Institutul “Ovidiu Sincai” din Rominia propune “Decuplarea Transnistriei de Republica Moldova”

Rezolvarea crizei transnistrene ar putea fi realizata prin elaborarea unui proiect rominesc care sa reprezinte o imbinare a situatiilor gen Kosovo si Cipru, a declarat, miercuri, deputatul PSD Adrian Severin, citat de agentia Mediafax.

Deputatul social-democrat a prezentat la Bucuresti raportul de analiza politica elaborat de Institutul "Ovidiu Sincai" si intitulat "Transnistria – Evolutia unui conflict inghetat si perspective de solutionare". Severin a spus ca documentul respectiv sugereaza factorilor responsabili din Rominia sa-si indrepte eforturile asupra "decuplarii Transnistriei ca teritoriu al Republicii Moldova si plasarii acestuia intr-un regim asemanator celui aplicat provinciei Kosovo".

Odata plasat sub un regim de protectorat international, se va urmari aplicarea Politicii celor 3D – demilitarizare, democratizare, decriminalizare, se mentioneaza in raportul nominalizat.

Printr-un asemenea regim, care ar putea sa includa un rol special pentru tarile vecine si, in special, pentru Federatia Rusa si Ucraina, sub umbrela ONU, s-ar putea asigura si elementele de incredere necesare stabilizarii enclavei, a apreciat Severin. Acest statut ar trebui acordat pe o perioada de minim 5-7 ani, avind in vedere "dificultatile pe care proceduri si politici similare le-au intimpinat in alte parti".

"Simultan ar trebui pornit un proces de tipul celui din Cipru, privind integrarea R.Moldova in Uniunea Europeana", a adaugat deputatul PSD. "Aceasta presupune ca UE ar trebui sa transforme politica sa de vecinatate in ceea ce priveste Moldova intr-o politica de integrare, politica de extindere".

Pentru realizarea acestei propuneri este necesara o strategie speciala, care sa permita R.Moldova aderarea intr-o perioada de la trei la cinci ani, sustine Severin, citat de Mediafax. in opinia lui, acest lucru este rezonabil, deoarece Moldova nu este un stat mare, iar anumite reforme de standardizare depind doar de vointa politica si mobilizarea resurselor necesare intr-o perioada de timp relativ scurta.

Deputatul a subliniat ca, potrivit documentului, decuplarea celor doua maluri de Nistru nu presupune si o independenta a Transnistriei si unirea R.Moldova cu Rominia.

in final, el a propus organizarea unor consultari populare pentru determinarea statutului final al regiunii, asa cum urmeaza sa se petreaca in Kosovo.

Institutul "Ovidiu Sincai" este o organizatie non-profit care urmareste consolidarea si dezvoltarea democratiei in Rominia si in lume, precum si educarea clasei politice rominesti. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.