Connect with us

Economie

A intrat în vigoare noua Lege privind Serviciul Vamal: angajări – prin concurs, retrogradări în caz de sancțiuni

Publicat

pe

A intrat în vigoare noua Lege privind Serviciul Vamal. Astfel, activitatea Serviciului Vamal este reglementată de o nouă lege, ajustată la standardele internaționale.

Noua lege stabileşte expres funcţiile de bază ale Serviciului Vamal, care constau în implementarea politicii vamale a statului, facilitarea comerţului internațional, asigurarea respectării reglementărilor vamale, perceperea drepturilor de import/export, efectuarea vămuirii, a controlului şi a supravegherii vamale.

Printre cele mai importante prevederi le putem menționa pe cele referitoare la serviciul funcționarului vamal.

Astfel, conform noilor prevederi, ocuparea funcției vacante sau temporar vacante de funcționar vamal se va efectua doar prin concurs, iar evaluarea performanțelor va fi realizată în baza obiectivelor individuale stabilite. Tot în baza concursului va avea loc și ocuparea funcției de director al Serviciului Vamal, pentru o perioadă de 5 ani. Acesta se va numi în funcție de către ministrul Finanțelor.

Totodată, au fost introduse noi reglementări privind modalitățile de stimulare a funcționarilor vamali, precum și referitor la sancțiunile disciplinare aplicate.

Prin urmare, lista distincțiilor Serviciului Vamal a fost completată cu medalia ”Pentru devotament în serviciu.” Iar în partea ce ține de răspunderea disciplinară a funcționarului vamal, legea introduce noi sancțiuni disciplinare, cum ar fi: retrogradare cu un grad special pe un termen de până la 1 an; suspendarea dreptului de a fi promovat în funcţie pe o perioadă de 2 ani; suspendarea dreptului de a fi avansat în trepte de salarizare pe o perioadă de până la 1 an.

Noile reglementări mai prevăd conferirea gradelor speciale tuturor angajaților sistemului, precum și restituirea cheltuielilor de transport tur-retur pentru funcționarii vamali care își exercită atribuțiile de serviciu în alte localități decât cea în care își au domiciliul.

De asemenea, în lege sunt reglementate atribuţiile principale şi structura Serviciului Vamal. Legea mai prevede drepturile, împuternicirile și obligațiile funcționarului vamal, exercițiul funcțiunii, restricțiile pentru angajați, protecția juridică şi socială etc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Adio prețuri corecte la gaz? Noth Stream, primul clopoțel pentru Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Securitatea energetică, este una din principalele provocări ale Republicii Moldova, determinată de: dependența absolută de importuri, dependența de un singur furnizor, nesoluționarea situației cu așa numitele datorii din stânga Nistrului, cadru de reglementare extrem de slab și ezitarea în adoptarea legislației conforme Pachetului Energetic III și multe alte vulnerabilități, constată o analiză a IDIS Viitorul

Anume această vulnerabilitate trebuie să ne facă atenți la tot ce se întâmplă în domeniul energetic, chiar dacă uneori se creează impresia că anumite procese au loc ”departe de interesele noastre”. Într-o lume a globalizării nu există procese prea departe de noi, din acest motiv în spațiul public și cel politic subiectul North Stream merită cea mai mare atenție.

Proiectul North Stream, poate amâna din nou decizia Moldovei de a adopta Pachetului Energetic III.

Uniunea Europeană pe parcursul deceniilor și-a dezvoltat un mecanism de securitate energetică, pentru a reduce dependența de furnizorii de resurse energetice, inclusiv gaz. Aceste mecanisme de protecție, prin reglementări clare ale pieței sunt cuprinse în Pachetul Energetic III. Anume existența unor mecanisme de reglementare protejează până acum consumatorii din Europa.

Prin aderarea sa la Tratatul Comunității Energetice în 2010, Moldova sa angajat să adopte Pachetului Energetic III al UE, însă Chișinăul în detrimentul său a solicitat și Comisia Europeană a acceptat să amâne aplicarea tratatului din 2016 până în 2020. Acest face vulnerabilă Republica Moldova enorm față de monopolistul Gazprom, care contrar prevederilor normelor europene este furnizor, operator de magistrale și distribuitor al gazelor naturale.

Odată cu dezvoltarea proiectului North Stream implementarea Pachetului Energetic III în Moldova iarăși poate fi amânat pe o perioadă îndelungată, deoarece proiectul North Stream atentează la mecanismul de reglementare și Federația Rusă are drept scop identificarea diverselor găselnițe juridice și tertipuri, pentru a ocoli și slăbi efectele Pachetului Energetic III. Aici vorbim de ”divizarea” operatorului de magistrală și furnizorul de gaze ambii controlați de Rusia, utilizarea abilă a excepțiilor din Directivele UE.

