Invazie de alge toxice și meduze în nordul Europei. Avertismentul specialiștilor

Alge toxice au invadat în ultimele săptămâni Marea Baltică şi lacurile Finlandei – o consecinţă a poluării şi a schimbărilor climatice, spun specialiştii.

Toxinele produse de acestea dăunează ecosistemului marin, dar şi sănătăţii omului. În Polonia, Lituania şi Suedia oamenii au fost avertizaţi să nu se scalde în mare, scrie Digi24.ro.

Algele albastre-verzi, sau cianobacteriile după denumirea ştiinţifică, s-au înmulţit foarte mult din cauza excesului de nutrienţi din apă, mai ales de azot şi fosfor, folosite în agricultură. În plus apa este neobişnuit de caldă.

În Polonia au fost închise zeci de plaje din cauza algelor toxice. 8 plaje se află la Marea Baltică, alte 20 au ieșire spre golful Gdansk, precizează Libertatea.ro.

„Nu este prima dată când apar aceste alge, dar în mod obișnuit ele dispar odată cu schimbarea curenţilor, dar în acest an, fenomenul este ‘în mod special intens’, din cauza temperaturilor ridicate”, a spus inspectorul sanitar al voievodatului (unitate administrativă) polonez din care face parte orașul Gdansk, Tomasz Augustyniak.

„Niciodată, la marea deschisă, prezenţa algelor verzi nu s-a menţinut pentru o perioadă atât de lungă ca anul acesta, mai mult de o săptămână”, a mai adăugat acesta.

Vara aceasta, în apele din nordul Europei a mai fost semnalată şi o invazie de meduze. Pe o singură plajă din Germania 90 de oameni au fost înţepaţi în decurs de numai trei zile. Ziarele locale au scris despre zeci de mii de meduze care au eşuat pe ţărmul german al Balticii în weekend.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.