Investitorii americani sint siguri de oportunitatea investirii in economia Moldovei

Presedintele Petru Lucinschi i-aprimit ieri seara pe reprezentantii Companiei americane”Redeco” si ai Corporatiei guvernului SUA pentru investitii instrainatate /OPIC/. Compania “Redeco” lucreaza la realizareaAcordului de concesiune cu Guvernul Moldovei privind lucrarile de prospectare a zacamintelor de petrol si gaze in sudulMoldovei, iar OPIC acorda companiei in aceste scopuri uncredit de 3,5 mln dolari, a precizat pentru Moldpres Serviciulde presa al Presedintiei.

Informindu-l pe seful statului despre mersul lucrarilor,presedintele Companiei “Redeco-Moldova”, Randy Parker, amentionat ca in OPIC functioneaza reguli foarte dure decreditare, decizia de a acorda creditul demonstrind incredereainvestitorilor straini in Republica Moldova.

Aceeasi opinie a fost exprimata si de managerul financiar alproiectelor, David Frantz, care a relevat ca asemeneainvestitii solide denota seriozitatea intentiilorinvestitorilor care doresc sa stabileasca relatii de lungadurata cu Moldova.

Potrivit afirmatiilor lui Randy Parker, in anul viitor sepreconizeaza forarea a inca 23 de sonde pentru extragereagazului, precum si realizarea proiectului de cercetariseismologice. Acesta presupune desfasurarea unor lucrari pe200 kilometri liniari de teren si este evaluat la 1,5 mlndolari. Rezultatele acestui proiect vor permite de a evalua cuo mai mare precizie rezervele de petrol si gaze din sudulMoldovei. Potrivit unor date preliminare, acestea constituiecirca 300 mln metri cubi de gaze, ceea ce permite asigurareala nivel de 50 la suta a necesitatilor a cinci raioane dinsudul republicii.

Presedintele Petru Lucinschi i-a chemat pe investitori saparticipe si la realizarea altor proiecte, inclusiv indomeniul businessului mic si mijlociu. In opinia sa, oameniide afaceri din SUA ar putea colabora in Euroregiunea”Dunarea de Jos”, este rezonabila crearea unor intreprinderimixte in domeniul industriei prelucratoare, industrieitutunului, fructelor uscate.

Seful statului a subliniat ca importul de resurse energeticeconduce la scumpirea productiei moldovenesti si o faceincompetitiva pe pietele externe, pe cind utilizarea gazuluinatural moldovenesc ar permite cucerirea de noi piete dedesfacere a marfurilor moldovenesti.

La intrevedere au participat dnii Ceslav Ciobanu, ambasadorulMoldovei in SUA, si Rudolf Perina, ambasadorul SUA inMoldova.

MOLDPRES

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.