Connect with us

Important

Interviu cu Maia Sandu: Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, PD probabil nu ar intra în Parlament

Publicat

pe

Moldova, la vârsta adolescenței, votul uninominal, lupta cu corupția, planuri de viitor. Despre toatea acestea, am discutat cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

 • Doamna Maia Sandu, cum ați descrie Republica Moldova la etapa la care se află în prezent?
 • Republica Moldova este o țară la vârsta adolescenței și, respectiv, încearcă să-și găsească propria calea de dezvoltare. Suntem o democrație foarte tânără și „democrație”, probabil, este prea mult spus, dar cel puțin încercăm să găsim calea libertății, să construim instituții care, în timp, ar deveni puternice și durabile ca să poată să asigure și să păstreze aceste libertăți ale cetățenilor. Evident, ne dorim să devenim o țară prosperă, dar suntem foarte departe de a fi acolo.
 • Adolescența este și soră cu revolta. Este Moldova rebelă sau mai poate răbda?
 • În anumite circumstanțe este rebelă. Vedem că totuși există un spirit care încearcă să se opună anumitor dorințe din partea unor politicieni de impune control și mai multă autocrație, dar nu este suficient de rebelă. Foarte mulți dintre oamenii noștri rebeli, în loc să încerce să ceară aici schimbarea, au ales să plece peste hotarele țării. Nu spun că acesta este neapărat un lucru prost, dar această masă critică de oameni care ar fi putut să pună presiune pentru o schimbare spre bine este mult mai mică decât ar fi fost, dacă toți acești oameni erau acasă.
 • Dac-ar fi să continuăm paralela cu adolescența, cine sunt părinții acestui tânăr?
 • E greu de spus cine sunt părinții acestui adolescent. Cred că nu putem să așteptăm să avem niște părinți care se îngrijesc de noi. Cei care pot să ne ajute, o vor face doar atunci când vor vedea că noi suntem serioși și ne dorim această schimbare. Vorbesc aici despre țări și guverne ale unor țări care înțeleg cât de important este ca toată lumea să se dezvolte armonios, pentru că suntem în plin proces de globalizare. Orice țară poate provoca crize, care să devină regionale sau chiar internaționale. De aceea este important pentru toată lumea ca toate țările să prospere. Din perspectiva aceasta sunt multe guverne care înțeleg cât de important este să ne ajutăm reciproc. În același timp, nu vine nimeni să ne tragă de urechi și să ne spună cum trebuie să facem lucrurile, pe ce drum trebuie să mergem. Noi putem fim ajutați când vom demonstra că ne dorim cu adevărat acest lucru, iar noi nu am făcut-o. Când zic „noi”, mă refer la un număr suficient de mare de oameni și, în special, la cei de la guvernare, pentru că ei iau decizii în numele nostru.

„Candu să înceapă lupta aceasta de la miniștrii PD”

 • Se vorbește de atâția ani despre lupta cu corupția în Republica Moldova, iar jurnaliștii de investigație ne conving că, la nivel înalt, corupția este la ea acasă. Dacă guvernanții nu sunt un exemplu, de la cine învățăm?
 • Atunci când corupția este răspândită peste tot, este foarte greu să mergi împotriva sistemului. Lucrurile pot fi schimbate prin două metode. Unul este puterea exemplului și educația și doi este sistemul de sancționare. Acum, sistemul de educare ține de responsabilitatea părinților și a școlii. Și, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu dau rezultate nici unii, nici alții. Sistemul de sancționare vine din partea organelor de drept. Ca să putem răsturna această situație, trebuie să începem lupta împotriva corupției mari. Doar atunci când vom demonstra că oamenii care au fost implicați în acte de corupție răsunătoare, cu impact dramatic asupra societății, sunt sancționați, doar atunci vom fi credibili, ca să putem începe lupta cu corupția la toate nivelurile.

