Invatamintul universitar trebuie reformat

Progresele inregistrate in invatamintul universitar dupa ce Moldova a devenit parte la Procesul Bologna nu sunt pe deplin satisfacatoare, sustin participantii la Seminarul International cu genericul "Dinamica Procesului Bologna in Republica Moldova", care s-a desfasurat pe 8 si 9 decembrie la Chisinau. in cadrul seminarului au fost abordate subiecte ce tin de asigurarea calitatii studiilor si a reformelor in invatamintul superior.

Solicitat de agentia Basa-press, Gheorghe Rusnac, rectorul Universitatii de Stat din Moldova (USM), a declarat ca "mai avem foarte mult de lucrat la calitatea invatamintului superior si la sistemul de instruire in institutiile universitare. De aceea nu trebuie sa ne lasam maguliti de laudele expertilor staini, altfel uitam ca la acest capitol mai avem foarte mult de schimbat. Mai exista inca numeroase dileme atit la acordarea creditelor, cit si la recunoasterea diplomelor indigene peste hotare".

Pantelemon Varzari, decanul facultatii Relatii Internationale si Stiinte Politice a Institutului de Studii Politice si Relatii Internationale, a declarat pentru BASA-press ca "Institutul a implementat sistemul de credite din anul 2001, sub egida USM, ca institutie-pilot. Din acest motiv ne-a fost foarte usor sa ne acomodam rigorilor impuse de sistemul de invatamint din Procesul Bologna". "Am intimpinat si diverse probleme la evaluarea cunostintelor studentilor, in procesul de acomodare la noile standarde ale sistemului de instruire", a precizat Varzari.

Potrivit lui Adam Smith, profesor universitar din Marea Britanie, "la fel ca si Moldova, Marea Britanie se ciocneste de mai multe dileme in procesul de reformare a invatamintului superior. De exemplu, deoarece toate universitatile din Regatul Unit sunt private si nu toate s-au conformat Procesului Bologna, numarul de credite pe care trebuie sa le acorde nu este respectat".

Participantii la seminar au tinut sa precizeze ca mai putin de 10 la suta din studentii institutiilor de invitamint superior stiu despre Procesul Bologna.

La seminar au luat parte reprezerntanti ai institutiilor universitare din Moldova si experti internationali din Rominia, Marea Britanie si Finlanda.

Seminarul International cu genericul "Dinamica Procesului Bologna in Republica Moldova" a fost organizat de catre Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, in colaborare cu Consiliul Europei, Consiliul Rectorilor din Republica Moldova si Institutul de Politici Publice.

Republica Moldova a aderat in calitate de membru la Procesul Bolognia la 19 mai 2005. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.