Scopul acestui exercițiu este identificarea mecanismelor de slăbire a capacităților de reglementare ale UE. Dacă se va reuși cu Uniunea Europeană, atunci întrarea în vigoare a Pachetul Energetic III în Moldova începând cu 2020 devine iluzoriu.

Prin proiectul North Stream UE mută luptă din afara granițelor sale în interiorul său. Construcția de Securitate Energetică a UE se bază pe următoarele paradigme: separarea operatorilor de magistrale de furnizori, reglementarea și accesul liber la magistrale, crearea concurenții între furnizori.Drept rezultat în interiorul UE existau operatori de magistrale care erau strict reglementați de directivele UE și toți aveau acces la magistrale. Iar scopul UE era de a crea competitivitate pe piața furnizorilor de gaze.

Sarcina Rusiei este de a crea competitivitatea nu pe segmentul furnizării de gaze naturale, dar pe cel al operatorilor de magistrale. Astfel, concurența nu este între furnizorii de gaze, din afara UE, dar între operatorii de magistrale din interiorul UE. Această nouă realitate iarăși diminuează din puterea de reglementare a directivelor UE și întărește poziția monopolistului Gazprom. Scopul Gazpromului este de a obține drepturi pe care companiile din UE nu le au și anume să fie: furnizor, operator de magistrale și distribuitor de gaze naturale, ori anume acest lucru ei l-au obținut în Moldova.

Chișinăul are nevoie de sprijinul UE pentru a reuși să depășească presiunea Gazpromului în aprobarea Pachetului Energetci III, care nu permite astfel de situații, dar se pare că deja UE are nevoie de ajutor. Evident, această nouă conjunctură va determina Gazporm să acționeze active pentru menținerea actualului mecanism vicios de reglementare din Moldova pe o perioadă nedeterminată.

Iar proiectul North Stream este un semnal pentru autoritățile din Moldova că intrarea în vigoare a normelor europene în domeniul Gazelor naturale în anul 2020 sunt într-un pericol real.

”Succesul” North Stream va impulsiona proiectul South Stream, cea ce deja va lovi direct în securitatea energetică și va diminua tranzitul de gaze prin Republica Moldova. Dacă se va reuși fisura în Strategia de Securitate a UE prin proiectul North Stream, atunci se va accelera proiectul geamăn Soth Stream, care deja va afecta direct și extrem de puternic securitatea energetică a Moldovei. Pe lângă probleme de vulnerabilitate puternică în reglementare, Moldova se va trezi într-o izolare energetică, dictate de faptul că magistralele de livrare a gazelor naturale vor ocoli Moldova.

Evident costurile pentru gazele naturale vor crește, deoarece Moldova nu va mai fi țară de tranzit a gazelor naturale. În prezent Republica Moldova joacă un rol important în tranzitarea gazelor naturale spre Balcani, iar prețul de livrare către consumatori este diminuat parțial, datorită ponderii mari a tranzitului comparativ cu consumul local.

Riscul neaplicării Pachetului Energetic III și diminuarea tranzitului de gaze prin Republica Moldova în viitorul apropiat, sunt primele îngrijorări, care trebuie să alerteze societatea și clasa politică. Iar subiectul livrării gazelor de către Gazprom, ne afectează Chișinăul direct, chiar dacă unele evenimente au loc aparent foarte departe de noi. mai constată analiza IDIS Viitorul.

Citește mai departe

Economie

Benzina și mororina s-au ieftinit. Petroliștii urmează să fie convocați la Guvern

Publicat

pe

De către

Benzina şi motorina s-au ieftinit de astăzi de la amiază. ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea preţurilor pentru carburanţi.

Un litru de benzină costă 19 lei şi 15 bani, iar de motorină – 17 lei şi nouă bani.

Ieftinirile au fost anunţate după ce premierul Pavel Filip a cerut cerut ANRE să-şi argumenteze decizia de majorare, iar “orice altă majorare să fie bine justificată în condiții de maximă transparență”.

Șeful Executivului urmează să convoace în zilele următoare o întâlnire cu petroliștii.

Citește mai departe

Economie

Important! ANRE și-a suspendat decizia privind majorarea prețurilor la carburanți

Publicat

pe

De către

Conducerea ANRE a anunțat astăzi că a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți, până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament.

Astfel, începând cu 1 iunie, ora 12:01 se va reveni la prețurile din perioada precedentă.

ANRE urmează să analizeze săptămâna viitoare cu maximă obiectivitate informațiile prezentate și să le contrapună cu cele care au stat la baza deciziei inițiale.

Reamintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 29 mai, prețul plafon la benzină şi motorină. Începând de miercuri, 30 mai, prețul benzinei s-a majorat cu 64 de bani, iar al motorinei cu 66 de bani.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 19,79 lei, cu 64 bani mai mult decât cel stabilit anterior. Motorina va costa cel mult 17,75 lei, comparativ cu 17,09 lei până acum.

Citește mai departe