Connect with us

Important

Interviu cu Maia Sandu: Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, PD probabil nu ar intra în Parlament

Moldova, la vârsta adolescenței, votul uninominal, lupta cu corupția, planuri de viitor. Despre toatea acestea, am discutat cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

 • Doamna Maia Sandu, cum ați descrie Republica Moldova la etapa la care se află în prezent?
 • Republica Moldova este o țară la vârsta adolescenței și, respectiv, încearcă să-și găsească propria calea de dezvoltare. Suntem o democrație foarte tânără și „democrație”, probabil, este prea mult spus, dar cel puțin încercăm să găsim calea libertății, să construim instituții care, în timp, ar deveni puternice și durabile ca să poată să asigure și să păstreze aceste libertăți ale cetățenilor. Evident, ne dorim să devenim o țară prosperă, dar suntem foarte departe de a fi acolo.
 • Adolescența este și soră cu revolta. Este Moldova rebelă sau mai poate răbda?
 • În anumite circumstanțe este rebelă. Vedem că totuși există un spirit care încearcă să se opună anumitor dorințe din partea unor politicieni de impune control și mai multă autocrație, dar nu este suficient de rebelă. Foarte mulți dintre oamenii noștri rebeli, în loc să încerce să ceară aici schimbarea, au ales să plece peste hotarele țării. Nu spun că acesta este neapărat un lucru prost, dar această masă critică de oameni care ar fi putut să pună presiune pentru o schimbare spre bine este mult mai mică decât ar fi fost, dacă toți acești oameni erau acasă.
 • Dac-ar fi să continuăm paralela cu adolescența, cine sunt părinții acestui tânăr?
 • E greu de spus cine sunt părinții acestui adolescent. Cred că nu putem să așteptăm să avem niște părinți care se îngrijesc de noi. Cei care pot să ne ajute, o vor face doar atunci când vor vedea că noi suntem serioși și ne dorim această schimbare. Vorbesc aici despre țări și guverne ale unor țări care înțeleg cât de important este ca toată lumea să se dezvolte armonios, pentru că suntem în plin proces de globalizare. Orice țară poate provoca crize, care să devină regionale sau chiar internaționale. De aceea este important pentru toată lumea ca toate țările să prospere. Din perspectiva aceasta sunt multe guverne care înțeleg cât de important este să ne ajutăm reciproc. În același timp, nu vine nimeni să ne tragă de urechi și să ne spună cum trebuie să facem lucrurile, pe ce drum trebuie să mergem. Noi putem fim ajutați când vom demonstra că ne dorim cu adevărat acest lucru, iar noi nu am făcut-o. Când zic „noi”, mă refer la un număr suficient de mare de oameni și, în special, la cei de la guvernare, pentru că ei iau decizii în numele nostru.

„Candu să înceapă lupta aceasta de la miniștrii PD”

 • Se vorbește de atâția ani despre lupta cu corupția în Republica Moldova, iar jurnaliștii de investigație ne conving că, la nivel înalt, corupția este la ea acasă. Dacă guvernanții nu sunt un exemplu, de la cine învățăm?
 • Atunci când corupția este răspândită peste tot, este foarte greu să mergi împotriva sistemului. Lucrurile pot fi schimbate prin două metode. Unul este puterea exemplului și educația și doi este sistemul de sancționare. Acum, sistemul de educare ține de responsabilitatea părinților și a școlii. Și, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu dau rezultate nici unii, nici alții. Sistemul de sancționare vine din partea organelor de drept. Ca să putem răsturna această situație, trebuie să începem lupta împotriva corupției mari. Doar atunci când vom demonstra că oamenii care au fost implicați în acte de corupție răsunătoare, cu impact dramatic asupra societății, sunt sancționați, doar atunci vom fi credibili, ca să putem începe lupta cu corupția la toate nivelurile.

Noi am pornit lupta împotriva corupției în Educație, dar în timp ce noi duceam această luptă, din sistemul bancar dispărea un miliard de dolari. Evident că, în această situați, noi ne-am pierdut cu totul credibilitatea. Cum poți să le ceri unor oameni amărâți, care iau plăți neformale pentru că nu pot să supraviețuiască pe salariul foarte mic oferit de stat, când la nivelul conducerii țării se întâmplă asemenea lucruri urâte?

Începem cu sancționarea celor care au fost implicați în acte de corupție majoră, economisim bani în urma acestor acțiuni, creștem salariile și cerem de la toate nivelurile să respecte legea, apoi îi sancționăm pe cei implicați în corupția mică.

