Întrebarea guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu: Ştiţi cât trăieşte un şoricel?

„Dumneavoastră ştiţi cât trăieşte un şoricel?” , a întrebat astăzi guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu un reporter care l-a întrebat despre cât timp ar fi necesar pentru ca, în sfârşit, în Moldova să se poată vorbi despre transparenţa acţionariatului bancar. Şi tot Dorin Drăguţanu a răspuns la întrebarea enunţată anterior;„Până când nu îl mănâncă pisica” .

Răspunsul guvernatorului survine după ce jurnaliştii i-au amintit astăzi la o conferinţă de presă că acum doi-trei ani, şeful BNM vorbea despre importanţa transparenţei acţionariatului în sistemul bancar, întrebându-l în context dacă lucrurile s-au schimbat.

„ Nu, nu s-a schimbat. Este un subiect complex, dar crucial pentru dezvoltarea sectorului bancar din Moldova. Suntem departe de a spune că avem un sistem bancar transparent, dar vă pot spune că determinarea noastră internă este de a rezolva această problemă şi presiunile externe asupra autorităţilor Republicii Moldova sunt enorme pentru a spori transparenţa acţionarilor.”, a declarat Dorin Drăguţanu.

El a spus că „având în vedere amploarea problemei, pentru atingerea rezultatelor pozitive, este necesară o cooperare a mai multor instituţii din Moldova”. „ Ceea ce nu a avut loc, pentru că în trecut noi am avut doar castane în cap de la alte autorităţi şi căutarea ţapului ispăşitor şi nici un suport vizibil în rezolvarea acestei probleme”, a adăugat el.

Întrebat despre cât timp ar fi necesar pentru ca să fie rezolvată această problemă, Drăguţanu a răspuns prompt şi sugestiv: „Dumneavoastră ştiţi cât trăieşte un şoricel?” Până când nu îl mănâncă pisica” .

Anterior, experţi în domeniu au declarat că principalele probleme cu care se confruntă sistemul bancar din Republica Moldova au la bază lipsa de transparenţă în conducerea băncilor comerciale şi că problema aflării în anonimat a proprietarilor băncilor comerciale de la noi persistă încă din anii 90.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.