Connect with us

Important

Interviu cu Maia Sandu: Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, PD probabil nu ar intra în Parlament

Publicat

pe

Moldova, la vârsta adolescenței, votul uninominal, lupta cu corupția, planuri de viitor. Despre toatea acestea, am discutat cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

 • Doamna Maia Sandu, cum ați descrie Republica Moldova la etapa la care se află în prezent?
 • Republica Moldova este o țară la vârsta adolescenței și, respectiv, încearcă să-și găsească propria calea de dezvoltare. Suntem o democrație foarte tânără și „democrație”, probabil, este prea mult spus, dar cel puțin încercăm să găsim calea libertății, să construim instituții care, în timp, ar deveni puternice și durabile ca să poată să asigure și să păstreze aceste libertăți ale cetățenilor. Evident, ne dorim să devenim o țară prosperă, dar suntem foarte departe de a fi acolo.
 • Adolescența este și soră cu revolta. Este Moldova rebelă sau mai poate răbda?
 • În anumite circumstanțe este rebelă. Vedem că totuși există un spirit care încearcă să se opună anumitor dorințe din partea unor politicieni de impune control și mai multă autocrație, dar nu este suficient de rebelă. Foarte mulți dintre oamenii noștri rebeli, în loc să încerce să ceară aici schimbarea, au ales să plece peste hotarele țării. Nu spun că acesta este neapărat un lucru prost, dar această masă critică de oameni care ar fi putut să pună presiune pentru o schimbare spre bine este mult mai mică decât ar fi fost, dacă toți acești oameni erau acasă.
 • Dac-ar fi să continuăm paralela cu adolescența, cine sunt părinții acestui tânăr?
 • E greu de spus cine sunt părinții acestui adolescent. Cred că nu putem să așteptăm să avem niște părinți care se îngrijesc de noi. Cei care pot să ne ajute, o vor face doar atunci când vor vedea că noi suntem serioși și ne dorim această schimbare. Vorbesc aici despre țări și guverne ale unor țări care înțeleg cât de important este ca toată lumea să se dezvolte armonios, pentru că suntem în plin proces de globalizare. Orice țară poate provoca crize, care să devină regionale sau chiar internaționale. De aceea este important pentru toată lumea ca toate țările să prospere. Din perspectiva aceasta sunt multe guverne care înțeleg cât de important este să ne ajutăm reciproc. În același timp, nu vine nimeni să ne tragă de urechi și să ne spună cum trebuie să facem lucrurile, pe ce drum trebuie să mergem. Noi putem fim ajutați când vom demonstra că ne dorim cu adevărat acest lucru, iar noi nu am făcut-o. Când zic „noi”, mă refer la un număr suficient de mare de oameni și, în special, la cei de la guvernare, pentru că ei iau decizii în numele nostru.

„Candu să înceapă lupta aceasta de la miniștrii PD”

 • Se vorbește de atâția ani despre lupta cu corupția în Republica Moldova, iar jurnaliștii de investigație ne conving că, la nivel înalt, corupția este la ea acasă. Dacă guvernanții nu sunt un exemplu, de la cine învățăm?
 • Atunci când corupția este răspândită peste tot, este foarte greu să mergi împotriva sistemului. Lucrurile pot fi schimbate prin două metode. Unul este puterea exemplului și educația și doi este sistemul de sancționare. Acum, sistemul de educare ține de responsabilitatea părinților și a școlii. Și, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu dau rezultate nici unii, nici alții. Sistemul de sancționare vine din partea organelor de drept. Ca să putem răsturna această situație, trebuie să începem lupta împotriva corupției mari. Doar atunci când vom demonstra că oamenii care au fost implicați în acte de corupție răsunătoare, cu impact dramatic asupra societății, sunt sancționați, doar atunci vom fi credibili, ca să putem începe lupta cu corupția la toate nivelurile.

Noi am pornit lupta împotriva corupției în Educație, dar în timp ce noi duceam această luptă, din sistemul bancar dispărea un miliard de dolari. Evident că, în această situați, noi ne-am pierdut cu totul credibilitatea. Cum poți să le ceri unor oameni amărâți, care iau plăți neformale pentru că nu pot să supraviețuiască pe salariul foarte mic oferit de stat, când la nivelul conducerii țării se întâmplă asemenea lucruri urâte?

Începem cu sancționarea celor care au fost implicați în acte de corupție majoră, economisim bani în urma acestor acțiuni, creștem salariile și cerem de la toate nivelurile să respecte legea, apoi îi sancționăm pe cei implicați în corupția mică.

