii din clasele primare nu vor mai avea teme pentru acasă

Publicat

pe

De către

Gata cu temele pentru acasă pentru elevii din clasele primare. Acest anunț a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în cadrul unui interviu acordat pentru ”Sputnik Moldova.”

Această inițiativă vine în ajutorul elevilor. „Ne-am propus ca în învățămîntul primar să renunțăm la temele pentru acasă. Ghiozdanele pline cu cărți, dar și faptul că elevii mici revin acasă și după-prînz trebuie să se așeze la masa de scris și să facă teme în continuu… nu este bine. Calitatea manualelor lasă de dorit. Și într-adevăr multe dintre ele necesită a fi schimbate sau îmbunătățite radical”, a declarat Monica Babuc.

Potrivit ei, mai multe obiecte urmează să fie scoase și înlocuite cu discipline noi.

Monica Babuc: Copiii, chiar din clasele primare, vor avea introdusă în curricula școlară ore de robotică și de tehnologii informaționale. Cunoaștem că acum, din cea mai fragedă copilărie, copiii știu să mînuiască gadgeturile, iar uneori depășesc cu mult pe profesori. Ceea ce ne arată nouă ultimele realizări ale elevilor din Republica Moldova în materie de robotică, am avut și avem un proiect foarte bun pe care îl derulăm cu ajutorul Băncii Mondiale, în care copii noștri au arătat abilități foarte bune.c

Citește mai departe

Diverse

Este sau nu bună legea care prevede acordarea cetățeniei prin investiție?/ Opinie

Publicat

pe

De către

Legea care prevede acordarea cetățeniei R. Moldova prin invesiție, aprobată la finele lunii mai de către Parlament, a fost criticată de opoziție și de o parte a societății civile, care au declarat că s-ar urmări transformarea R. Moldova într-un off-shore și un „rai” al banilor murdari.

Între timp, autoritățile au anunțat că au selectat deja un consorțiu care se va ocupa de elaborarea, implementarea și promovarea internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție pentru Guvernul R. Moldova.

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că această inițiativă poate impulsiona nivelul de investiții străine directe și creșterea substanțială a fluxului financiar către R. Moldova, odată ce altele nu au funcționat până acum.

„Oferirea cetățeniei persoanelor care au efectuat investiții în economia națională este o formă de valorificare pasivă a statutului de țară recunoscută internațional. În același timp, atragerea investitorilor prin forumuri și expoziții internaționale, care au dreptul la existență bineînțeles, s-au adeverit a fi puțin eficiente și nu pot fi considerate instrumente exclusive de interacțiune și atragere a investițiilor străine. Actualmente, în continuare, economia națională este alimentată de remitențele migranților, iar exporturile, chiar cu o creștere de 38%, cum a fost pentru ianuarie-februarie 2018, nu sunt capabile să asigure, pe moment, o supra-creștere atât de necesară pentru redresarea esențială a nivelului de trai”, ne-a spus expertul.

Întrebat dacă, în aceste condiții, este sau nu programul de oferire a cetățeniei pentru investiții acea panacee, acel element capabil să dinamizeze, ca prin miracol, ritmul de creștere economică în R. Moldova, Roman Chirca a răspuns: „Evident că NU”.

„Programul poate da efecte complementare, de impulsionare a nivelului de investiții străine directe, creșterea substanțială a fluxului financiar către R. Moldova și implicit formarea climatului investițional despre care se discută atâta timp. Ministerul Economiei și Infrastructurii estimează un flux investițional de circa 1,3 miliarde de euro, lucru greu de estimat în cazul lansării programului în premieră și fără o reacție a pieții pentru pașaportul moldovenesc. Însă, există o cerere constantă pentru astfel de servicii pe piața internațională, când oameni de afaceri, unii migranți vor o a doua cetățenie. De exemplu, un studiu realizat de CS „Global Partners” în anul 2017 arată că 89% din britanici și-ar dori o a doua cetățenie, iar circa 34% au se documentaseră deja cu privire la posibilitatea dobândirii acesteia.

