“Ioan Paul al II-lea, reinviat in lumina lui Hristos”

 Aceasta precizare este formulata pe actul oficial redactat de Vatican si depus in sicriul Sfantului Parinte

Ceremonia funerara care a marcat inaltarea sufletului Papei Ioan Paul al II-lea la dreapta Tatalui ceresc s-a desfasurat, ieri, timp de aproape trei ore, in fata bazilicii Sfantul Petru, din Vatican, urmand un ritual precis, stabilit de insusi defunctul Suveran Pontif. Au fost pastrate, de asemenea, si anumite elemente din traditia seculara. Ceremonia, care a insistat pe invierea dupa moarte, s-a deschis cu traditionalele cuvinte ale slujbei de requiem: "Requiem aeternam dona ei, Domini; et lux perpetua luceat ei" (Doamne, da-i lui odihna vesnica si lumina cea vesnica sa-i straluceasca lui). Pentru a marca partile cele mai solemne ale mesei – spre exemplu Kyria sau Sanctus – Corul Capelei Sixtine a intonat canturi gregoriene. Acest cor oficiaza la toate ceremoniile pontificale importante, originile dateaza de peste un mileniu.

Pe sicriul Sfantului Parinte a fost asezata o Evanghelie. Membrii Colegiului Cardinalilor (inclusiv cardinalii in varsta de peste 80 de ani, care nu au drept de vot), au celebrat impreuna mesa prezidata de cardinalul Joseph Ratzinger, gardian al doctrinei Bisericii si decan al Colegiului Cardinalilor, al carui membru este din 1977. Ritualurile funerare au fost rostite parte in latina, limba oficiala a Bisericii, dar si in limbi moderne, introduse oficial in liturghie de Conciliul Vatican II. Pentru a reaminti ca numerosi dintre primii Papi vorbeau greaca, o parte a slujbei a fost cantata si intonata in greaca, potrivit ritului folosit de Bisericile orientale, ortodoxa si catolica. Prima parte a serviciului religios a urmat desfasurarea normala a unei slujbe, ca in orice biserica din lume, cu diferenta ca a avut drept cadru grandioasa Piata Sfantul Petru si ca a fost urmarita de sute de mii de persoane la Vatican si de milioane de oameni din intreaga lume, prin intermediul transmisiilor televizate in direct.

"Tatal Nostru" pentru Papa

Slujba s-a deschis cu psalmii si cu "liturghia cuvantarii", in care sunt citite fragmente din cartile sfinte. A urmat predica sustinuta de cardinalul Ratzinger. A fost rosita ulterior "rugaciunea universala", Tatal nostru, in mai multe limbi, pentru "defunctul Papa", pentru "Sfanta Biserica a lui Dumnezeu", pentru "popoarele tuturor natiunilor", pentru "sufletele Pontifilor defuncti", pentru "toti credinciosii morti" si pentru cei prezenti.

A fost celebrata apoi "Liturghia euharistica, evocand ultima cina a lui Hristos, liturghie care figureaza in orice slujba catolica. Aceasta a fost urmata de ritul de ramas bun, rugaciune rostita de colegiul cardinalilor in apropierea sicriului, care se incheie cu o ruga in tacere si cu "litania sfintilor". A urmat "rugaciunea plangerii" din ritualul Bisericii Romane (al carei episcop este Papa), rostita de cardinalul Camillo Ruini, Vicar al Romei, si cea a Bisericilor orientale, de rit bizantin.

Sicriul Papei, din lemn de chiparos, a fost inchis in prezenta cardinalului Sambelan, Eduardo Martinez Somalo, a decanului Colegiului cardinalilor, Joseph Ratzinger, a cardinalului care a indeplinit functia de secretar de stat, Angelo Sodano, a vicarului de Roma, Camillo Ruini, si a secretarului privat al Papei, Monseniorul Stanislaw Dziwisz.

Ioan Paul al II-lea, reinviat intru Domnul

Chipul Suveranului Pontif defunct a fost acoperit cu un val din matase alba, asezat de maestrul de ceremonii liturgice, Monseniorul Piero Marini, si de Monseniorul Dziwisz. In timpul acestei ceremonii, un text despre viata si activitatea fostului Suveran Pontif a fost depus langa corpul neinsufletit. Textul, redactat in limba latina, este intitulat "Act pentru pioasa trecere in nefiinta a Sanctitatii Sale Ioan Paul al II-lea". Documentul este redactat sub forma unui act oficial si incepe cu mentionarea datei decesului fostului Suveran Pontif: "in lumina lui Hristos reinviat, la data de 2 aprilie 2005, anno Domini, la ora 21.37, seara".

In act se mentioneaza ca "Ioan Paul al II-lea a fost cel de-al 264-lea Papa" si ca "memoria sa ramane in inima Bisericii si a intregii omeniri". Textul a fost citit de monseniorul Piero Marini, maestrul ceremoniilor liturgice ale Suveranului Pontif, in fata sicriului descoperit. Toate persoanele prezente la aceasta ceremonie au semnat actul, care a fost sigilat ulterior de Oficiul pentru ceremonii liturgice. Actul a fost depus in sicriu impreuna cu un saculet in care au fost depuse toate medaliile batute in timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Ulterior, sicriul a fost inchis. (I.C.)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.