Pe dimensiunea educațională, trebuie să ne străduim, fiecare la locul lui, părinte, profesor, să servim un exemplu pentru copil. Doar atunci când el va vedea că părinții, profesorii nu comit asemenea lucruri, doar atunci va înțelege că trebuie să procedeze la fel.

 • Dacă vorbim despre corupție, îmi amintesc și inițiativa legislativă înaintată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, privind implementarea sistemului tichetelor de masă ca soluție împotriva salariilor în plic, care a provocat un schimb de replici între Dvs. și Andrian Candu…
 • După mine, atunci când ai o guvernare coruptă, cel mai bine este să păstrezi un sistem simplu. Cum spun americanii – Keep it simple. Momentul în care începi să inventezi tot felul de elemente cum sunt aceste tichete, se mai deschide o oportunitate pentru corupție. În general, mi se pare ridicol argumentul președintelui Parlamentului precum că aceste tichete de masă sunt o metodă de luptă cu salariile în plic. Să înțelegem că, de acum înainte, ei vor plăti toate salariile sub formă de tichete de masă, tichete pentru medicamente, pentru transport, pentru cinema? Asta este soluția pentru a lupta cu salariile în plic? Și dacă e să fim serioși, atunci eu i-aș recomanda lui Candu lupta aceasta de la miniștrii Partidului Democrat. Pentru că, încă de pe timpul când eu eram parte a Guvernului, se vorbea pe culoare că unii miniștri ai PD-ului primeau salarii în plic.

Offline „Adoptă un vot”

 • Acum mai puțin de o lună, o parte din membrii grupul de Facebook „Adoptă un vot”, majoritatea din diasporă, și-au dat întâlnire în Veneția, unde au discutat despre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova și au adoptat o rezoluție…
 • Eu m-am bucurat enorm că diaspora moldovenească a început să se organizeze. Cred că este prima tentativă a diasporei să vorbească cu o singură voce. Să nu uităm că, de buni ani, ea sprijină economic Republica Moldova. Încercăm să ne imaginăm cu ar arăta PIB-ul țării, dacă nu ar exista remitențele care le transmite diaspora moldovenească. În scrisorile pe care le scrie către Fondul Monetar Internațional, Guvernul, de fiecare dată, se plânge că se reduc puțin remitențele – „asta înseamnă că noi avem nevoie de compensații din partea donatorilor străini”. Dacă diaspora este totuși atât de importantă și banii pe care-i transmite acasă sunt mult mai mari decât cei oferiți de donatorii străini, iar aceștia condiționează sprijinul pe care-l oferă Guvernul, de ce să nu condiționeze și diaspora acest sprijin enorm pe care-l are la dezvoltarea țării? Iată că autoritățile au primit în sfârșit primul mesaj de condiționalități. Să vedem cum le îndeplinește.

Unde a dispărut Maia Sandu

 • Multă lume consideră că Dvs. ați dispărut din lumina reflectoarelor, că sunteți pasivă, că ați renunțat prea ușor după anunțarea rezultatelor scrutinului. Ce se întâmplă?
 • Am dispărut din lumina reflectoarelor, pentru că reflectoarele nu mai sunt pe noi. În campanie a fost altă situație. Da, noi am luat o pauză după alegerile prezidențiale, pentru că a fost destul de mare efortul. În această campanie, noi am avut doar voluntari, noi nu am avut oameni angajați. Acești oameni care au muncit 24/24 gratuit, timp de câteva luni, au trebuit să își caute un loc de muncă după aceasta. Nu pot oamenii să lucreze gratis. Trebuie să fim realiști și să înțelegem cum stau lucrurile.

În lunile de iarnă, am mers prin localitățile rurale, ne-am concentrat pe construcția de partid, pe identificarea oamenilor care să ne reprezinte în fiecare localitate. Nu am fost văzuți, pentru că nu au mers televiziunile după noi să ne filmeze în fiecare sat în parte. Dar am fost în peste 30-40 de localități, în week-end, în special, pentru că altfel oamenii sunt ocupați. În continuare, asta vom face, vom construi partidul, vom încerca să consolidăm echipa. Vrem să creștem lideri la nivel local și național, iar asta înseamnă foarte multă instruire

Am fost, poate, mai puțin vizibili în dialogul la nivel național. Acum am revenit și încercăm să transmitem niște mesaje, din păcate guvernarea nu ține cont de ele. E un monolog mai mult.

