Connect with us

Diverse

Instanța a decis soarta cafenelei „Guguță” din Parcul Central: În locul acesteia va putea fi construit un imobil cu 13 etaje

Publicat

pe

Curtea de Apel Chișinău a decis că „Regata Imobiliare” (succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță. Prin aceeași decizie, luată la data de 7 iunie 2018, compania își menține și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, scrie ZdG.

Judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

Regata Imobiliare SRL (succesor în drepturi procedurale a firmei „Finpar Invest”, controlată de familia lui Vladimir Plahotniuc) poate construi un imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță din centrul capitalei și are dreptul de a privatiza terenul aferent.

Totodată, CA a admis cererea de apel înaintată de ÎCS Regata Imobiliare. Astfel, CA a admis pretenția reclamantului ÎCS Regata Imobiliare și a anulat sintagma „fără drepturi de privatizare” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014.

În rest, în partea admiterii pretențiilor reclamantului, hotărârea primei instanțe se menține fără modificări. Astfel, se menține partea anulării sintagmei „cu regimul actual de înălțime” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014. Altfel spus, judecătorii au dat undă verde agentului economic să construiască un imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță din coasta Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

CA a emis dispozitivul deciziei la 7 iunie, este definitivă și executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni de la data comunicării deciziei integrale, mai scrie Ziarul de Gardă.

Cafeneaua  „Guguță” reprezintă un imobil de 1.231 metri pătrați și un teren aferent de circa 0,40 hectare, care anterior era proprietatea (82%) Consiliului Municipal Chișinău, dar a ajuns în urma unei succesiuni de tranzacții în proprietatea firmei respective.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Președintele PD: Primăria și Guvernul trebuie să conlucreze

Publicat

pe

De către

Guvernul și Primăria din Chișinău trebuie să conlucreze, indiferent ce culoare politică au conducătorii. Afirmația îi aparține președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută pentru portalul tribuna.md.

În acest context, președintele PDM a declarat că, indiferent cine este primar, Guvernul trebuie să ajute Chișinăul. Și asta atâta timp cât activitatea instituției este una în interesul oamenilor. ”Și Guvernul va face asta, va sprijini cu tot ce poate Chișinăul. Nu se va ține cont că primarul este de la un partid de opoziție, Guvernul și Primaria sunt ale cetățenilor și trebuie să conlucreze, indiferent ce culoare politică au conducătorii. La fel ar trebui să lucreze și Consiliul Municipal Chișinău, să termine cu luptele interne și să se apuce să muncească pentru cetățeni”, a spus liderul democraților.

Totodată, președintele PDM spune că rezultatul alegerilor reprezintă și un moment al adevărului. Iar cetățenii vor putea în sfârșit vedea de ce sunt capabili competitorii politici.

”Să stai în tribună și să critici e simplu, dar când cobori în teren și trebuie să muncești pentru rezultate, lucrurile se schimbă radical”, a spus Plahotniuc.

Citește mai departe

Diverse

O vacă din Bulgaria, condamnată la moarte după ce a fost prinsă în afara UE. Proprietarul cere să-i lase animalul în pace

Publicat

pe

De către

O vacă bulgară, care a trecut din greşeală graniţa cu Serbia, adică într-un stat ce nu face parte din UE, urmează să fie sacrificată întrucât normele europene interzic revenirea bovinei în Bulgaria. Proprietarul bovinei cere autorităţilor să lase animalul să trăiască în pace, potrivit AFP.

Povestea vacii Penka, ce aparţine unui cetăţean bulgar, a început pe 12 mai. Din greşeală, Penka a ajuns în ţara vecină, fără să fie interceptată de poliţiştii de frontieră. Ea a ajuns la un fermier sârb, care a identificat-o după crotalia auriculară şi a returnat-o proprietarului său.

Totuşi, autorităţile de frontieră i-au interzis bulgarului să îşi ia înapoi vaca şi au decis ca animalul să fie inspectat de un doctor.

