Connect with us

Important

Interviu cu Maia Sandu: Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, PD probabil nu ar intra în Parlament

Publicat

pe

Moldova, la vârsta adolescenței, votul uninominal, lupta cu corupția, planuri de viitor. Despre toatea acestea, am discutat cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

 • Doamna Maia Sandu, cum ați descrie Republica Moldova la etapa la care se află în prezent?
 • Republica Moldova este o țară la vârsta adolescenței și, respectiv, încearcă să-și găsească propria calea de dezvoltare. Suntem o democrație foarte tânără și „democrație”, probabil, este prea mult spus, dar cel puțin încercăm să găsim calea libertății, să construim instituții care, în timp, ar deveni puternice și durabile ca să poată să asigure și să păstreze aceste libertăți ale cetățenilor. Evident, ne dorim să devenim o țară prosperă, dar suntem foarte departe de a fi acolo.
 • Adolescența este și soră cu revolta. Este Moldova rebelă sau mai poate răbda?
 • În anumite circumstanțe este rebelă. Vedem că totuși există un spirit care încearcă să se opună anumitor dorințe din partea unor politicieni de impune control și mai multă autocrație, dar nu este suficient de rebelă. Foarte mulți dintre oamenii noștri rebeli, în loc să încerce să ceară aici schimbarea, au ales să plece peste hotarele țării. Nu spun că acesta este neapărat un lucru prost, dar această masă critică de oameni care ar fi putut să pună presiune pentru o schimbare spre bine este mult mai mică decât ar fi fost, dacă toți acești oameni erau acasă.
 • Dac-ar fi să continuăm paralela cu adolescența, cine sunt părinții acestui tânăr?
 • E greu de spus cine sunt părinții acestui adolescent. Cred că nu putem să așteptăm să avem niște părinți care se îngrijesc de noi. Cei care pot să ne ajute, o vor face doar atunci când vor vedea că noi suntem serioși și ne dorim această schimbare. Vorbesc aici despre țări și guverne ale unor țări care înțeleg cât de important este ca toată lumea să se dezvolte armonios, pentru că suntem în plin proces de globalizare. Orice țară poate provoca crize, care să devină regionale sau chiar internaționale. De aceea este important pentru toată lumea ca toate țările să prospere. Din perspectiva aceasta sunt multe guverne care înțeleg cât de important este să ne ajutăm reciproc. În același timp, nu vine nimeni să ne tragă de urechi și să ne spună cum trebuie să facem lucrurile, pe ce drum trebuie să mergem. Noi putem fim ajutați când vom demonstra că ne dorim cu adevărat acest lucru, iar noi nu am făcut-o. Când zic „noi”, mă refer la un număr suficient de mare de oameni și, în special, la cei de la guvernare, pentru că ei iau decizii în numele nostru.

„Candu să înceapă lupta aceasta de la miniștrii PD”

 • Se vorbește de atâția ani despre lupta cu corupția în Republica Moldova, iar jurnaliștii de investigație ne conving că, la nivel înalt, corupția este la ea acasă. Dacă guvernanții nu sunt un exemplu, de la cine învățăm?
 • Atunci când corupția este răspândită peste tot, este foarte greu să mergi împotriva sistemului. Lucrurile pot fi schimbate prin două metode. Unul este puterea exemplului și educația și doi este sistemul de sancționare. Acum, sistemul de educare ține de responsabilitatea părinților și a școlii. Și, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu dau rezultate nici unii, nici alții. Sistemul de sancționare vine din partea organelor de drept. Ca să putem răsturna această situație, trebuie să începem lupta împotriva corupției mari. Doar atunci când vom demonstra că oamenii care au fost implicați în acte de corupție răsunătoare, cu impact dramatic asupra societății, sunt sancționați, doar atunci vom fi credibili, ca să putem începe lupta cu corupția la toate nivelurile.