Programe de dobândire a vizei de investitor sau a cetățeniei au majoritatea statelor de pe glob, mai mult ca atât, pentru aceste persoane se desfășoară o competiție acerba de atragere. Dacă în cazul unor țări ca Statele Unite, Marea Britanie, Elveția etc., acestea doar afișează condițiile de eligibilitate, în cazul R. Moldova această strategie ar fi fost una perdantă din cauza atractivității competitive a pașaportului moldovenesc față de ce cel britanic sau american, de exemplu. Contractarea unei companii specializate în prestarea unor astfel de servicii, cum este Henley&Partners, ridică exponențial șansa de realizare a programului. Asta datorită experienței Henley&Partners, care cuprinde prestarea un spectru larg de servicii pentru potențialii solicitanți, dar și existența unei baze importante de clienți, potențial solicitanți”, crede Chirca.

În opinia directorului Institutului Economiei de Piață, riscurile și criticile aduse programelor de dobândire a cetățeniei prin investiții, precum că ar fi un mecanism de spălare ilegală a mijloacelor, „sunt rupte de contextul real în care se desfășoară astfel de programe”.

„În primul rând, aceste servicii sunt prestate de companii care de multe ori sunt legate cu companii de consultanță de renume, care ar risca reputațional dar ar fi și pasibile urmăririi penale în multe state. În al doilea rând, dobândirea unei cetățenii este un act public, când numele acestor persoane devin cunoscute public, ceea ce este contrar „strategiilor” utilizate în spălarea banilor de a utiliza persoane interpuse, firme „căpușe” și identități false de scurtă durată. În al treilea rând, o campanie întreagă se desfășoară de combatere a spălării mijloacelor și implementarea unei astfel de scheme la scară națională ar atrage imediat atenția partenerilor de dezvoltare SUA și UE, FMI și alte instituții financiare internaționale. Și, nu în ultimul rând, toate persoanele solicitante vor fi verificate de organele de urmărire penală și Interpol, așa cum prevede cadrul legal”, a conchis Roman Chirca.

Citește mai departe

Diverse

Fratele unui vicepreședinte PPDA, condamnat pentru omor, a câștigat la CEDO pe încălcări de procedură

Publicat

pe

De către

Trei foști polițiști, căutați pentru răpire și ucidere a unui bărbat, au câștigat un dosar la CEDO pentru încălcarea procedurilor. Instituția europeană nu s-a pronunțat, însă, cu privire la sentința dată de instanțele naționale. Printre cei trei este și Oleg Iurcovschi, fratele vicepreședintelui PPDA Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

Cei trei au fost acuzați că l-au ucis și aruncat în fântână pe un bărbat pentru a pune mâna pe 15000 de dolari pe care victima îi avea asupra sa. Deschide.md scrie că reclamanții au fost reținuți în februarie 2011 și acuzați de răpire, crimă și abuz de putere. Bărbații au fost ținuți în arest până pe 30 septembrie 2011. În 2015, Curtea Supremă i-a condamnat la câte 7 ani de închisoare pentru concurs de infracțiuni. De asemenea, instanța a păstrat decizia de la Apel, potrivit căreia fiecare dintre ei urma să achite câte 100 000 de lei familiei bărbatului pe care l-au sechestrat și bătut. Cu toate acestea, niciunul nu este astăzi după gratii. Ei au fugit din țară imediat ce instanța de fond a dispus eliberarea lor.

Deschide.md notează că toți trei foști polițiști au fost apărați în instanță inclusiv de către Stanislav Pavlovschi.
La Curtea Europeană a Drepturilor Omului reclamanții s-au plâns că arestul lor a fost prelungit dincolo de un „termen rezonabil”, fără nici un motiv și că judecătorul V. nu era imparțial.

După examinarea materialelor din dosar, Curtea a respins două dintre cele patru puncte de procedură care au fost contestate. CEDO a constatat că aflarea în arest a învinuiților nu a depășit termenul rezonabil, în schimb principiul „egalității armelor” nu a fost respectat, astfel încât avocatul reclamanților nu a avut acces la materialele cazului. În consecință, Curtea a considerat că a fost încălcat Articolul 5 § 4 al Convenției.
Reclamanţii au solicitat 6.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.226,49 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea le-a acordat reclamanţilor suma de 4.500.

Citește mai departe