„Noi suntem gata pentru orice situație”

 • În cazul în care trece sistemul electoral uninominal, reușiți să vă consolidați echipa, să o faceți puternică și vizibilă până la următoarele alegeri? Deocamdată PAS este doar Maia Sandu, cel puțin așa se vede.
 • Trebuie să vă amintesc că PAS este un partid tânăr, Maia Sandu este în vizorul public din 2012. PAS împlinește un an în luna mai 2017 și e firesc să fie mai puțin cunoscut decât mine. De aceea avem obiectivul să facem transferul de imagine de la mine la partid, să identificăm, să-i ajutăm și să-i promovăm pe toții liderii PAS din teritoriu. Noi suntem gata pentru orice situație, dar suntem conștienți că schimbarea sistemului electoral, așa cum și-o propune Partidul Democrat, deschide oportunități mai mari pentru guvernare, în special pentru PD, să fraudeze alegerile. Noi opunem din principiu acestei schimbări, pentru că ea nu are ca obiectiv consolidarea procesului democratic sau creșterea reprezentativității. Are un singur obiectiv – să poată să manipuleze situația și să se mențină la putere. Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, Partidul Democrat probabil nu ar intra în Parlament. Altfel, noi ne propunem să devenim un partid puternic și evident că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație.
 • În timpul vizitelor în teritoriu, ați identificat potențiali candidați din partea PAS pentru posibilele alegeri uninominale?
 • Noi nu căutăm potențiali deputați. Căutăm oameni care vor să participe la procesul politic și vor ne ajute la construcția de partid. Noi avem o politică foarte corectă în raport cu promovarea oamenilor în funcție de răspundere, atât în partid, cât și pentru funcțiile de demnitate publică în țară. Avem un registru al candidaților, în care oamenii se înscriu, există niște rigori pentru cei care vor să participe la concursul pentru numire într-o funcție sau alta. Acesta este registrul pentru membrii de partid, dar asta nu înseamnă că noi nu suntem deschiși pentru cei dinafara PAS. Politica noastră este să promoveze cei mai potriviți oameni în funcții publice. Fiecare candidat transmite un CV și informație despre experiențe, după care obținem recomandări pentru cei incluși în acel registru și facem o competiție. În primul rând, trebuie să demonstreze că nu are probleme de integritate, măsurăm apoi nivelul de profesionalism, măsurăm și contribuția la activitățile de partid. În funcție de aceste criterii, pe care o să le facem publice pentru că acum mecanismul încă se discută, o să alegem oameni care merită să candideze pentru o funcție sau alta.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Update / Cenzura se învață la școală. Un elev din Chișinău a fost blamat pentru că a vorbit despre V. Plahotniuc în timpul unei ore deschise

Publicat

pe

De către

Un elev al liceului român-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău a fost blamat în fața întregii instituții pentru că, întrebat de profesoară, în timpul unei ore deschise, ce și-ar lua ei cu ei în călătorie, a răspuns că ar lua „cravata lui Plahotniuc și un milion de dolari”. Copilul a fost acuzat că „a făcut liceul de rușine în toată țara” și i s-a spus că minorii nu au voie să discute de politică.

Directorul Liceului Teoretic moldo-francez „Gheorghe Asachi” din Capitală, Boris Volosatâi, a declarat că regretă cele întîmplate și va lua toate măsurile de rigoare pentru a pedepsi cadrele didactie care și-au depășit atribuțiile.

„Nimeni nu este îndrept să-l învețe sau să-l impună pe copil la care Dumnezeu să-și facă cruce. Îndată ce a apărut acest material, am organizat o ședință și am luat notele explicative de la cadrele didactice implicate. Am scris sesizare la Consiliul de Control și Etică din instituția noastră care ulterior va veni cu propuneri de pedeapsă a acestor cadre didactice. Cu acest copil într-adevăr s-a comis o greșeală de neiertat și ea trebuie să fie corectată”.

Potrivit directorului, în ultimii doi ani, au fost înscriși peste o sută de copii ai foștilor absolvenți ai liceului.

„S-au reparat veceurile și coridoarele, s-a schimbat foarte mult în 20 de ani instituția noastră. Faptul că dumnealui venind din Elveția și-a adus copilul tot aici și nu în altă parte, înseamnă că tot a avut o anumită încredere”, a declarat pentru Moldova.org Boris Volosatâi.