În pofida unui certificat sanitar-veterinar sârb care atestă starea de sănătate perfectă a bovinei, veterinarul care a consultat-o pe Penka a decis ca animalul să fie eutanasiat din cauza legilor Uniunii Europene care interzic importul de animale din ţări non-UE, notează euronews.com.

Autorităţile sanitare bulgare au declarat că nu au nicio marjă de manevră, în pofida apelurilor la clemenţă venite din întreaga ţară după ce acest caz a fost mediatizat.

Cazul vacii Penka a ajuns şi la urechile europarlamentarilor de la Bruxelles după ce o petiţie de salvare a animalului a fost semnat deja de peste 15.000 de oameni.

Citește mai departe

Diverse

Andrei Năstase: Cinematograful Gaudeamus, demolat cu tot cu drapelul de stat. A venit Dima cu buldozerul// VIDEO

Publicat

pe

De către

Zeci de chișinăuieni au ieșit sâmbătă seara în stradă la un protest spontan, organizat împotriva acțiunilor de demolare a Cinematografului Gaudeamus. Primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, prezent la fața locului, s-a arătat indignat că lucrările se fac sâmbătă seara, deși anterior societatea civilă și el personal au solicitat să stopeze demolarea până municipalitatea nu o să facă o claritate în acest caz.

Totodată, Andrei Năstase s-a arătat revoltat că edificiul a început a fi demolat cu tot cu drapelul de stat pe frontispiciul acesteia.

„Sâmbătă seara, la chindii, s-a decis să se demoleze o construcție, pe care mulți o consideră istorică, indiferent dacă este sau  nu inclusă în registrul edificiilor de importanță municipală sau națională. Este o afacere dubioasă. Societatea civilă a reacționat, am reacționat și eu, întrucât nu era stabilit gardul de protecție. Iar astăzi la amiază au instalat acest gard și iată în câteva ore au început a demola clădirea”, a spus Andrei Năstase.

Andrei Năstase a spus că nu mai poate opri demolarea acestui edificiu, dar că a cerut viceprimarului Nistor Grozavu dosarul privatizării cinematografului, pentru a vedea legalitatea acestuia. Noul primar ales a arătat că, într-un timp foarte scurt, a fost demolată o aripă, frontispiciul clădirii. „Uitați-vă cum arată drapelul Republicii Moldova”.

„Am venit aici și văd cum un buldozer dă în drapelul RM, dă în acest edificiu construit în anii 50 și care pentru mulți dintre noi constituie un edificiu istoric, Am intervenit și am oprit, și după aceasta mecanicul a luat-o la sănătoasa. Când l-am întrebat dacă are documente și documente care să-l identifice mi-a spus că îl cheamă Dima”, a spus el.

Astăzi, Andrei Năstase s-a întâlnit cu viceprimarul Nistor Grozavu, iar la întrevedere l-a îndemnat să se opună ilegalităților din oraș, pentru că „ceea ce este demolat nu mai poate fi adus înapoi”.

„Eu în această noapte nu am putut dormi. Și știți de ce? Pentru că m-am duc la Gaudeamus cu o oră mai târziu. Atât îmi reproșez, dar nu pot să stau paznic la toate edificiile din oraș. Dacă mă duceam cu un ceas mai înainte nu era demolat acest edificiu”, a declarat Andrei Năstase.

El a îndemnat cetățenii să se adune astăzi la ora 13.00 în fața fostului cinematograf, pentru a trage un semnal de alarmă împotriva ilegalităților comise în oraș.

„Vă îndemn să fiți la ora 13.00 în fața la Gaudeamus. Veniți să vedeți ce dezmăț este demarat acolo de autoritățile centrale și locale. În spatele acestor ilegalități se află personal Plahotniuc prin niște intermediari”, a menționat Andrei Năstase.

Anterior, Primăria Chișinău a publicat un comunicat de presă prin care a anunțat că lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare din 22 martie curent. Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004.

Citește mai departe