Noi am pornit lupta împotriva corupției în Educație, dar în timp ce noi duceam această luptă, din sistemul bancar dispărea un miliard de dolari. Evident că, în această situați, noi ne-am pierdut cu totul credibilitatea. Cum poți să le ceri unor oameni amărâți, care iau plăți neformale pentru că nu pot să supraviețuiască pe salariul foarte mic oferit de stat, când la nivelul conducerii țării se întâmplă asemenea lucruri urâte?

Începem cu sancționarea celor care au fost implicați în acte de corupție majoră, economisim bani în urma acestor acțiuni, creștem salariile și cerem de la toate nivelurile să respecte legea, apoi îi sancționăm pe cei implicați în corupția mică.

Pe dimensiunea educațională, trebuie să ne străduim, fiecare la locul lui, părinte, profesor, să servim un exemplu pentru copil. Doar atunci când el va vedea că părinții, profesorii nu comit asemenea lucruri, doar atunci va înțelege că trebuie să procedeze la fel.

 • Dacă vorbim despre corupție, îmi amintesc și inițiativa legislativă înaintată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, privind implementarea sistemului tichetelor de masă ca soluție împotriva salariilor în plic, care a provocat un schimb de replici între Dvs. și Andrian Candu…
 • După mine, atunci când ai o guvernare coruptă, cel mai bine este să păstrezi un sistem simplu. Cum spun americanii – Keep it simple. Momentul în care începi să inventezi tot felul de elemente cum sunt aceste tichete, se mai deschide o oportunitate pentru corupție. În general, mi se pare ridicol argumentul președintelui Parlamentului precum că aceste tichete de masă sunt o metodă de luptă cu salariile în plic. Să înțelegem că, de acum înainte, ei vor plăti toate salariile sub formă de tichete de masă, tichete pentru medicamente, pentru transport, pentru cinema? Asta este soluția pentru a lupta cu salariile în plic? Și dacă e să fim serioși, atunci eu i-aș recomanda lui Candu lupta aceasta de la miniștrii Partidului Democrat. Pentru că, încă de pe timpul când eu eram parte a Guvernului, se vorbea pe culoare că unii miniștri ai PD-ului primeau salarii în plic.

Offline „Adoptă un vot”

 • Acum mai puțin de o lună, o parte din membrii grupul de Facebook „Adoptă un vot”, majoritatea din diasporă, și-au dat întâlnire în Veneția, unde au discutat despre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova și au adoptat o rezoluție…
 • Eu m-am bucurat enorm că diaspora moldovenească a început să se organizeze. Cred că este prima tentativă a diasporei să vorbească cu o singură voce. Să nu uităm că, de buni ani, ea sprijină economic Republica Moldova. Încercăm să ne imaginăm cu ar arăta PIB-ul țării, dacă nu ar exista remitențele care le transmite diaspora moldovenească. În scrisorile pe care le scrie către Fondul Monetar Internațional, Guvernul, de fiecare dată, se plânge că se reduc puțin remitențele – „asta înseamnă că noi avem nevoie de compensații din partea donatorilor străini”. Dacă diaspora este totuși atât de importantă și banii pe care-i transmite acasă sunt mult mai mari decât cei oferiți de donatorii străini, iar aceștia condiționează sprijinul pe care-l oferă Guvernul, de ce să nu condiționeze și diaspora acest sprijin enorm pe care-l are la dezvoltarea țării? Iată că autoritățile au primit în sfârșit primul mesaj de condiționalități. Să vedem cum le îndeplinește.

Unde a dispărut Maia Sandu

 • Multă lume consideră că Dvs. ați dispărut din lumina reflectoarelor, că sunteți pasivă, că ați renunțat prea ușor după anunțarea rezultatelor scrutinului. Ce se întâmplă?
 • Am dispărut din lumina reflectoarelor, pentru că reflectoarele nu mai sunt pe noi. În campanie a fost altă situație. Da, noi am luat o pauză după alegerile prezidențiale, pentru că a fost destul de mare efortul. În această campanie, noi am avut doar voluntari, noi nu am avut oameni angajați. Acești oameni care au muncit 24/24 gratuit, timp de câteva luni, au trebuit să își caute un loc de muncă după aceasta. Nu pot oamenii să lucreze gratis. Trebuie să fim realiști și să înțelegem cum stau lucrurile.