Noi am pornit lupta împotriva corupției în Educație, dar în timp ce noi duceam această luptă, din sistemul bancar dispărea un miliard de dolari. Evident că, în această situați, noi ne-am pierdut cu totul credibilitatea. Cum poți să le ceri unor oameni amărâți, care iau plăți neformale pentru că nu pot să supraviețuiască pe salariul foarte mic oferit de stat, când la nivelul conducerii țării se întâmplă asemenea lucruri urâte?

Începem cu sancționarea celor care au fost implicați în acte de corupție majoră, economisim bani în urma acestor acțiuni, creștem salariile și cerem de la toate nivelurile să respecte legea, apoi îi sancționăm pe cei implicați în corupția mică.

Pe dimensiunea educațională, trebuie să ne străduim, fiecare la locul lui, părinte, profesor, să servim un exemplu pentru copil. Doar atunci când el va vedea că părinții, profesorii nu comit asemenea lucruri, doar atunci va înțelege că trebuie să procedeze la fel.

 • Dacă vorbim despre corupție, îmi amintesc și inițiativa legislativă înaintată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, privind implementarea sistemului tichetelor de masă ca soluție împotriva salariilor în plic, care a provocat un schimb de replici între Dvs. și Andrian Candu…
 • După mine, atunci când ai o guvernare coruptă, cel mai bine este să păstrezi un sistem simplu. Cum spun americanii – Keep it simple. Momentul în care începi să inventezi tot felul de elemente cum sunt aceste tichete, se mai deschide o oportunitate pentru corupție. În general, mi se pare ridicol argumentul președintelui Parlamentului precum că aceste tichete de masă sunt o metodă de luptă cu salariile în plic. Să înțelegem că, de acum înainte, ei vor plăti toate salariile sub formă de tichete de masă, tichete pentru medicamente, pentru transport, pentru cinema? Asta este soluția pentru a lupta cu salariile în plic? Și dacă e să fim serioși, atunci eu i-aș recomanda lui Candu lupta aceasta de la miniștrii Partidului Democrat. Pentru că, încă de pe timpul când eu eram parte a Guvernului, se vorbea pe culoare că unii miniștri ai PD-ului primeau salarii în plic.

Offline „Adoptă un vot”

 • Acum mai puțin de o lună, o parte din membrii grupul de Facebook „Adoptă un vot”, majoritatea din diasporă, și-au dat întâlnire în Veneția, unde au discutat despre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova și au adoptat o rezoluție…
 • Eu m-am bucurat enorm că diaspora moldovenească a început să se organizeze. Cred că este prima tentativă a diasporei să vorbească cu o singură voce. Să nu uităm că, de buni ani, ea sprijină economic Republica Moldova. Încercăm să ne imaginăm cu ar arăta PIB-ul țării, dacă nu ar exista remitențele care le transmite diaspora moldovenească. În scrisorile pe care le scrie către Fondul Monetar Internațional, Guvernul, de fiecare dată, se plânge că se reduc puțin remitențele – „asta înseamnă că noi avem nevoie de compensații din partea donatorilor străini”. Dacă diaspora este totuși atât de importantă și banii pe care-i transmite acasă sunt mult mai mari decât cei oferiți de donatorii străini, iar aceștia condiționează sprijinul pe care-l oferă Guvernul, de ce să nu condiționeze și diaspora acest sprijin enorm pe care-l are la dezvoltarea țării? Iată că autoritățile au primit în sfârșit primul mesaj de condiționalități. Să vedem cum le îndeplinește.

Unde a dispărut Maia Sandu

 • Multă lume consideră că Dvs. ați dispărut din lumina reflectoarelor, că sunteți pasivă, că ați renunțat prea ușor după anunțarea rezultatelor scrutinului. Ce se întâmplă?
 • Am dispărut din lumina reflectoarelor, pentru că reflectoarele nu mai sunt pe noi. În campanie a fost altă situație. Da, noi am luat o pauză după alegerile prezidențiale, pentru că a fost destul de mare efortul. În această campanie, noi am avut doar voluntari, noi nu am avut oameni angajați. Acești oameni care au muncit 24/24 gratuit, timp de câteva luni, au trebuit să își caute un loc de muncă după aceasta. Nu pot oamenii să lucreze gratis. Trebuie să fim realiști și să înțelegem cum stau lucrurile.