Pe dimensiunea educațională, trebuie să ne străduim, fiecare la locul lui, părinte, profesor, să servim un exemplu pentru copil. Doar atunci când el va vedea că părinții, profesorii nu comit asemenea lucruri, doar atunci va înțelege că trebuie să procedeze la fel.

 • Dacă vorbim despre corupție, îmi amintesc și inițiativa legislativă înaintată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, privind implementarea sistemului tichetelor de masă ca soluție împotriva salariilor în plic, care a provocat un schimb de replici între Dvs. și Andrian Candu…
 • După mine, atunci când ai o guvernare coruptă, cel mai bine este să păstrezi un sistem simplu. Cum spun americanii – Keep it simple. Momentul în care începi să inventezi tot felul de elemente cum sunt aceste tichete, se mai deschide o oportunitate pentru corupție. În general, mi se pare ridicol argumentul președintelui Parlamentului precum că aceste tichete de masă sunt o metodă de luptă cu salariile în plic. Să înțelegem că, de acum înainte, ei vor plăti toate salariile sub formă de tichete de masă, tichete pentru medicamente, pentru transport, pentru cinema? Asta este soluția pentru a lupta cu salariile în plic? Și dacă e să fim serioși, atunci eu i-aș recomanda lui Candu lupta aceasta de la miniștrii Partidului Democrat. Pentru că, încă de pe timpul când eu eram parte a Guvernului, se vorbea pe culoare că unii miniștri ai PD-ului primeau salarii în plic.

Offline „Adoptă un vot”

 • Acum mai puțin de o lună, o parte din membrii grupul de Facebook „Adoptă un vot”, majoritatea din diasporă, și-au dat întâlnire în Veneția, unde au discutat despre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova și au adoptat o rezoluție…
 • Eu m-am bucurat enorm că diaspora moldovenească a început să se organizeze. Cred că este prima tentativă a diasporei să vorbească cu o singură voce. Să nu uităm că, de buni ani, ea sprijină economic Republica Moldova. Încercăm să ne imaginăm cu ar arăta PIB-ul țării, dacă nu ar exista remitențele care le transmite diaspora moldovenească. În scrisorile pe care le scrie către Fondul Monetar Internațional, Guvernul, de fiecare dată, se plânge că se reduc puțin remitențele – „asta înseamnă că noi avem nevoie de compensații din partea donatorilor străini”. Dacă diaspora este totuși atât de importantă și banii pe care-i transmite acasă sunt mult mai mari decât cei oferiți de donatorii străini, iar aceștia condiționează sprijinul pe care-l oferă Guvernul, de ce să nu condiționeze și diaspora acest sprijin enorm pe care-l are la dezvoltarea țării? Iată că autoritățile au primit în sfârșit primul mesaj de condiționalități. Să vedem cum le îndeplinește.

Unde a dispărut Maia Sandu

 • Multă lume consideră că Dvs. ați dispărut din lumina reflectoarelor, că sunteți pasivă, că ați renunțat prea ușor după anunțarea rezultatelor scrutinului. Ce se întâmplă?
 • Am dispărut din lumina reflectoarelor, pentru că reflectoarele nu mai sunt pe noi. În campanie a fost altă situație. Da, noi am luat o pauză după alegerile prezidențiale, pentru că a fost destul de mare efortul. În această campanie, noi am avut doar voluntari, noi nu am avut oameni angajați. Acești oameni care au muncit 24/24 gratuit, timp de câteva luni, au trebuit să își caute un loc de muncă după aceasta. Nu pot oamenii să lucreze gratis. Trebuie să fim realiști și să înțelegem cum stau lucrurile.

În lunile de iarnă, am mers prin localitățile rurale, ne-am concentrat pe construcția de partid, pe identificarea oamenilor care să ne reprezinte în fiecare localitate. Nu am fost văzuți, pentru că nu au mers televiziunile după noi să ne filmeze în fiecare sat în parte. Dar am fost în peste 30-40 de localități, în week-end, în special, pentru că altfel oamenii sunt ocupați. În continuare, asta vom face, vom construi partidul, vom încerca să consolidăm echipa. Vrem să creștem lideri la nivel local și național, iar asta înseamnă foarte multă instruire

Am fost, poate, mai puțin vizibili în dialogul la nivel național. Acum am revenit și încercăm să transmitem niște mesaje, din păcate guvernarea nu ține cont de ele. E un monolog mai mult.