În lunile de iarnă, am mers prin localitățile rurale, ne-am concentrat pe construcția de partid, pe identificarea oamenilor care să ne reprezinte în fiecare localitate. Nu am fost văzuți, pentru că nu au mers televiziunile după noi să ne filmeze în fiecare sat în parte. Dar am fost în peste 30-40 de localități, în week-end, în special, pentru că altfel oamenii sunt ocupați. În continuare, asta vom face, vom construi partidul, vom încerca să consolidăm echipa. Vrem să creștem lideri la nivel local și național, iar asta înseamnă foarte multă instruire

Am fost, poate, mai puțin vizibili în dialogul la nivel național. Acum am revenit și încercăm să transmitem niște mesaje, din păcate guvernarea nu ține cont de ele. E un monolog mai mult.

„Noi suntem gata pentru orice situație”

 • În cazul în care trece sistemul electoral uninominal, reușiți să vă consolidați echipa, să o faceți puternică și vizibilă până la următoarele alegeri? Deocamdată PAS este doar Maia Sandu, cel puțin așa se vede.
 • Trebuie să vă amintesc că PAS este un partid tânăr, Maia Sandu este în vizorul public din 2012. PAS împlinește un an în luna mai 2017 și e firesc să fie mai puțin cunoscut decât mine. De aceea avem obiectivul să facem transferul de imagine de la mine la partid, să identificăm, să-i ajutăm și să-i promovăm pe toții liderii PAS din teritoriu. Noi suntem gata pentru orice situație, dar suntem conștienți că schimbarea sistemului electoral, așa cum și-o propune Partidul Democrat, deschide oportunități mai mari pentru guvernare, în special pentru PD, să fraudeze alegerile. Noi opunem din principiu acestei schimbări, pentru că ea nu are ca obiectiv consolidarea procesului democratic sau creșterea reprezentativității. Are un singur obiectiv – să poată să manipuleze situația și să se mențină la putere. Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, Partidul Democrat probabil nu ar intra în Parlament. Altfel, noi ne propunem să devenim un partid puternic și evident că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație.
 • În timpul vizitelor în teritoriu, ați identificat potențiali candidați din partea PAS pentru posibilele alegeri uninominale?
 • Noi nu căutăm potențiali deputați. Căutăm oameni care vor să participe la procesul politic și vor ne ajute la construcția de partid. Noi avem o politică foarte corectă în raport cu promovarea oamenilor în funcție de răspundere, atât în partid, cât și pentru funcțiile de demnitate publică în țară. Avem un registru al candidaților, în care oamenii se înscriu, există niște rigori pentru cei care vor să participe la concursul pentru numire într-o funcție sau alta. Acesta este registrul pentru membrii de partid, dar asta nu înseamnă că noi nu suntem deschiși pentru cei dinafara PAS. Politica noastră este să promoveze cei mai potriviți oameni în funcții publice. Fiecare candidat transmite un CV și informație despre experiențe, după care obținem recomandări pentru cei incluși în acel registru și facem o competiție. În primul rând, trebuie să demonstreze că nu are probleme de integritate, măsurăm apoi nivelul de profesionalism, măsurăm și contribuția la activitățile de partid. În funcție de aceste criterii, pe care o să le facem publice pentru că acum mecanismul încă se discută, o să alegem oameni care merită să candideze pentru o funcție sau alta.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Moldova, câștigătoare într-o competiție de start-up-uri la Berlin

Publicat

pe

De către

Echipa startupului autohton Zeroqode a câștigat votingul Wildcard, ca cel mai bun startup al zilei, la competiția TechCrunch Disrupt, care a avut loc săptămâna trecută la Berlin. TechCrunch Disrupt este o competiție mondială foarte populară și o platformă mediatică influentă în domeniul antreprenoriatului. Startupurile care câștigă orice nominalizare, expoziție sau competiție sunt intervievate de TechCrunch sau devin subiecte ale articolelor publicate pe această platformă, ceea ce le conferă multă vizibilitate la nivel internațional.

