Ion Ceban și Andrei Năstase despre transportul public, grădinițe, averi și invitatul în ospeție

Candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău din partea Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, și candidatul din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, au participat ieri seara la dezbaterile de la postul de televiziune ProTV Chișinău, în cadrul cărora au explicat cum vor soluționa problema transportului public și a grădinițelor din capitală.

Cei doi au abordat și subiectul averilor acumulate, iar Ion Ceban chiar a propus ca presa să fie invitată în ospeție acasă la cei doi candidați, pentru ca aceștia să poată vedea cu ochii proprii averile acumulate. Andrei Năstase a fost de acord, dar a ținut să precizeze că invitația nu-l va viza și pe contracandidatul său. „Pe tine nu tem chem în casa mea niciodată”, a ținut să precizeze Andrei Năstase.

Transportul public și microbuze

Candidatul PSRM, Ion Ceban, a declarat că dacă ajunge primar își propune să aducă la prima etapă cel puțin 80 de unități noi de transport public, în condițiile în care pentru majoritatea dintre acestea sunt planificate resurse financiare în bugetul municipal. Astfel, potrivit lui, pentru asamblarea la Chișinău a 20 de troleibuze noi sunt planificate peste 72 de milioane lei, iar alte 30 de milioane pot servi ca și garanție pentru procurarea a 50 de autobuze noi. Pentru majorarea numărului de troleibuze și autobuze, de asemenea, urmează a fi contractate resurse financiare de la diferite țări și instituții internaționale.

Această problemă ar  putea fi soluționată într-o perioadă de doi ani, potrivit lui Ion Ceban.

Cât privește soluționarea problemei microbuzelor, Ion Ceban a spus că acestea deocamdată nu pot fi înlocuite, dar că rutele municipale profitabile ar trebui fi cedate în favoarea transportului public sau, acolo unde nu este posibil din punct de vedere tehnic, să fie cedate prestatorilor de servicii, care vor asigura locuitorii capitalei cu transport de calitate.

„De microbuze nu ne putem dezice, dar trebuie mașini securizate, iar orarul circulației să fie respectat, astfel ca locuitorii capitalei să nu aibă probleme. Eliminarea microbuzelor ne va lua de la 3 la 5 ani”, a spus Ion Ceban.

Candidatul PPDA, Andrei Năstase, a spus că inițial va fi necesar un audit minuțios al Regiei de Transport Electric și al Parcului Urban de Autobuze, „pentru că ceea ce se întâmplă acolo este inadmisibil”. În al doilea rând, el va asigura completarea cu unități noi a parcului de autobuze și troleibuze, militând pentru transport ecologic. Un obiectiv important pentru Andrei Năstase va fi ca „drumul parcurs cu transportul public dintr-un capăt al orașului în altul să aibă loc într-un termen înjumătățit față de cel care este acum”.

„Vom amenaja stațiile pentru autobuze și troleibuze, le vom dota cu panouri electronice. Într-un an de zile am putea să ajungem să avem panouri electronice, așa cum se întâmplă în alte orașe europene. Vom crea condiții pentru introducerea graduală a unui transport alternativ mai eficient”, a spus Năstase.

În ceea ce privește microbuzele, Năstase a spus că și aici este nevoie de o analiză profundă, dar și de stabilirea unor reguli clare pentru prestatorii de servicii în acest domeniu. De văzut care este alternativa acestui transport și de majorat acolo unde se poate numărul de troleibuze. „Sunt om al cuvântului și nu mă pot arunca cu termene anumite la acest capitol”, a precizat Năstase.

 Grădinițele

Andrei Năstase a spus că aici se va lucra pe două dimensiuni. Se va continua digitalizarea înscrierii în grădinițe, inițiativă începută de viceprimarul Ruslan Codreanu, și totodată se va lucra pentru majorarea de la 21 lei până la 40 lei a alocațiilor pentru alimentația copiilor. „Se va face prin eliminarea schemelor de corupție și prin achiziții publice transparente. Vom face ordine și vom elimina corupția”, a spus Andrei Năstase.

Ion Ceban a spus din prima săptămână săptămâna va da ordin ca să se treacă la procedura de achiziții publice electronice. Totodată, potrivit programului său electoral, peste 80-90 de grădinițe vor fi reabilitate în totalitate sau parțial. De asemenea, a pledat pentru regionalizarea grădinițelor, pentru că micii din sector nu pot ajunge să aibă loc în grădinițele din apropiere.

Un subiect aparte l-a constituit averile acumulate de cei doi candidați.

Andrei Năstase a spus că în declarația sa de venit nu se regăsesc 11 case, așa cum afirmă susținătorii contracandidatului său și care este o retorică preluată de la PDM. Acesta a indicat toate imobilele cu numere cadastrale înregistrate în declarația sa, menționând că este vorba inclusiv despre casa părintească, beciul și chiar un șopron în care socrii săi țin găinile.

„Eu nu am lucrat la stat, Am profesie liberală. Dacă aș fi luat măcar un capăt de ață, credeți-mă că justiția lui Plahotniuc nu m-ar fi lăsat în pace”, a ținut să precizeze Năstase.

Întrebat de ce conform declarației de venit spre faptul că proprietățile sale depășesc veniturile, Ion Ceban a evitat să ofere prea multe detalii la acest subiect, însă spus că acum stă cu familia într-un apartament în sectorul Buiucani, dar că a stat într-o casă la sol din centrul capitalei, care aparținea părinților săi.

Discutând la acest subiect, Ion Ceban i-a propus lui Andrei Năstase să invite jurnaliștii la ei acasă.

„Haideți să invităm jurnaliștii la mine acasă și dvs”, a propus Ion Ceban. „De acord, eu i-am chemat în 2015, când am intrat în politică. Pe tine nu te chem în casa mea niciodată. Toată presa este liberă să vină la mine acasă ș am s-o servesc și cu cafea”, a adăugat Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.