„Noi suntem gata pentru orice situație”

 • În cazul în care trece sistemul electoral uninominal, reușiți să vă consolidați echipa, să o faceți puternică și vizibilă până la următoarele alegeri? Deocamdată PAS este doar Maia Sandu, cel puțin așa se vede.
 • Trebuie să vă amintesc că PAS este un partid tânăr, Maia Sandu este în vizorul public din 2012. PAS împlinește un an în luna mai 2017 și e firesc să fie mai puțin cunoscut decât mine. De aceea avem obiectivul să facem transferul de imagine de la mine la partid, să identificăm, să-i ajutăm și să-i promovăm pe toții liderii PAS din teritoriu. Noi suntem gata pentru orice situație, dar suntem conștienți că schimbarea sistemului electoral, așa cum și-o propune Partidul Democrat, deschide oportunități mai mari pentru guvernare, în special pentru PD, să fraudeze alegerile. Noi opunem din principiu acestei schimbări, pentru că ea nu are ca obiectiv consolidarea procesului democratic sau creșterea reprezentativității. Are un singur obiectiv – să poată să manipuleze situația și să se mențină la putere. Dacă nu va fi schimbat sistemul electoral, Partidul Democrat probabil nu ar intra în Parlament. Altfel, noi ne propunem să devenim un partid puternic și evident că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație.
 • În timpul vizitelor în teritoriu, ați identificat potențiali candidați din partea PAS pentru posibilele alegeri uninominale?
 • Noi nu căutăm potențiali deputați. Căutăm oameni care vor să participe la procesul politic și vor ne ajute la construcția de partid. Noi avem o politică foarte corectă în raport cu promovarea oamenilor în funcție de răspundere, atât în partid, cât și pentru funcțiile de demnitate publică în țară. Avem un registru al candidaților, în care oamenii se înscriu, există niște rigori pentru cei care vor să participe la concursul pentru numire într-o funcție sau alta. Acesta este registrul pentru membrii de partid, dar asta nu înseamnă că noi nu suntem deschiși pentru cei dinafara PAS. Politica noastră este să promoveze cei mai potriviți oameni în funcții publice. Fiecare candidat transmite un CV și informație despre experiențe, după care obținem recomandări pentru cei incluși în acel registru și facem o competiție. În primul rând, trebuie să demonstreze că nu are probleme de integritate, măsurăm apoi nivelul de profesionalism, măsurăm și contribuția la activitățile de partid. În funcție de aceste criterii, pe care o să le facem publice pentru că acum mecanismul încă se discută, o să alegem oameni care merită să candideze pentru o funcție sau alta.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Un spaţiu de joacă şi odihnă a fost amenajat la spitalul de copii „V.Ignatenco”

Un spaţiu de joacă şi odihnă pentru copii a fost inaugurat joi, 19 octombrie, la Spitalul Clinic Municipal de copii „Valentin Ignatenco” din Chișinău. Zona a fost renovată şi amenajată de către fabrica de medicamente „Balkan Pharmaceuticals”, pentru a permite copiilor să se simtă ca acasă, chiar dacă sunt nevoiţi temporar să se afle în spital.

În cadrul evenimentului, compania farmaceutică a făcut şi o donaţie de carte spitalului, iar copiii prezenţi la festivitate au avut parte de voie bună şi distracţie asigurată de animatori.

Spaţiul de recreere a fost renovat şi amenajat ca parte a unei iniţiative de responsabilitate socială a companiei farmaceutice, ce are ca scop crearea unui loc unde copiii să se simtă ca acasă. Spaţiul a fost dotat cu televizor, canapele, jocuri şi jucării pentru copii şi o mini-bibliotecă, pentru care compania a donat primele cărţi – o ediţie limitată a unei publicaţii pentru copii, tipărită de asemenea, din fondurile companiei.

Prezentă la inaugurare, Stela Grigoraş, Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat: „Ne bucurăm că aţi reuşit să dezvoltaţi acest ungher al fericirii, un spaţiu de recreere şi de joacă pentru copii. Este un parteneriat foarte frumos, un exemplu de responsabilitate socială a companiei Balkan Pharmaceuticals, care ar trebui să motiveze şi alte companii să investească în proiecte sociale”.

La rândul său, Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, a spus: „Particip cu mare bucurie la un astfel de eveniment. În spital nimeni nu vine de plăcere, de aceea este important să găseşti aici condiţii care să-ţi facă şederea mai plăcută şi, de ce nu, mai utilă. Mă bucur că astfel de lucruri au fost posibile prin îngemănarea eforturilor mediului privat cu unitatea spitalicească de aici”.