Câștigătorii nominalizării Wildcard sunt desemnați prin votul vizitatorilor și al juriului competiției în prima zi a evenimentului, în decursul a patru ore. Echipa Zeroqode a reușit ușor să se diferențieze printre cele aproape 500 de startupuri și să convingă publicul că merită interesul și simpatia sa. ”Am fost norocoși și pentru că eram bine poziționați în pavilion, la răscrucea Startup Alley (Aleea startupurilor), chiar în fața standului Google. Așa că foarte multă lume a trecut pe lângă noi, intrigată de mesajul “NO. MORE. CODE.” (Gata cu codurile). Noi le povesteam cine suntem și că propunem soluții pentru aplicații web și mobile, create fără a scrie măcar un rând de cod. Și lumea e foarte interesată de acest subiect”, spune Levon Terteryan, membru al echipei Zeroqode.

Pe lângă faptul că au fost intervievați de platforma TechCrunch după ce au câștigat concursul „simpatia publicului”, echipa Zeroqode a stabilit legături cu câteva companii interesate să-și externalizeze serviciile de dezvoltare a aplicațiilor web și să le încredințeze startupului din Moldova. Startupul a identificat și câțiva potențiali parteneri gata să le promoveze serviciile și produsele. Interviul video acordat de Zeroqode organizatorilor va fi publicat curând pe platforma TechCrunch.

Lista celorlalte nouă startupuri, cu care Republica Moldova a participat pe 4-5 decembrie la TechCrunch Disrupt, poate fi găsită aici. Un scurt material video, cu imagii generice de la eveniment poate fi vizionat aici.

Participarea echipei Moldovei la TechCrunch Disrupt a fost posibilă datorită suportului Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill”, finanțat din sursele USAID și ale Guvernului Suediei, în parteneriat cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Citește mai departe

Important

Scrisoarea unui tânăr din Bălți stabilit în Paris către Trăian Băsescu

Publicat

pe

De către

Stimate Domnule Președinte,

Vă mulțumesc anticipat pentru atenția acordată răspunsurilor la întrebările mele. Din păcate, fiind actualmente la Paris, nu pot să vi le adresez personal.