În lunile de iarnă, am mers prin localitățile rurale, ne-am concentrat pe construcția de partid, pe identificarea oamenilor care să ne reprezinte în fiecare localitate. Nu am fost văzuți, pentru că nu au mers televiziunile după noi să ne filmeze în fiecare sat în parte. Dar am fost în peste 30-40 de localități, în week-end, în special, pentru că altfel oamenii sunt ocupați. În continuare, asta vom face, vom construi partidul, vom încerca să consolidăm echipa. Vrem să creștem lideri la nivel local și național, iar asta înseamnă foarte multă instruire

Am fost, poate, mai puțin vizibili în dialogul la nivel național. Acum am revenit și încercăm să transmitem niște mesaje, din păcate guvernarea nu ține cont de ele. E un monolog mai mult.

„Noi suntem gata pentru orice situație”

 • În cazul în care trece sistemul electoral uninominal, reușiți să vă consolidați echipa, să o faceți puternică și vizibilă până la următoarele alegeri? Deocamdată PAS este doar Maia Sandu, cel puțin așa se vede.
 • Trebuie să vă amintesc că PAS este un partid tânăr, Maia Sandu este în vizorul public din 2012. PAS împlinește un an în luna mai 2017 și e firesc să fie mai puțin cunoscut decât mine. De aceea avem obiectivul să facem transferul de imagine de la mine la partid, să identificăm, să-i ajutăm și să-i promovăm pe toții liderii PAS din teritoriu. Noi suntem gata pentru orice situație, dar suntem conștienți că schimbarea sistemului electoral, așa cum și-o propune Partidul Democrat, deschide oportunități mai mari pentru guvernare, în special pentru PD, să fraudeze alegerile. Noi opunem din principiu acestei schimbări, pentru că ea nu are ca obiectiv consolidarea procesului democratic sau creșterea reprezentativității. Are un singur obiectiv – să poată să manipuleze situația și să se mențină la putere. Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, Partidul Democrat probabil nu ar intra în Parlament. Altfel, noi ne propunem să devenim un partid puternic și evident că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație.
 • În timpul vizitelor în teritoriu, ați identificat potențiali candidați din partea PAS pentru posibilele alegeri uninominale?
 • Noi nu căutăm potențiali deputați. Căutăm oameni care vor să participe la procesul politic și vor ne ajute la construcția de partid. Noi avem o politică foarte corectă în raport cu promovarea oamenilor în funcție de răspundere, atât în partid, cât și pentru funcțiile de demnitate publică în țară. Avem un registru al candidaților, în care oamenii se înscriu, există niște rigori pentru cei care vor să participe la concursul pentru numire într-o funcție sau alta. Acesta este registrul pentru membrii de partid, dar asta nu înseamnă că noi nu suntem deschiși pentru cei dinafara PAS. Politica noastră este să promoveze cei mai potriviți oameni în funcții publice. Fiecare candidat transmite un CV și informație despre experiențe, după care obținem recomandări pentru cei incluși în acel registru și facem o competiție. În primul rând, trebuie să demonstreze că nu are probleme de integritate, măsurăm apoi nivelul de profesionalism, măsurăm și contribuția la activitățile de partid. În funcție de aceste criterii, pe care o să le facem publice pentru că acum mecanismul încă se discută, o să alegem oameni care merită să candideze pentru o funcție sau alta.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Gardul ILEGAL care înconjoară scuarul Palatului Național a fost scos

Publicat

pe

Gardul instalat ilegal de către administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” în jurul terenului de lângă instituție fost scos și „Căsuța lui Moș Crăciun” a fost demontată.

Ne-am pus un scop și împreună am obținut ce ne-am propus. Moș Crăciun a plecat acasă cu tot cu vila temporară. Trăiască iarba!

