Interviu cu Vadim Știrbate, tânărul moldovean care și-a pus pe picioare o afacere în SUA

A plecat de acasă peste ocean în urmă cu zece ani. Deși la început i-a fost foarte greu, pas cu pas Vadim Știrbate a reușit să devină un antreprenor care comercializează automobile de mâna a doua într-un oraș din nordul SUA. Mai multe detalii despre Vadim, dar și activitățile acestuia aflați în interviul acordat pentru portalul Moldova.ORG.

euit7ue– Vadim, povestește-mi te rog cum ai ajuns în SUA?

– Drumul meu spre SUA nu a fost foarte fascinant. Am plecat în anul 2005 în America pentru a munci și a călători pe timp de vară, iar la final am hotărât să rămân. Decizia mea a avut la bază mai multe cauze, una dintre ele fiind situația politică neclară de atunci. Totuși, cred că cel mai mult m-a influențat vârsta. Fiind atât de tânăr e mult mai ușor să te aventurezi în oportunitățile care îți apar în cale.
– Peste ocean ești proprietarul unei afaceri. În ce domeniu este specializată și cum a reușit să evolueze?

– Cred că totul a început de când eram copil și am fost cucerit de mașinile Turbo. Noi ne întrebam dacă e adevărat și așa ceva chiar există. Era ceva ce nu putea fi găsit în perioada URSS. Când am venit în SUA, am văzut sute de mașini pe care le admiram atât de mult în copilărie. De la început comercializarea automobilelor a fost un hobby, dar cu timpul vrei să te impui pe piață, să faci ca totul să fie legal, să ai clienți și profit din aceasta. Astfel, pas cu pas îți faci o afacere. Sigur că nu este deloc ușor, iar pentru a ajunge la un anumit rezultat trebuie multă muncă. Practic se întâmplă să lucrezi și nonstop. Ești sunat la orice oră și fiecare client trebuie tratat corespunzător. Acum comercializez automobile de mâna a doua. Ideea este că oamenii de aici încearcă să salveze banii cum pot și preferă să cumpere mașini mai ieftine.

– Ce riscuri își asumă un emigrant care hotărăște să lanseze un mic business departe de casă?

– Probabil cel mai mare risc e că poți să pierzi totul, dar chiar și dacă se întâmplă aceasta nu mori de foame, îți găsești un nou job ca să te întreții. Principalul e să nu ai datorii la bancă. Noi, emigranții, avem avantaj, atunci când începem o afacere, nu luăm credite, dar lucrăm cu propriile resurse, pe când băștinașii se grăbesc să ia un credit și riscă să piardă mai mult.

– Este dificil să fii antreprenor în SUA? Cu ce probleme se confruntă oamenii de afaceri de acolo?

– Să fii antreprenor și să ai o afacere, în general, nu e ușor. Sigur că aici în SUA sunt mai multe oportunități, dar cel mai mare avantaj cred că este o piață de desfacere mai mare. Sunt sigur că mulți oameni de afaceri de la noi ar avea succes dacă ar avea o piață puternică. Singura problemă este că această piață este saturată. Astfel că ai două soluții: sau vii cu ceva nou, ceea ce este foarte greu sau lucrezi nonstop ca să ajungi acolo unde ți-ai propus. Pentru că nimeni nu te va lăsa să-i ocupi nici o bucățică din piață și va trebui să lupți mult pentru a deveni antreprenor cu drepturi depline. La capitolul probleme cred că aș enumera, în primul rând, capitalul. Acesta este, în același timp, cea mai mare barieră și cea mai mare problemă a oamenilor de afaceri de aici. Mai sunt unele nuanțe, dar ele se rezolvă cu timpul.

– Care ar fi diferențele dintre mediul de afaceri de la noi și de peste ocean?

– E greu de spus, dar cred că avem consumatori mult mai sceptici. Sigur că vina o poartă și antreprenorii care nu se comportă întotdeauna chiar onest cu clienții lor. Oamenii de afaceri de la noi sunt gata pentru multe ca să aibă un profit cât mai mare. Se fac și în SUA lucruri necurate, dar nu atât de multe. Pentru o țară atât de mică ca Moldova se întâmplă prea multe rele la metrul pătrat. Nici America nu e lipsită de păcate, oamenii sunt trași pe sfoară, dar ei se adresează în judecată și se rezolvă problemele.

unnamed1

– Ce ai aduce din SUA în Moldova și viceversa din Moldova în SUA?

– Aș dori foarte mult să schimb atitudinea oamenilor, dar înțeleg că e foarte greu. Îi vreau mai deschiși, cu zâmbetul pe față. Cred că ar trebui să-i aducem un pic în America. Dacă ar fi să vorbim ce aș lua eu din Moldova în SUA probabil ar fi tradițiile noastre.

– Dacă ai iniția o afacere în Republica Moldova, în ce domeniu crezi că ar merita să investești?

– Un domeniu interesant cred că ar fi agricultura, e o ramură care are unde crește și se poate de făcut foarte multe. Eu, însă, nu mă văd acolo. Mi-ar fi mai interesant să mă ocup de industrie. Spre exemplu, aș convinge o companie din SUA să producă ceva în Moldova și să exporte în Europa. Ar fi mult mai avantajos pentru ei, pentru că e mai aproape de Europa și avem forță de muncă ieftin, iar noi am câștiga mai multe locuri de muncă.

– Ce ar trebui să știe un tânăr care dorește să obțină succes în afaceri?

– Pe prima poziție ar fi munca, pe urmă l-aș sfătui să fie mereu informat, mai ales despre domeniul în care dorește să se implice. Să nu-i fie frică să întrebe, chiar și ceva banal la prima vedere și să nu creadă niciodată că îi va permite concurența să-și dezvolte afacerea – îți vor pune bețe în roate chiar și atunci când parcă ești pus bine pe picioare.

Interviu realizat de Irina Titica

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.