BĂLȚI ȘI ROMÂNIA

  1. Sunt bucuros că la 82 de ani de la ultima vizită a unui demnitar român care poartă lumina, adică Regele Carol al II-ea în 1935, ați venit și Dvs. la Bălți, orașul în care probabil s-a început (Bălți a fost primul oraș din Basarabia, zemstva căruia a „votat” Unirea la 3 martie 1918 încă înainte de Sfatul Țării la Chișinău la 27 martie 1918) și s-a terminat (Holocaust la Bălți, bombardamente germano-române în 1941) istoria comună a României și Basarabiei din perioada interbelică, o perioadă de aur a acestui oraș până la ascensiunea fascismului în România, oraș care de-a lungul istoriei a suferit probabil cel mai mult dintre toate localitățile din Basarabia atât pe plan uman, cât și pe cel al infrastructurii urbanistice și care astăzi este complet desfigurat. Din motive recunoscute de comunitatea internațională nu consider ca „lumină” vizita lui Ion Antonescu pe 17 iulie 1941 la Bălți și întâlnirea sa cu Eugen Ritter von Schobert tot în capitala de nord a Moldovei, nici ultima trecere a lui Antonescu prin Bălți în august 1944 când a fost adus la Moscova. Tot acest oraș a cunoscut în vara-toamna lui 1944 gropi comune în care au fost aruncați prizonieri de război germani şi români uciși de sovietici. Tot acest oraș a cunoscut deportările organizate de către autoritățile sovietice începând cu anul 1940, apoi și 1949, în cadrul operațiunii Iug de pe gara Slobozia. Sunt sigur că cunoașteți și istoria basarabenilor, printre care și Doamna Stela Popescu, născută la Bălți, care au trebuit să fugă din Basarabia după anexarea acesteia de către URSS și trimiterea în lagăre a burgheziei, agricultorilor și a intelectualilor locali și nu numai.
  2. Acest oraș, chiar dacă s-a constituit ca oraș pe timpurile Imperiului Rus, a devenit oraș propriu-zis datorită evreilor. Fără îndoială cunoașteți cum bălțeni evrei organizau pe timpul Regatului României servicii speciale la sinagogile din Bălți pentru Mihai, fiul Regelui Carol al II-lea, cum păstra administrația românească grădina publică Maria la Bălți (fondată de Împărăteasa Rusiei Maria Alexandrovna, bunica Reginei Maria a României, în onoarea căreia a fost numită și strada paralelă cu grădina Maria în centrul Bălțiului – strada Regina Maria). Mozaicul istoric uman al acestui oraș, ca și cel al multor orașe shtetele a României din perioada interbelică, a fost decimat pe timpurile Holocaustului, când jumătate din populația Bălțiului a fost de origine evreiască, iar cealaltă jumătate alcătuită din români, ruși, polonezi, germani, austrieci și armenii.
  3. Este numai de lăudat faptul că România s-a întors spre lumină și Domnul Președinte Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de Domnul Crin Antonescu privind condamnarea și pedepsirea faptei unei persoane de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracțiuni de genocid contra umanității şi de crime de război, precum şi faptei de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, și pedepsirea lor cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi. Potrivit acestei legi negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia, a genocidului, a crimelor contra umanității şi a crimelor de război, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  4. Este numai de lăudat și că România a adoptat legea privind instituirea Zilei Limbii și Teatrului Idiș, proiect legislativ pe care l-a inițiat deputatul Domnul Silviu Vexler în urma dialogului cu Doamna Maia Morgenstern, care a primit chiar în ajunul sărbătorii de 1 decembrie ”Cheia orașului București” și Diploma de Excelență pentru întreaga activitate în slujba românilor.
  5. Cine știe, poate și cântăreața Doamna Isa Kremer de origine bălțeană, cunoscută în întreagă lume anume pentru cântecul Mayn Shtetele Belz, ar putea să aibă un astfel de premiu în ziua de astăzi?
  6. Cum să facem noi astăzi să reinventăm această cultură yiddish la Bălți? Cum să facem să reconstruim centrul vechi al orașului și cartierele evreiești distruse pe timpurile Holocaustului, distrugerea cărora a fost definitivată în perioada sovietică? Cum să reconstruim acel Mic Paris basarabean care a fost Bălți? Astăzi auzim mai multe voci care ba nu recunosc, ba încearcă să relativizeze Holocaustul la Bălți, descris drept „Iadul de la Bălți…” de către Ziarul de Iași: “În lagărul de lîngă Bălți nu a fost ca la Auschwitz sau Birkenau. A fost un lagăr de concentrare în care nici măcar nu a fost nevoie de gazare. Erau zile în care mureau cu zecile înghețați de frig sau de foame…” Trebuie să fim capabili să înfruntăm istoria Bălțiului, să fim capabili să ne privim în ochi unii pe alții și să ne recunoaștem erorile și să ne asumăm responsabilitățile respective – doar singurul lucru cu adevărat important este fericirea și bunăstarea oamenilor fără teste ADN. Doar asta reprezintă înțelegerea, iubirea adevarată, în cazul nostru înțelegerea și iubirea României. O crimă nu scuză o alta. Condamnați și Dvs. minimalizarea sau/și negarea Holocaustului la Bălți?