Geplaatst door Andrei Tudos op vrijdag 27 april 2018

Anterior, Moldova.org a scris despre„Casa lui Moș Crăciun” din Chișinău când nu era demontată. Directorul „Moldova Concert”, Andrei Locoman, a explicat asta prin faptul că își dorea ca acea construcție să fie „conservată” pentru următoarele Târguri de Crăciun. (Detalii AICI) Potrivit directorului, gardul a fost pus întrucât, în perioada estivală, în acel loc s-ar consuma băuturi alcoolice și s-ar încălca ordinea publică.

Ded Morozul se duce din centru.

Geplaatst door Vitalie Sprinceana op donderdag 26 april 2018

De asemenea, s-a stabilit că gardul instalat de către administrația Palatului Național „Nicolae Sulac” a fost ilegal. (Detalii AICI) Ei nu au prezentat nici o autorizație care le-ar fi oferit dreptul de a îngrădi terenul atribuit, care este, totodată, spațiu public.

Citește mai departe

Important

Mașinile din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre, iar fermierii vor avea acces la terenurile agricole

Publicat

pe

De către

Posesorii de mașini din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unei decizii semnate astăzi de către reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, la Bender.

Mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face la cerere, în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu asistența Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, urmare a negocierilor purtate de către părți, a fost restabilit accesul agricultorilor din raionul Dubăsari la terenurile care le aparțin, situate după traseul TiraspolRâbniţa.

Accesul necondiționat al proprietarilor terenurilor agricole a fost obținut pe un termen de 20 de ani, cu eliberarea, în perioada imediat următoare, a certificatelor necesare pentru prelucrarea terenurilor și începerea utilizării acestora din 1 august 2018.

Din anul 2014, proprietarii nu au mai avut acces la terenurile lor, iar până atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.

Citește mai departe

Important

Rockit Moldova 2018 – cei mai buni speakeri internaționali pe aceeași scenă, la Chișinău

Publicat

pe

De către

Prima conferință regională de scară largă, Rockit Moldova 2018 a ajuns în acest an la cea de-a 7-a ediție și se va desfășura pe 27 aprilie la Radisson Blu Leogrand Hotel, Chișinău. Evenimentul va reuni specialiști din domeniu, dar și cei mai inovativi tineri din Republica Moldova care vor pune inovația într-o lumină nouă și vor susține o serie de discursuri și workshop-uri bazate pe inovații și tehnologii, creativitate, comunicare, antreprenoriat și startup-uri.

Vezi în continuare cine sunt speakerii Rockit Moldova 2018 și ce subiecte vor aborda în cadrul discursurilor.

Lucian Despoiu – în prezent Fondator şi CEO al Majoritas, o companie intrenaţională specializată în tehnologie şi comunicare politică. Are o experiență de 15 ani în industria de marketing digital și peste 20 de campanii politice digitale desfășurate în întreaga lume.

Donie O’Sullivan – producător în echipa Social Discovery din New York. Actualmente deține funcția de crainic în edițiile de știri de la CNN. Înainte de activitatea sa la CNN, O’Sullivan a fost editor la agenția de știri Storyful în birourile din New York și Dublin, Irlanda. A lucrat anterior ca cercetător la Adunarea Irlandei de Nord din Belfast. O’Sullivan a absolvit Universitatea Queen din Belfast cu o diplomă de master în științe politice. La Chișinău, în cadrul Rockit Moldova 2018, O’Sullivan ne va vorbi despre știri false și troli, precum și despre noul ”câmp de luptă” în mass-media modernă.

Zaure Rozmat – în prezent CEO al proiectului media Steppe, din Kazahstan, care va împlini 2 ani de la înființare chiar pe 27 aprilie, ziua în care se va desfășura Rockit Moldova 2018. Zaure va povesti etapele creării unei afaceri media de succes și va împărtăși multe lucruri interesante din experiența sa în calitate de startuper și antreprenor.

David Timiș – membru activ al Global Shapers Community, o rețea condusă de tineri care sunt excepționali în ceea ce privește potențialul și realizările lor. David a fost numit „Young Leader of the Year” în România în 2016 și inclus în prestigioasa listă „30 Under 30” creată anual de revista Forbes, ca rezultat al muncii sale continue în promovarea educației, competențelor digitale și antreprenoriatului în rândul tinerilor.  

