INVESTIGAȚIE: Afacerile și proprietățile ascunse ale șefilor de arme

Deși administratorii întreprinderilor de stat sunt obligați să depună declarații de venit și interese, șefii magazinelor de arme au ocolit legea și au ascuns de Comisia Națională de Integritate (CNI) vilele de lux, companiile și veniturile obținute în ultimii ani. Șeful de la Cartuș a început să completeze declarația de venit după ce noi am făcut mai multe solicitări de informații la MAI și CNI. „Dacă cineva, mai din timp, chiar și la începutul anului, să-mi fi „suflat”, eu ca glontele, repede, mergeam și-o depuneam”, susține șeful de la Cartuș.

Magazinul de arme ÎS Cartuș este deținut de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit raportului financiar pe 2012, întreprinderea administrată de Vasile Gondiu a încasat 16,7 milioane lei din vânzări.

Gondiu a fost numit șef la Cartuș în 2010, iar până la moment nu a depus nicio declarație de venit, și nici de interese.

Șeful magazinului de arme locuiește într-o casă cu două nivele, cu o suprafață totală de 182 m.p., amplasată pe str. Academiei din capitală. Pe terenul pe care este amplasată vila mai sunt construite două anexe și o piscină. Conform datelor de la Cadastru, locuința valorează trei milioane de lei, iar potrivit experților imobiliari, prețul de piață este de nouă milioane de lei. „Eu am construit casa, dar nu are legătură cu lucrul unde lucrez acum”, ne-a spus Gondiu. Potrivit acestuia, casa a fost construită după ce a plecat de la MAI și până a se angaja la Cartuș.

Casa lui Vasile Gondiu

Pe lângă funcția de administrator la ÎS Cartuș, Gondiu apare în calitate de director și la „Baikal-Arm”, o întreprindere fondată de Consiliul municipal Chișinău în februarie 2003. Gondiu afirmă că această instituție nu a activat niciodată.

Datele obținute de la Camera Înregistrării de Stat arată că șeful de la Cartuș este asociat unic la compania Crismar-Lux SRL și mai deține 30% din capitalul social al companiei private de securitate Liom-Securitate SRL. În mai 2014, Gondiu a fost ales președinte al Asociației de trageri sportive și colecționari de arme „PATRIOT”.

Vasile Gondiu: „Companiile nu activează. Firmele le faci într-o zi, dar să ieși din ele e practic imposibil”.

Pe site-ul oficial al magazinului de arme Cartuș, fiica lui Vasile Gondiu, Marina, figurează în Consiliul de administrație al instituției ca specialist principal. Șeful întreprinderii ne-a explicat că fiica sa a activat în instituția pe care o conduce doar timp de câteva luni, a fost desemnată pe 20 martie 2011 și a fost exclusă din Consiliu pe 19 octombrie 2011..

Administratorul de la Cartuș a început să completeze declarația de venit și interese abia după ce reporterii au făcut solicitări de informații la CNI și MAI.

Vasile Gondiu: „Se vede că voi v-ați adresat la ei (MAI – n.r.), iar ei s-au adresat la noi. Am ridicat legea și acolo e cam la limită, că trebuie, că nu trebuie… Dar, dacă ați spus că trebuie, eu o prezint, nu e o problemă. Dacă cineva, mai din timp, chiar și la începutul anului, să-mi fi „suflat”, eu ca glontele repede mergeam și-o depuneam. Nu sunt eu persoana aceea care să am ce ascunde”.

Vasile Gondiu

Relația șefului de la Cartuș cu șeful masonilor din Moldova

Numele lui Gondiu este menționat într-un raport al Direcției de Siguranță Militară de la București (DSM – contraspionajul militar), acesta fiind prezentat drept persoană de contact pentru Armitech, o companie de la Chișinău, implicată în trafic de armament și folosită în mai multe tranzacții de serviciile de spionaj ruse, activitatea ei fiind coordonată de la Moscova de generalul Vohonin.

„În mediul comercianților cu produse speciale se cunoaște că Anatol Coman a fost ofițer superior în KGB, este mason Mare Maestru al Lojei de la Chișinău și că alături de Gondiu Vasile acționează împreună cu Alexandr Kondyakov (fost general KGB), prin intermediul Novokom (recunoscută oficial ca firmă de lobby a lui Vladimir Putin)”, se arată în raportul DSM.

Gondiu a afirmat că a ajuns întâmplator „în această oală”. „În 2003, Coman m-a rugat să merg cu el până la București. Eu tot aveam treburi încolo. El s-a întâlnit cu niște persoane influente, la drept vorbind, cu mâna la inima și cu jurământul pe Biblie – nu i-am știut și nu-i știu. Eu nu am participat la discuții, dar se vede că persoanele cu care s-a întâlnit (Coman – n.r.) erau monitorizate de serviciile speciale române și iată am nimerit și eu în oala aceea, vrei nu vrei…”.