UNIONISM ȘI DE CE 26 DE ANI DE LA INDEPENDENȚĂ BASARABIA NU S-A REUNIT CU ROMÂNIA

 1. România, în pofida perioadelor de istorie întunecate ca fascismul și comunismul, a reușit să se întoarcă în familia țărilor europene care împărtășesc aceleași valori, care ca și România au fost fondate ca état-nation (state-națiuni) pe baza Iluminismului din Primăvara revoluțiilor europene din 1848. În opinia mea, aceasta reprezintă fundamentul națiunii românești, națiunii în sensul francez (iluminist) al cuvântului, adică al națiunii bazate nu pe sânge, ci pe alăturarea corpului politic care este statul Român.
 2. În acest context este foarte îngrijorătoare ascensiunea argumentului naționalist în discursul mai multor unioniști, inclusiv a celor care vă înconjoară în PUN. Mai mult decât atât, Dvs. și cu mine suntem unioniști, precum unioniști se consideră și cei care vă înconjoară. Dar oare ce înseamnă a fi unionist? Să-i numești public pe basarabenii rusofoni coloana a 5-a, să strigi cemodan – vokzal – Rossiya! (valiza – gara – Rusia în rusă)? Unionismul meu nu este cel al acestor persoane. Isterie, distrugere, învinuirea altora de propriile eșecuri, sălbăticie, absența culturii generale, primitivism, complexe personale și o profundă beznă spirituală la care se adaugă ignoranța totală cu privire la ceea ce este România de astăzi (dar și de ieri – unde regimul lui Antonescu a fost condamnat moral și juridic) – acesta nu este unionismul meu.
 3. Considerați că cei care vă înconjoară în partidul PUN reprezintă o forță nouă, proaspătă, nu sunt reciclați inclusiv din trecutul așa zis glorios sovietic, sunt o forță capabilă să motiveze singură (fără carismă Dvs.) păturile importante ale populației din actuala Republică Moldova? Oare această formațiune reprezintă oameni care nu sunt cunoscuți pentru promisiuni deșarte? Mulți dintre ei au fost în toate ramurile puterii de stat în Moldova: de la deputați în parlamentul Republicii Moldova până la miniștri și chiar președinte al Republicii Moldova. Dar ce au reușit aceștia în privința unirii? De ce după 26 de ani de promisiuni de la establishmentul moldovenesc unionist singurul lucru care rămâne stabil sunt însăși aceste promisiuni, dar nu și fapte?
 4. Unionismul meu trece în primul rând prin creier (dacă este) și înseamnă: creație, construcție, lumină, cultură, înțelegere, frăție și bineînțeles bune maniere și tutuială eventual numai după cunoștința personală a unei persoane. Din păcate constat că toate aceste noțiuni sunt străine mai multor unioniști – și aceasta este critica mea cea mai mare. Cuvântul unionist este o onoare ușor exagerată pentru unii, care prin acțiunile lor contribuie mai mult la scăderea susținătorilor unirii, decât la creșterea numărului lor. Cum să ajungem cu așa oameni la consens intern cu privire la unire în societatea moldovenească ? Câți dintre unioniști cunosc câte acte sunt în piesa Cântăreața Cheală a lui Ionesco? (un singur act), câți dintre ei cunosc cel puțin un film din noul val al cinematografiei românești (filmele lui Cristi Puiu/Cristian Mungiu spre exemplu)? 

INSTITUȚIONALIZAREA UNIONISMULUI vs. CUM SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ IUBIM ROMÂNIA ȘI SĂ ÎNȚELEGEM MAI BINE BENEFICIILE UNIRII