Mai multe detalii puteți afla din scrisoarea deschisă semnată de Igor Moldovan, tatăl băiatului și absolvent al aceluiași liceu, care a fost adresată directorului instituției, Boris Volosatâi:

„Bună ziua, domnule Volosatii Boris.
Acesta este un long read, Vă rog să Vă înarmați cu răbdare.
Câteva luni în urmă Sergiu mi-a spus că aveți un nepoțel care Vă poartă numele și care merge în clasa întâi. Evident la Gheorghe Asachi. Numai din această cauză m-am încumetat să Vă scriu. Cred că trebuie să fiți pregătit pentru ce Vă așteaptă.
Anul acesta copilul meu a mers la olimpiada școlară de limbă română. Tema compunerii la care au fost învitați să lucreze copii a fost ceva de genul „Un dialog cu trântorul (care trăiește cu albinele)”. Am fost foarte fericit când am aflat că are mențiune, pentru că româna nu este tocmai partea lui puternică, dar m-am pus pe gânduri când am aflat de ce. Deoarece el a scris în lucrare că îl înțelege pe trântor. Înțelegeți? A spus că el, fiu-meu, îl înțelege pe trântor, pentru că el tot ar vrea să aibă posibilitatea să stea și să nu facă nimic, dar nu poate, pentru că sunt obligații și pentru că cineva are așteptări (asta e de la mine). Păi iată că profesoara lui, care a controlat lucrarea, i-a cerut socoteală pentru un asemenea raționament și a calificat ca fiind nepotrivite asemenea gânduri într-o compunere la olimpiadă. Dar să depășim acest moment lipsit de importanță.
Ieri fiu-meu a avut lecție deschisă la franceză. Cu asistenți din toată Moldova. De la institutul de stat. Nu știu care institut de stat, Vă rog să nu mă întrebați, dar mulți și importanți. Nu știu cine planifică aceste evenimente, nu știu care dacă trebuie informați sau nu părinții, nu știu dacă e necesar copiii să fie diferiți decât în zilele obișnuite, dar a fost. Așa s-a întâmplat, că fiu-meu a mers 3 ani la școală în satul Versoix, cantonul Geneva. Aveți dreptate, în satul unde a trăit răposatul Regele Mihai. Și da, aveți dreptate, în satul unde se află College de Leman și unde a învățat sau poate încă mai învață fiul domnului Plahotniuc. Ce vreau să spun e că Antuan vorbește franceza ceva mai bine decât majoritatea colegilor săi. Acum profesoara de franceză le-a dat o întrebare: ce și-ar lua ei cu ei într-o valiză, dacă ar pleca în călătorie. Și eu sincer nu știu ce i-o fi trecut copilului prin cap să spună că ar lua cravata lui Plahotniuc și un milion de dolari, dar a spus-o. Și știți ce a urmat, dle Director? Cred că știți, pentru că s-ar putea să fie o chestie de rutină.

Au fost telefonați părinții și pe un ton grav invitați urgent la școală. Când spun urgent e la propriu – la ora 15.00. Dar până la s-a produs ceva ce cu siguranță nu are dreptul să aibă loc nicăieri cu nimeni și mai ales cu un copil. Profesoara de franceză a chemat învățătoarea, l-a scos pe copil în fața clasei în care erau și cei de la institutul de stat, i s-a spus că a făcut liceul de rușine în toată țara, i s-a spus că copiii nu au voie să discute de politică, apoi, odată cu următoarea lecție, a început actul de linșaj public la propriu. Doamna învățătoare l-a scos timp de 45 de mine de 3 ori (trei ori, Karl!) în fața clasei, i-a spus că este cap de serie în lista dumneaei cu cei mai răi elevi din clasă, l-a umilit în public, l-a făcut să plângă, l-a pus să-și ceară scuze, și… a invitat părinții la școală. De ce? Pentru ce?

P.S. Acum – despre mine. Eu sunt cel pentru care epopeea școlară a început pe 1 septembrie 1989 în blocul vechi al școlii Nr. 1 „Grigore Kotovskii”, când Dvs. încă erați director adjunct, și s-a sfârșit pe 26 iunie 2000 pe terasa Teatrului de operă și balet „Maria Bieșu” odată cu balul de absolvire al Liceului teoretic român-francez (cu renume național) „Gheorghe Asachi”, când Dvs. deja de 10 ani erați la cârmă.
Nu știu dacă mai țineți minte cum arăta școala în 1989. Era frig peste tot în RSSM, dar mai ales în blocul vechi. Din cauza numărului mare de părinți care doreau să-și dea copiii la „prima” școală din Republică, ați construit în mare grabă niște anexe, ați reamenajat niște săli sportive și de evenimente și holuri, iar altele le-ați dat uitării, ca mai târziu, pur și simplu să le dați în chirie. În ce mă privește, caut dar nu găsesc nicio amintire caldă din acea vreme.