UPDATE: Pe 3 septembrie 2015, Vasile Gondiu a demisionat de la Î.M. „Baikal-Arm”, iar pe 5 octombrie 2015 a depus declarația de venit și interese la CNI.

Tranzacțiile imobiliare ale proaspătului șef de la Pulbere

Magazinul de arme de stat „Pulbere”, cu sediul pe str. Columna 130, este fondat de MAI (50%) și Serviciul de Informații și Securitate (50%). În iulie 2015, administrator al întreprinderii a fost numit Mihai Cebotari, fost şef al Direcţiei generale poliţie ordine publică din cadrul MAI.

magazinul-pulbere

Cebotari ne-a spus că a depus declarațiile de avere. Fiind întrebat ce companii și proprietăți deține, el ne-a răspuns că „totul este introdus în declarația de venituri”.

Potrivit portalului www.declaratii.cni.md, Comisia Națională de Integritate a publicat declarațiile de venit a două persoane cu numele „Mihail Cebotari”, angajate la MAI. Niciuna din ele nu a indicat proprietăți, companii sau venituri, în afară de salariu de bază.

Cu o lună înainte de a fi numit la Pulbere, Cebotari și-a vândut vila de 183 m.p. situată în comuna Cojușna din Strășeni. Proprietarul imobilului a devenit Asociația „Concordia Proiecte Sociale”, administrată de cetățeanul român Michael Zikeli.

Oficial, Cebotari are domiciliul pe strada Mitropolit Varlaam, 84, într-un apartament de 263 m.p. înscris pe fiicele sale, Diana și Mihaela Cebotari, ambele în vârstă de 14 ani.

Șeful de la Pulbere deține jumătate din capitalul social al companiei Artvlamir SRL, iar cealaltă jumătate din acțiuni îi revine omului de afaceri Serghei Radcenco. Genurile principale de activitate ale companiei sunt producerea, importul, exportul, comercializarea și depozitarea materialelor explozive, transportul auto și construcția de clădiri. În 2001, ÎS Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare a oferit firmei o licență pentru „depozitarea și folosirea materialelor explozive, efectuarea lucrărilor de dinamitare”. Potrivit FISC-ului, Artvlamir deține un depozit în Chișinău și altul în satul Bulboaca din Anenii Noi, unde este amplasată și o bază de instruire a Armatei Naționale.

mihai-cebotari

Mihai Cebotari: „Artvlamir inițial a fost deschisă de către trei militari. De asta și se numește Artvlamir: Artur, Vladimir și Mircea. Dintre care era unul și Gheorghe Ciubotaru, de la Ministerul Apărării. Pe urmă, ea a fost recumpărată și reînregistrată”.

Conflictul de interese al fostului șef de la Pulbere

Administrator precedent al magazinului Pulbere, Evghenie Damian, nu a depus la CNI nicio declarație de venit și interese.

Damian este președinte al Asociației Naționale a Vînătorilor, Armurierilor și Posesorilor de Arme. Organizația are scopul principal de „participare la elaborarea actelor legislative și normative în domeniul regimului armelor și munițiilor cu destinație civilă”. La asociație, membru fondator este și Anatolie Dimitriu, ex-deputat, președintele raionului Ialoveni. Asociația Națională a Vînătorilor, Armurierilor și Posesorilor de Arme este într-o relație strânsă cu magazinul privat de arme Voentorg, figurând ca partener pe bannerele publicitare ale tirului „Alfa” din Chișinău, administrat de Voentorg.

În 2012, Evghenie Damian a înregistrat la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală marca comercială „VOENTORG MD”, brand al magazinului de arme care a fost fondat de Tactical International Group SRL. Compania îi are în calitate de asociați pe oamenii de afaceri români Vasile-Eugen Popa și Lavinius Voicu. Numele lui Damian mai apare pe un site de anunțuri din România, în calitate de reprezentant al Tactical International Group.

Cristina Dumbravan, responsabilă de serviciul informare și relații cu publicul din cadrul CNI, ne-a spus că toți directorii de întreprinderi de stat trebuie să depună declarații. „Cel puțin despre Cartuș, noi n-am fost informați că ei nu au depus și, respectiv, să-i sancționăm”.

Într-un răspuns oficial, MAI menționează că instituția nu este obligată să colecteze declarațiile de avere ale șefilor de întreprindere, însă „în situația în care ar fi existat solicitări de a depune declarațiile în cadrul MAI de către asemenea subiecți, aceștia nu ar fi fost refuzați”.

Nicu CALCEA, Veaceslav AFTENE

Articol publicat în cadrul programului de training-uri „Jurnalismul de Date / Follow the Money” realizat de RISE Moldova, cu suportul financiar al National Endowment for Democracy și al Ambasadei Olandei în cadrul programului Matra / Fondului Drepturile Omului.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.