 1. Nu sunt convins că pentru a înfăptui reunirea avem nevoie de partide politice. Apropo, primul partid care a constituționalizat unionismul la nivel de partid în Moldova a fost cel al Doamnei Pavlicenco. În opinia mea, Unirea, ca și România, ca să fie un lucru bine făcut, trebuie să treacă prin mințile oamenilor și nu prin emblema partidului respectiv. Unirea este mult mai mare decât apartenența la un partid politic oricare. Aici vine și întrebarea mea privind prezența Dvs. în politica moldovenească în cadrul unui partid: oare scopul și misiunea Dvs. de realizare a Unirii nu depășesc liniile partinice? Cât privește instituționalizarea unionismului în Republica Moldova, constat un singur lucru – de la mai mult de un milion de persoane la Podul de Flori în 1991 avem numai 30% din populație care, conform sondajelor, se declară în favoarea ideii Unirii. De ce numărul celor care sunt pentru Unire a scăzut pe când instituționalizarea unionismului a crescut și s-a ancorat definitiv în politica moldovenească? Cine trebuie să-și asume responsabilitatea pentru absența susținerii masive a reunirii? Câte acțiuni sunt constructive și nu dezbină (cum sunt inițiativele deputatului Domnul Constantin Codreanu privind construiea autostrăzii – aici  așteptăm cu nerăbdare și susținerea României privind reluarea zborurilor internaționale de la Aeroportul Internațional Bălți). Când vom putea cumpăra bilete la primul zbor regulat Bălți – București cu TAROM sau cu BLUE AIR sau de ce nu și cu CARPATAIR?
 2. Astăzi în Republica Moldova se resimte o profundă sărăcie spirituală, cauzată inclusiv de propaganda sovietică și de reminiscențele mentalității sovietice. Deși rusofonii în Republica Moldova sunt minoritari (chiar și în cazul în care toți ar fi împotriva Unirii, nu văd cum ar încurca votul lor la un referendum dacă majoritatea românofonă ar vota pentru). În acest context, aș vrea să vă întreb când vom avea cel puțin un post TV românesc difuzat în rusă (dublat, subtitrat sau chiar și emis în rusă) pe întreg teritoriul Republicii Moldova? Nu credeți că stereotipurile și clișeele negative ridicole despre România trebuiesc combătute? Cine va lucra cu Rusia și cu rusofonii și cu alte minorități din Basarabia să le explice că Unirea Republicii Moldova cu România nu este împotriva Rusiei, ci pentru oameni care trăiesc între Prut și Nistru?

ROMÂNIA ȘI EU

Am 50 la sută sânge românesc (basarabean dacă doriți) și restul distribuit între origini poloneze, lituaniene, rusești, ucrainene, șamane și franceze. Bunica mea este de proveniență lituaniano-poloneză și s-a stabilit în Basarabia după război și după ce s-a mutat de la Constanța și Galați. Înainte să fie medic în Armata Roșie, familia sa a fost mutată din Lituania la Vladivostok pe timpurile Imperiului Rus, după ce toți părinții și rudele ei au fost trimiși în lagăre de către NKVD – ultima dată când și-a văzut părinții a fost la vârsta de 15 ani. Bunica mea a trecut și prin asediul Leningradului studiind medicina la Universitatea Pavlov și fiind în același timp fiica dușmanilor poporului. Ea a fost medic emerit al Moldovei, a reconstruit și a condus Serviciul de Urgență de la Bălți mai mult de 30 de ani după război, dar nu a fost nicio zi membră a Partidului Comunist. Când a căzut Cortina de Fier, primul lucru pe care ea l-a făcut – m-a dus în excursie prin România, la Iași, Galați, București și Constanța – anume Constanța… Ea a vrut să-mi arate orașul în care a trăit puținele clipe fericite din viața sa, să mă întâlnesc cu români – oameni care i-au devenit dragi cât timp a trăit la Constanța, locul unde mama mea rusofonă a fost educată de o dădacă din România. Numai că Cortina de Fier a căzut prea târziu – bunica mea nu i-a mai găsit pe oamenii pe care-i cunoscuse pe vremuri după ce a bătut la ușile pe care le recunoștea – nu-i mai rămânea decât să se plimbe pe străzi și să plângă atingând zidurile clădirilor pe care le mai recunoștea. Așa am descoperit eu România – prin perspectiva relațiilor umane, prin respectul oamenilor, în primul rând. Viețile oamenilor sunt complicate, nuanțate și naționalismul nu-și mai are loc într-o societate modernă. Ca și aviatoarea Nadia Russo de origine rusă care a fost printre primele femei pilot din România în cadrul Escadrilei Albe, ca și Pavel Kisseleff, numele căruia îl poartă azi o arteră importantă din București între Piața Victoriei și Piața Presei Libere, ca și familia de germani basarabeni a fostului președinte al Germaniei Domnul Horst Köhler, părinții căruia sunt originari din regiunea Bălțiului. Asta este Bălți, Basarabia, România și Europa.

