Internatele din Moldova sint ineficente si prea costisitoare, considera un expert al Uniunii Europene

Guvernul Republicii Moldova suporta cheltuieli nejustificate si exagerat de mari pentru intretinerea internatelor, institutii care nu sint benefice pentru dezvoltarea copiilor. Aceste sume enorme ar trebui redirectionate spre dezvoltarea unor servicii sociale, prietenoase copiilor, precum si spre sustinerea familiilor in dificultate. La aceasta concluzie a ajuns David Larter, expert financiar al Uniunii Europene, care a efectuat o monitorizare a gestionarii mijloacelor pe care statul le aloca pentru finantarea institutiilor rezidentiale.

Expertul a facut o analiza a costurilor de intretinere in 13 gimnazii internat din tara noastra, propunind totodata niste solutii pentru utilizarea eficienta a resurselor destinate protectiei sociale a copilului si familiei. Studiul a fost realizat in cadrul proiectului TACIS „Consolidarea capacitatilor in reforma politicii sociale in Moldova”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de Consortiumul „Every Child”.

Concluzia de baza la care a ajuns expertul UE este ca tara noastra trebuie sa elaboreze in regim de urgenta o strategie de reformare a sistemului rezidential si sa adopte servicii de alternativa de ingrijire a copiilor – centre de zi, sprijin familial, asistenta parentala profesionista etc. De fapt, scopul de baza al studiul a fost argumentarea reformei in domeniul ingrijirii rezidentiale a copiilor, expertii propunindu-i sa determine costurile acestor transformari si sa evalueze beneficiile acestora pentru copil, familie si societate in intregime.

Potrivit studiului, statul cheltuie anual in jur de 10,5 mii lei pentru intretinerea unui copil in internat. Aceasta suma, destul de mare, insa nu acopera nici pe departe necesitatile copiilor. in acelasi timp, majoritatea copiilor care traiesc din mila statului au parinti si la sfirsitul saptaminii sau in vacante merg acasa. in mod logic, atunci cind copilul lipseste din institutie, banii pe care satul ii aloca pentru intretinerea lui ar trebui sa mearga pentru ajutorarea familiei. in realitate, aceste mijloace ramin in internate. Desi copiii nu beneficiaza de anumite servicii, acestea sint incluse in devizul de cheltuieli.

„Principiul finantarii internatelor bazat pe numarului de copii, precum si dependenta salariului conducerii institutiei de acest indicator, stimuleaza interesul de a spori numarul de copii plasati in aceste institutii. Astfel, un director care poate inscrie suficient de multi copii in gimnaziul internat in care activeaza primeste o majorare de salariu. De asemenea, marirea numarului de copii se reflecta automat in cresterea bugetului institutiei”, mentioneaza David Larter.

in ultimii ani statul este pus in situatia sa finanteze si intretinerea in internate a copiilor cu parinti plecati peste hotare. Pentru ca nu au incredere in rude sau vecini, unii parinti se fac luntre si punte ca sa-si „aranjeze” odraslele la internat, crezind ca acolo le va fi mai bine. in realitate, insa lucrurile stau altfel. Statul este in stare sa aloce doar 20 la suta din necesarul de bani pentru asigurarea normelor naturale a copiilor din internat astfel incit ei sint hraniti foarte modest si imbracati sumar.

„in afara de acesta exista un mare numar de dovezi stiintifice care demonstreaza ca ingrijirea rezidentiala nu poate asigura dezvoltarea psiho-sociala a copilului. Fiind lipsit de interactiunea cu familia si cu comunitatea acesti copii de regula nu stiu cum sa se descurce in viata si cum sa-si rezolve problemele. De exemplu, ei nu stiu ca piinea trebuie cumparata, iar energia electrica – platita. Unii absolventi ai internatelor completeaza rindurile somerilor, intra in conflict cu legea sau ajung victime ale traficului de fiinte umane”, sustine David Larter.

De-a lungul anilor, internatele au fost singura masura de protectie pe care statul a acordat-o copiilor aflati in dificultate. Printre descoperirile socante pe care le-a facut expertul UE dupa monitorizarea situatiei din internatele de la noi, se numara si faptul ca de regula in aceste institutii sint inscrisi toti doritorii. Aceasta se intimpla din cauza ca in tara noastra nu exista un mecanism de evaluare a copiilor care urmeaza a fi institutionalizati. Familiei in dificultate ar trebui sa i se propuna si alte forme de sustinere, astfel ca sa nu se admita izolarea copiilor de parinti. Potrivit lui David Larter, costurile serviciilor de alternativa sint cu mult mai mici comparativ cu internatele. Grupurile mici de copii si conditiile apropiate de mediul familial, sporesc considerabil eficienta acestor structuri. / Natalia PORUBIN // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.