Connect with us

Social

Înscrierea copiilor la una din grădiniţele din capitală se poate face exclusiv prin serviciul on-line www.egradinita.md

Publicat

pe

Primăria municipiului Chișinău informează toţi părinţii care doresc să-şi înscrie copiii la una din grădiniţele din capitală că o pot face exclusiv prin intermediul serviciului on-line www.egradinita.md.

Potrivit viceprimarului de Chişinău, Ruslan Codreanu, serviciul public on-line de înscriere a copiilor în instituţiile de învăţământ preşcolar, www.egradinita.md, este funcțional și va fi dezvoltat în continuare.

”Trecerea la sistemul on-line de înscriere a copiilor în instituţiile de educaţie timpurie este un pas în eliminarea birocrației și a corupției pe segmentul respectiv”, a subliniat viceprimarul Ruslan Codreanu.

În context, viceprimarul de Chişinău a făcut un apel către părinții cu copii de grădiniță să dea dovadă de înțelegere, în condițiile când acest an va fi unul de tranziție de la registrele pe hârtie la cele on-line, astfel că există probabilitatea de a fi admise anumite scăpări.

Pentru a depăși aceste probleme, beneficiarii sunt chemați să-și verifice e-mail-urile și să completeze anumite date care sunt lipsă. De asemenea, pentru a asigura transferarea corectă a informației de pe hârtie pe registrele electronice, pe parcursul ultimelor 2 săptămâni au fost instruiți toți directorii de grădinițe pe subiectul dat.

Mai mult, serviciul www.egradinita.md oferă posibilitatea transferării copiilor de grădiniță de la o instituție la alta.

După completarea cererii, părinții vor putea vizualiza locurile libere pe districtele în care solicitantul dorește să transfere copilul. În același timp, fiecare instituție de educație timpurie este obligată să publice sistematic numărul locurilor libere din grădiniță.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Guvernul a aprobat crearea Agenției Naționale pentru Cercetare şi Dezvoltare

Publicat

pe

De către

Executivul a aprobat astăzi crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării și dezvoltării.

În același timp, autoritatea va gestiona fondurile pentru realizarea proiectelor pe această dimensiune, fiind responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători.

Entitatea va fi înființată prin fuziunea Instituției Publice „Agenţia pentru Cercetare şi Dezvoltare”, a Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi a Centrului Proiecte Internaționale din subordinea Academiei de Științe a Moldovei.

Tot astăzi a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției, precum și organigrama acesteia. Noua autoritate se va afla în subordinea Guvernului și va avea 34 de angajați.

Citește mai departe

Social

Modificări și completări la Codul Muncii privind concedierile colective

Publicat

pe

De către

Guvernul a aprobat astăzi modificări şi completări la Codul Muncii al Republicii Moldova.

Conform proiectului de lege, concedierile colective în Republica Moldova se vor efectua după următoarea formulă: într-o perioadă de 30 de zile, cel puțin 10 salariați în unitățile care încadrează nu mai mult de 20 și mai puțin de 100 de salariați, cel puțin 10 % din numărul salariaților în unitățile care încadrează cel puțin 100, dar nu mai mult de 300 de salariați și cel puțin 30 de salariați în unitățile care încadrează cel puțin 300 de salariați.

Angajatorul care intenționează să întreprindă concedieri colective va trebui să informeze în scris despre apropiatele concedieri reprezentanții salariaților din unitate, indicând motivele și perioada concedierilor, să trimită Agenției pentru ocuparea forței de muncă o notificare care să cuprindă informația cu privire la concedieri și să transmită o copie a notificării reprezentanților salariaților.

De asemenea, angajatorul va iniția consultări cu reprezentanții salariaților privind posibilitățile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaților afectați, precum și de a atenua consecințele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaților concediați.

Responsabilă de identificarea soluțiilor privind depășirea problemelor ridicate de concedierile colective este Agenția pentru ocuparea forței de muncă. Aceasta se va implica, împreună cu angajatorul și reprezentanții salariaților, în acordarea suportului privind încadrarea în cîmpul muncii a salariaților ce urmează a fi concediați.

În același context, organul sindical din cadrul unității sau reprezentanții salariaților vor putea acorda suport necesar angajatorului și salariaților în vederea realizării procedurilor ce țin de concedierile colective și posibila reangajare.

Proiectul de lege are drept scop transpunerea Directivei 98/59/CE a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la concedierile colective.

Citește mai departe

Social

Gheorghe Duca și-a dat demisia din funcția de membru al Guvernului

Publicat

pe

De către

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a anunțat astăzi demisia la finalul ședinței Guvernului. Anunțul a fost făcut după ce el a prezentat un raport de activitate al AȘM.

”Am activat în cadrul Guvernului timp de 17 ani. Nu mi-a fost ușor, nici în calitate de ministru, dar nici în calitate de președinte al Academiei de Științe Niciodată nu am renunțat la principiile și idealurile mele. Sunt bucuros că datorită eforturilor depuse am reușit să obținem recunoaștere internațională și europeană”, a menționat Gheorghe Duca.

El a spus că știința, pe parcursul mandatului său, a devenit o prioritate, drept exemplu fiind reforma pe care o realizează Guvernul.

La rândul său, premierul, Pavel Filip i-a înmânat lui Gheorghe Duca Diploma de gradul I a Guvernului.

”Este adevărat că suntem pe ultima sută de metri și documentele aprobate, astăzi, finalizează reforma în domeniul științei și cercetării. Diploma de gradul I a Guvernului este cea mai înaltă distincție pentru o activitate bună și de lungă durată”, a afirmat Pavel Filip.

De menționat că Gheorghe Duca a fost membru al Guvernului timp de 17 ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Externe8 ore în urmă

Gest de transparenţă! Preşedintele indonezian a plătit 800 dolari pentru albumul Metallica oferit în dar de premierul danez

Preşedintele indonezian, Joko Widodo, un împătimit al heavy metal, a scos din buzunar 800 de dolari pentru a intra în...

Social8 ore în urmă

Guvernul a aprobat crearea Agenției Naționale pentru Cercetare şi Dezvoltare

Executivul a aprobat astăzi crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării...

Social9 ore în urmă

Modificări și completări la Codul Muncii privind concedierile colective

Guvernul a aprobat astăzi modificări şi completări la Codul Muncii al Republicii Moldova. Conform proiectului de lege, concedierile colective în...

Social9 ore în urmă

Gheorghe Duca și-a dat demisia din funcția de membru al Guvernului

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a anunțat astăzi demisia la finalul ședinței Guvernului. Anunțul a fost făcut...

Social10 ore în urmă

A fost deportată, dar a vrut să se reîntoarcă. O moldoveancă, depistată la frontieră cu viza israeliană falsificată

Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni au depistat, aplicată în pașaportul unei moldovence, o viză israeliană cu semne...

Social10 ore în urmă

În orașul Călărași vor fi edificate busturile domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, edificarea busturilor domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Acestea vor...

Social11 ore în urmă

Guvernul a avizat: Inspectorii de patrulare NU vor mai ridica plăcuțele de înmatriculare de la automobile

Guvernula avizat pozitiv inițiativa legislativă de anulare a prevederii privind scoaterea plăcuțelor de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Astfel,...

Advertisement

Opinii