Cine ar fi acel Lech Wałęsa român care ar păstra pacea fragilă socială la Bălți și în Basarabia în general contribuind în același timp la renașterea conștienții și solidarității poporului României întregite, care ar fi precursorul căderii zidului de pe Prut și cine ar fi acel Urho Kekkonen român care ar fi capabil să găsească echilibrul în relațiile internaționale privind Unirea și înțelegerea Unirii pe planul politic internațional?

Cu respect,

Alexandr Baikalov

Citește mai departe

Important

Echipa Moldova.org, printre câștigătorii Laboratului de Inovații Media din Kiev

Publicat

pe

De către

Echipa Moldova.org este una dintre cele 3 echipe câștigătoare ale Laboratului de Inovații Media “Gamification și implicarea publicului”care a avut loc în acest weekend la Kiev.

Ideea echipei, din care fac parte reporterele Ana Gherciu și Victoria Colesnic și programatorul Alex Gogu, a fost aleasă spre finanțare și va fi dezvoltată în perioada următoare. Aceasta presupune realizarea unui plug-in WordPress care va crește interacțiunea dintre cititori și conținut. Instrumentul va fi implementat, în prima etapă, pe Moldova.org, iar ulterior va putea fi folosit și de alte instituții media.

Menționăm că nouă echipe din Ucraina, Georgia și Moldova au participat la Laboratorul de Inovații din Kiev. Evenimentul a reunit reprezentanții redacțiilor din cele trei țări pentru a dezvolta împreună modele și instrumente care să permită instituțiilor media să utilizeze mai eficient conținutul multimedia și să sporească implicarea publicului online.

Cele mai convingătoare trei idei de proiecte au primit granturi a câte 2.000 de dolari, câte unul pentru fiecare țară.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Politică12 ore în urmă

Igor Dodon despre decizia CC: Voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia în Parlament

Preşedintele Igor Dodon a criticat dur avizul pozitiv dat astăzi de Curtea Constituţională privind introducerea obiectivului de integrare europeană în...

Social13 ore în urmă

RTEC a informat Primăria că are nevoie de 400 de anvelope, pentru care sunt necesare 4 milioane lei

Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, a solicitat conducerii Regiei Transport Electric Chişinău să asigure, în regim de urgenţă,...

Social13 ore în urmă

Republica Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus

Republica Moldova este interesată de achiziționarea complexelor radiologice mobile din Republica Belarus. Un memorandum de intenție în acest sens a...

Economie13 ore în urmă

Peste 120 de antreprenori din Moldova și Belarus s-au reunit la Minsk

Peste 120 de agenți economici din Republica Moldova și Republica Belarus au participat la Forumul de afaceri moldo-belarus, care s-a...

Economie14 ore în urmă

Octavian Calmîc la Buenos Aires: ”Comerțul electronic este deja o realitate pentru toate economiile lumii”

Comerțul electronic ar putea reprezenta o nouă eră pentru Organizația Mondială a Comerțului și pași inteligenți pentru dezvoltarea politicilor comerciale...

Cultură15 ore în urmă

Alexandru Arşinel, supus unei intervenţii în urma unui infarct

Alexandru Arşinel a fost supus, luni, unei intervenţii, după ce a suferit infarct, iar, potrivit declaraţiilor medicilor Spitalului Universitar din...

Social15 ore în urmă

Un şofer din Călăraşi, depistat în stare de ebrietate a treia oară în acest an. Ce le-a spus poliţiştilor //VIDEO

Un şofer din Călăraşi a fost depistat ieri, 10 decembrie, în jurul orei 16:00, în stare de ebrietate lângă Spitalul...

Advertisement

Opinii