În anul 2000 lucrurile stăteau altfel. În societate, mă refer. La liceu totul rămăsese pe vechi. Vecee nespălate fără hârtie și apă caldă, scări antiincediare nefuncționale, coridoare prăfuite, laboratoare pustii, sală de informatică cu calculatoare Electronica etc. În schimb, era foarte mult patriotism. Din perioada ceea am mai multe amintiri frumoase, pentru că frumoși eram noi. Și vârsta. Și unii profesori.
După ultimul examen de bacalaureat eu și cu un coleg de clasă, pe care îl cunoașteți bine, am scris cu cariocă neagră de-a lungul peretelui la etajul 5: „В ЭТОЙ ШКОЛЕ МЫ ЗВЕРСКИ УБИЛИ ВРЕМЯ”. Pentru atunci era valabil, însă astăzi aș scrie:

„В ЭТОЙ ШКОЛЕ ВРЕМЯ ЗВЕРСКИ УБИЛО НАС”

De atunci au mai trecut aproape 20 de ani și copilul meu merge în aceeași sală de clasă, în care am mers și eu în primii ani. Să știți că nu am foarte mulți colegi și nici colege care au decis să-și dea copii la Asachi. Din clasa noastră știu doar despre Dorina.

Ce vreau să spun e că mi se întâmplă să vizitez alma mater-ul mai des decât alții, ceea ce nu neapărat Vă și bucură, chiar dacă prin interviuri declarați că sunteți ca și părinții – în așteptarea copiilor. Și Vă spun că din 1989 puține lucruri s-au schimbat în genere, și încă mai puține spre bine. Prin preajma liceului s-au mai schimbat ele, dar în liceu – puține: vecee în care nu vrei să intri, fără hârtie și apă caldă, coridoare prăfuite etc etc. În schimb și mai mult patriotism. Patriotism în compuneri, patriotism în manuale, patriotism la olimpiade și patriotism în capul învățătorilor.

Trebuie să Vă mai spun că anul acesta la întâlnirea cu absolvenții am fost 2 oameni din toată promoția. Nu mă credeți? Verificați listele celor prezenți. Anul acesta de 1 martie am avut cel mai clar senzația că liceul meu de suflet a devenit nimic mai mult decât o școală provincială cu orgoliu de sorbonă. Cred că de la cap se trage.”

Citește mai departe

Important

Fact-check: Cum depistăm site-urile care publică știri false

Publicat

pe

De către

Tot mai multe site-uri care publică știri false apar în mediul online din Moldova. Cum le depistăm?

Citește mai departe

Economie

Fact-check: Întoarcerea miliardelor furate – din bani publici sau nu?

Publicat

pe

De către

Andrian Candu, președintele Parlamentului, afirmă că din banii publici nu s-a plătit nimic pentru întoarcerea miliardelor furate. Experții îl contrazic.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social3 ore în urmă

Andrian Candu: Ne dorim să ne putem bucura peste un an de prima sală polivalentă din Moldova

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de...

Social5 ore în urmă

Ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului se vor majora de la 1 aprilie

Cuantumul ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului vor crește de la 1 aprilie 2018, urmare a...

Social5 ore în urmă

Guvernul va aloca peste 57 milioane lei pentru renovarea a șase instituții de învățământ din țară

Guvernul a decis astăzi renovarea în acest an a șase instituții de învățământ de tip primar, gimnazial și liceal, din...

Economie6 ore în urmă

Agenția Națională Transport Auto va avea mai multe atribuții

Agenția Națională Transport Auto va avea mai multe atribuții.  Astfel, Agenția va exercita controlul de stat al respectării legislației privind...

Social6 ore în urmă

De la 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 6,6%

De la 1 aprilie, pensiile pentru limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei...

Copilul meu singur acasa6 ore în urmă

Cine are grijă de copiii străzii?

94. Atâția copii vagabonzi au fost identificați anul trecut pe teritoriul Moldovei. Dintre aceștia, 16 sunt din Chișinău. În 2016,...

Social6 ore în urmă

Rudele persoanelor decorate post-mortem ar putea primi alocații pentru meritele acestora

Soţia/soţul persoanei decorate post-mortem cu ”Ordinul Republicii” sau cu ordinul ”Ştefan cel Mare” ar putea avea dreptul la alocaţii pentru...

Advertisement

Opinii