Compania Balkan Pharmaceuticals este o companie farmaceutică din Republica Moldova, fondată în anul 2006 cu fonduri private româneşti.

Vasile Cazacu, directorul companiei Balkan Pharmaceuticals a dat asigurări că instituţia va continua să investească în Moldova, inclusiv în astfel de activităţi.

„Ca medic şi director al unei instituţii de producere a medicamentelor, cred în eficienţa terapiei medicamentoase, dar în acelaşi timp, noi înţelegem că, pentru un tratament complex, pacientul are nevoie nu doar de medicamente, injecţii, pilule, dar şi de o notă de optimism, de o speranţă oarecare. Prin amenajarea acestui colţişor de joacă şi de relaxare, am hotărât să completăm gama terapeutică a secţiei în cauză”, a spus el.

Vasile Cazacu a menţionat că Balkan Pharmaceuticals a venit cu o donaţie mai inedită – o carte pentru copii a cărei editare a sponsorizat-o, “reieşind din faptul că gadgeturile, toate mijloacele tehnice la moment prevalează în ocupaţia copiilor, iar cărţile au rămas un pic în umbră”.

Întregul lot de carte va fi donat mai multor instituţii medicale şi de învăţământ din Republica Moldova.

Citește mai departe

Important

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interimatul funcției de Președinte în cazul ministrului Apărării

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării.

Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale.

Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.

Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.

Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.p

Amintim că la data de 12 septembrie, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte.

Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului.

Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Citește mai departe

Important

Serviciile medicale în domeniul oncologic ar putea fi acordate și în instituții private

Serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic ar putea fi acordate și de către instituţiile medico-sanitare private licenţiate şi acreditate.

Aceasta după ce Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, modificări ale legislației în acest sens.

Potrivit autorilor, în prezent aceste servicii există doar în instituţiile medico-sanitare publice acreditate din țară.

Prin modificările propuse se oferă drepturi egale instituţiilor medico – sanitare, indiferent de forma de proprietate, în îndeplinirea misiunii de a presta servicii medicale din domeniul oncologic. Totodată, pacienții vor avea dreptul de a alege instituţia medicală şi medicii în tratamentul maladiilor oncologice.

Practica internaţională în tratarea bolilor de cancer de către sectorul privat este una pozitivă atât în ţările cu economii puternice precum SUA, Israel, Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, cât şi în ţările cu economii în dezvoltare.

Conform datelor oferite de Institutul Oncologic, în anul 2016, în Republica Moldova în evidența medicilor se aflau peste 52 mii de persoane diagnosticate cu cancer. În aceeași perioadă, primar depistate au fost peste 9 mii cazuri. Totodată, peste 5000 de bolnavi decedează anual din această cauză.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Economie1 oră în urmă

Experți francezi în vinificație: Calitatea Vinului Moldovei s-a schimbat considerabil

Vinul Moldovei a impresionat cunoscători în domeniu din Bordeaux, regiunea franceză devenită model pentru întreaga lume a vinurilor. Un massterclass...

Economie2 ore în urmă

Peste 18 mii de cetățeni din raioanele Telenești și Orhei vor beneficia de un nou tronson de drum asfaltat

Un drum local de 23 de kilometri care face legătura între raioanele Teleneşti şi Orhei va fi modernizat până la...

Important3 ore în urmă

Un spaţiu de joacă şi odihnă a fost amenajat la spitalul de copii „V.Ignatenco”

Un spaţiu de joacă şi odihnă pentru copii a fost inaugurat joi, 19 octombrie, la Spitalul Clinic Municipal de copii „Valentin...

Externe4 ore în urmă

Rămas fără bani, un pensionar i-a cerut lui Putin să-i trimită un sicriu ca să moară

Anatoli Vertiprahov, pensionar de 72 de ani din satul Iasnaia, Teritoriul Trans-Baikal din Rusia, i-a cerut lui Vladimir Putin să...

Social5 ore în urmă

Un şofer din Chişinău a scos pistolul, pentru că un alt şofer nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie

Un şofer din Chişinău a fost reţinut astăzi de inspectorii de patrulare, după ce acesta a amenințat cu arma un...

Externe6 ore în urmă

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut în Cascada Niagara

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut duminică în Cascada Niagara, în partea...

Important6 ore în urmă

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interimatul funcției de Președinte în cazul ministrului Apărării

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării....

Advertisement

Opinii