Connect with us

Oficiale

Inspectorii AMDM au depistat mai multe nereguli în farmaciile din țară

Publicat

pe

Inspectorii Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) au identificat o serie de nereguli în urma controalelor efectuate în farmacii la nivel național, inițiate în data de 12 septembrie 2016.

Reprezentanții AMDM au constatat că în unele farmacii lista medicamentelor și dispozitivelor medicale de importanță socială nu este actualizată și nu se află la un loc accesibil pentru consumatori. Totodată, farmaciștii din Chișinău, Orhei și Anenii-Noi, la solicitarea inspectorilor, nu au prezentat un șir de medicamente pe motiv că acestea nu au fost achiziționate. Din farmacii lipseau preparate precum Mebhydrolin (Diazolin) drajeuri, Alopurinol comprimate, Bendazol (Dibazol) soluție injectabilă, Furosemid comprimate, Glibenclamid comprimate, Neo-Anuzol supozitorii, Diphenhydraminum (Dimedrol) soluție injectabilă, Metoclopramid soluție injectabilă, Benzil-benzoat crem, Tempalgin comprimate, Spazmalgon soluție injectabilă ș.a.

O altă neregulă constatată vizează neinformarea cetățenilor despre tot spectrul de denumiri comerciale ale preparatelor, prețurile cu amănuntul ale acestora, precum și diversitatea de poziții pentru aceeași denumire comună internațională.

Inspectorii AMDM au efectuat și cumpărătura de control a unui medicament ce necesită prescripție medicală, iar farmacistul a eliberat preparatul, fără a vedea rețeta, ceea ce contravine ordinului Ministerului Sănătății № 960 din 01.10.2012 “Cu privire la modul de prescriere și eliberare a medicamentelor”.

Pe parcursul controlului s-au depistat și rețete eliberate cu încălcarea regulilor de prescriere a medicamentelor. Medicii au scris denumirile comerciale ale medicamentelor și nu cele internaționale. Mai mult, unele prescripții au fost indicate pe recipise, deși legislația prevede formulare de rețetă. AMDM deja a expediat sesizări în adresa conducerii instituțiilor medico-sanitare publice pentru luarea măsurilor de rigoare în privința medicilor, care au emis prescripții neconforme.

În decurs de două săptămâni au fost inspectate mai mult de jumătate din instituțiile farmaceutice planificate, fiind verificată prezența medicamentelor cu denumiri comerciale și a dispozitivelor medicale de importanță socială în sortimentul farmaciilor, precum și prețurile cu amănuntul.

Citește mai departe
Advertisement

Auto

800 de șoferi au fost sancționați pentru geamuri fumurii

Publicat

pe

De către

Poliția de patrulare a desfășurat operațiunea „Umbriș”, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, pe întreg teritoriul țării. În cadrul acesteia, 800 de șoferi care conduceau mașini cu folie auto montată pe geamuri au fost sancționați. Dintre aceștia, 752 au înlăturat folia chiar la fața locului, iar altor 34 de șoferi li s-a interzis exploatarea autoturismului, prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare până la lichidarea neajunsurilor.

Scopul operațiunii a fost de a depista și documenta cazurile de conducere a unităților de transport la care parbrizul sau suprafețele de geam ale portierelor din față sunt fumurii sau pe acestea sunt aplicate diferite obiecte care diminuează câmpul vizual al conducătorului auto.

Citește mai departe

Important

Peste 600 de tineri au depus jurământul militar

Publicat

pe

De către

Peste 600 de tineri au depus ieri jurământul militar în cadrul unor ceremonii desfăşurate în garnizoanele Chişinău şi Cahul.

Prezent la evenimentul desfăşurat cu această ocazie în Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, ministrul Apărării Eugen Sturza i-a felicitat pe cei 234 de soldaţi şi le-a solicitat să demonstreze responsabilitate în executarea misiunilor pe parcursul stagiului militar obligatoriu.