Călin Biriș – partener senior de afaceri la @Loopaa, un antrenor de succes și fondator al cursului Online Mastery Marketing – un program online complex în România, despre marketingul online.

Până în prezent, Călin Biriș a organizat peste 100 de ateliere tematice și a susținut mii de antreprenori și specialiști să-și îmbunătățească abilitățile în marketingul digital.

Dmitri Voloșin – fondatorul și directorul companiei “Simpals”, care deţine site-uri de succes. Dmitri este unul este unul dintre primii start-uperi din Moldova, autor şi susţinător al multor proiecte web de impact. La Rockit Moldova 2018, Dmitri Voloșin va vorbi despre etapele creării unui brand de succes.

Andrei Copots – director de creație și producător executiv în cadrul propriei case de producție Electric Sheep Film, la Kiev. Are 15 ani de experiență în publicitate în calitate de director de creație la McCann Erickson și Leo Burnett Ucraina, a câștigat numeroase premii locale și internaționale la festivaluri de publicitate precum Cannes Lions, Golden Drum, Epica, Kiaf, Effie și multe altele. În prezentarea sa de la Rockit ne va spune secretele lansării unei case de producție de succes.

Yaroslav Serdyuk – director strategic pe Blockchain în cadrul ageției Banda cu sediul în Kiev. Agenția a fost fondată în anul 2011 și a intrat de curând în top 5 agenții independente din lume, conform Effie Index.

Oleg Tomin – director creativ la BART și FINK. Profesor de specialitate, Oleg a decis totuși să activeze în sfera publicității, pentru că are o pasiune aparte pentru acest domeniu și a încercat toate dimensiunile acestei profesii – de la munca de design și până la strategii de comunicare. El susține că un proprietar al unei agenții de publicitate ar trebui să înțeleagă întregul mecanism de funcționare a afacerii sale pentru a putea comunica mai eficient cu toți membrii echipei. 

Oscar Knappers – fondator Rockstart, un antreprenor de succes și un celebru director de ziar. După ce a vândut afacerile sale din media (Emerce în 2001 și Bright în 2008), Oscar a fondat Rockstart în 2011. La IDG Kneppers a publicat MacWorld, a creat prima revistă olandeză din mediul online și a lansat un canal IT online Webwereld (1995).

Borys Musielak – co-fondator al Filmaster, un serviciu de personalizare achiziționat în 2015 de Samba TV, care va avea în curând o reprezentanță în Europa. Boris activează și în cadrul ReaktorWarsaw – un hub pentru startup-uri și la Startup Poland – o fundație care susține startup-urile poloneze. Înainte de a-și lansa propriile proiecte, Borys a lucrat în calitate de consultant, programator și lider de echipă în companii de top și corporații mari din Polonia (Empolis, eo Networks), Germania (CoCoNet) și Regatul Unit (Regulamentul financiar, Deutsche Bank). De asemenea, a fost desemnat de BRIEF drept unul dintre cei mai creativi 50 de întreprinzători polonezi.

Cristina Maxim – designer de pantofi celebru în România și fondator @Cristina Maxim. Este născută în Republica Moldova, dar activează în România, țara care a primit-o cu brațele deschise. Cristina Maxim este, de asemenea, creatorul unei colecții adorabile de genți de mână confecționate din piele naturală. La Rockit Moldova 2018, Cristina va prezenta un ghic de supraviețuire a unui startup.

Confrența regională Rockit Moldova a reunit pe parcursul celor 4 ani de la lansare peste 50 de experți de top în marketing, creativitate și tehnologii inovaționale. În baza unui studiu, conferința a fost recunoscută drept cel mai bine organizat și util eveniment din Republica Moldova, iar oportunitățile legate de inovațiile în domeniul tehnologiei și creativității sunt un argument în plus de a ramâne în țară pentru 48% din respondenți.

Mai multe detalii și informații poți găsi pe www.rockit.md.

Citește mai departe