„Pe dumneavoastră vă aşteaptă 10 luni de instruire, cu un corp de sergenți, subofițeri și ofițeri care au învățat meseria armelor nu doar din manuale, ci au testat-o pe poligoane de instrucție și misiuni de menținere a păcii cu mandat internațional. Sunt sigur că v-ați convins de prestația, dar și dorința lor de a vă transmite ce au mai bun în perioada de când sunteți în această unitate. Ei v-au familiarizat cu viaţa militară, v-au învățat să faceți față provocărilor, iar voi, la rândul vostru, aţi dat dovadă de abnegaţie, străduinţă şi disciplină, a spus Eugen Sturza.

Tot astăzi, alţi 374 de ostaşi din Tabăra Militară 143, Regimentul Rachete Antiaeriene şi Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul au depus jurământul de credinţă Patriei în prezenţa corpului de comandă al Armatei Naţionale.

De notat că după depunerea jurământului militar, soldații vor beneficia de patru zile de concediu. Serviciul militar în termen durează 12 luni.

Citește mai departe

Oficiale

Reacția PD la campania de denigrare a lui Dorin Chirtoacă

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat din Moldova a venit cu o reacție la campania de denigrare apărute în ultimul timp în mass-media. Într-un comunicat de presă, reprezentanții PDM îşi exprimă dezacordul faţă de “cei care apelează la astfel de instrumente murdare de luptă”.

”Considerăm că prin astfel de acţiuni toată lumea are de pierdut – atât autorii, cât şi victimele campaniilor de denigrare, dar şi opinia publică, obligată să asiste la aceste momente inacceptabile”, se arată în comunicat.

În continuare, PDM face un apel la instituţiile media să evalueze cât mai corect scopul şi natura unor astfel de campanii murdare şi să se abţină de la difuzarea lor. De asemenea, reprezentanții formațiunii politice solicită Consiliului Coordonator al Audiovizualului să intervină cu mijloacele legale de care dispune pentru ca spaţiul audio-vizual să nu fie contaminat cu astfel de campanii de denigrare.

”În opinia noastră, cel mai bun răspuns pe care societatea ar putea să-l dea celor care apelează la astfel de metode murdare este o ignorare totală a informaţiilor pe care aceştia le plasează în spaţiul public – un semnal clar că astfel de campanii nu îşi ating ţinta şi o atitudine prin care să descurajeze apariţia de noi astfel de situaţii inacceptabil”, se ma arată în comunicat.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Cultură32 de minute în urmă

La Balul Brazilor de Crăciun au fost adunați 41,6 mii de lei

De la sute până la mii de lei au fost oferiți pentru cei mai frumoși brazi licitați la Balul Brazilor...

Cultură37 de minute în urmă

Sute de costume de epocă din colecția muzeului Ermitaj vor fi expuse la Sankt Petersburg

O jiletcă a lui Petru cel Mare, rochii ale împărătesei Ecaterina a II-a şi ale ultimei ţarine Alexandra, ucise de...

Externe2 ore în urmă

Atenționare de călătorie în Portugalia! Personalul de securitate din aeroporturi a intrat în grevă

Persoanele care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Portugheză că, în zilele de 24 şi 25 decembrie...

Externe3 ore în urmă

Românii au ieșit din nou în stradă! Lupta cu modificarea legilor Justiției continuă

Peste 2.500 de persoane au protestat sâmbătă seara în Bucureşti şi în mai multe municipii din ţară faţă de proiectele...

Auto17 ore în urmă

800 de șoferi au fost sancționați pentru geamuri fumurii

Poliția de patrulare a desfășurat operațiunea „Umbriș”, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, pe întreg teritoriul țării. În cadrul...

Auto17 ore în urmă

O mașină a fost cuprinsă de flăcări în centrul Capitalei

O mașină de model Mercedes a luat foc pe strada 31 august 1989, din Chișinău. Pompierii sunt deja la fața...

Economie19 ore în urmă

Noutăți bune! Terenurile agricole pot fi folosite în activități de turism rural

Începând de ieri, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă pot amplasa pe aceste terenuri structuri de primire turistică, din categoria pensiunilor...

Advertisement

Opinii