Connect with us

Diverse

Infografic // Sfaturi pentru cei care se pornesc de sărbători la munte sau în ţări exotice

Publicat

pe

Cei care planifică să îşi petreacă vacanţa de sărbători în afara hotarelor Republicii Moldova sunt îndemnaţi ca, în afară de documentul de călătorie, să mai poarte cu ei şi o copie xerox a acestuia sau un alt act de identitate valabil. Recomandarea este lansată de Centrul Internaţional „La Strada”, care administrează deja de 15 ani Linia fierbinte pentru o migratie sigură – 0 800 77777.

Totodată, pentru siguranța proprie, persoanele care planifică o călătorie în scop turistic, spun specialiştii, ar trebui să îşi noteze adresele misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în țara de destinație, dar şi să se informeze despre situaţia de securitate zona pe care o vor vizita. Acest lucru poate fi făcut accesând pagina web a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Potrivit aceleiaşi surse, înainte de fiecare călătorie trebuie verificată valabilitatea documentelor de călătorie. Acestea trebuie să fie în stare bună şi să se evite păstrarea loc în acelaşi loc cu banii sau cardurile bancare. La fel de important e ca turiştii să se informeze despre specificul obiceiurilor şi legislaţiei din țara respectivă, fiind conştienţi că necunoaşterea acestora nu scuteşte de pedeapsă sau urmări neplăcute.

Deosebit de important, mai spun reprezentanţii Centrului Internaţional “La Strada”, este să nu acceptaţi să transportați bagaje ale unor persoane necunoscute, deoarece există riscul ca acestea să conțină produse interzise. Asigurați-vă că aveți la dumneavoastră mijloace suficiente pentru întreținerea proprie și a membrilor familiei, după caz.

Pentru orice alte informaţii ce ţin de deplasarea în siguranţă peste hotarele Republicii Moldova, fiecare doritor este îndemnat să apeleze gratuit Linia fierbinte pentru migraţie sigură – 0 800 77777 sau să contacteze un consultant accesând www.migratiesigura.md. Apelurile de peste hotare sunt aşteptate la numărul de telefon 0 (22) 23 33 09.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

IMAS: Moldovenii au cea mai mare încredere în Igor Dodon, Maia Sandu și Pavel Filip

Publicat

pe

De către

Cei mai mulți moldoveni au încredere, în continuare, în președintele Igor Dodon, liderul PAS, Maia Sandu și prim-ministrul Pavel Filip. Potrivit Barometrului Socio-Politic, realizat de IMAS, 36 la sută dintre cetățeni apreciază activitatea șefului statului cu note de 7-10.

Cu toate acestea, popularitatea lui Dodon a scăzut considerabil. În iulie, fiecare al doilea participant la sondaj a spus că are încredere în Igor Dodon. S-a redus încrederea și în Maia Sandu și Pavel Filip. Astfel, dacă în iulie 36% dintre cei chestionați au apreciat activitatea liderului PAS cu note de 7-10, atunci în decembrie – 33%. Aceeași tendință este și în cazul șefului Cabinetului de miniștri – 33% dintre cetățeni apreciază pozitiv activitatea lui Pavel Filip acum, comparativ cu 36% în iulie. Ratingul președintelui PPDA, Andrei Năstase, a scăzut de la 27% în iulie la 23% în decembrie. Iar singurul care a înregistrat o creștere a popularității este liderul PDM, Vlad Plahotniuc. 21% dintre participanții la sondajul IMAS din decembrie au apreciat cu note de 7-10 activitatea politicianului, față de 20% în iulie.

Același sondaj arată că este în scădere și popularitatea PSRM. Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, socialiștii s-ar bucura de susținerea a 32,3% dintre alegătorii cu opțiune de vot clară. Comparativ cu sondajul din iulie, intenția de vot a scăzut pentru socialiști cu 10,5 puncte procentuale. O ușoară creștere se atestă în cazul PAS. Pentru formațiunea Maiei Sandu ar vota 21,4% dintre moldovenii cu opțiune clară, comparativ cu 19,2% în iulie. În creștere este și Partidul Democrat din Moldova – ponderea celor deciși să îl voteze este de 16,1% (11,5%). Partidul Platforma Demnitate și Adevăr ar acumula 8,3% (7,5%) dintre voturile moldovenilor cu opțiune electorală clară.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1101 de persoane de peste 18 ani, în 74 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.

Citește mai departe

Diverse

Candu anunță că au fost îndeplinite aproape toate condițiile pentru asistența macrofinanciară din partea UE

Publicat

pe

De către

Autoritățile moldovenești au îndeplinit aproape toate condițiile pentru a beneficia de asistența macrofinanciară din partea UE, în valoare de 100 milioane de euro. Despre aceasta a anunțat speakerul Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul dezbaterilor din plenul Legislativului pe marginea acordului de finanțare cu UE.

În timp ce deputaților le-au fost enumerate cele 28 de condiționalități impuse de UE pentru a oferi asistența macrofinanciară, speakerul Candu le-a evidențiat pe cele care au fost deja îndeplinite. Acesta a ținut să menționeze că unele dintre ele au fost realizate încă înainte de semnarea memorandumului cu Uniunea Europeană.

„Pentru fiecare plată, sunt 3 plăți, se îndeplinește un anumit număr de condiții. Pentru prima plată – 10 condiții. Ați văzut și din raportarea care au fost făcută că majoritatea din ele sunt deja îndeplinite și, respectiv, pentru celelalte plăți sunt celelalte condiții”, a declarat Andrian Candu în cadrul ședinței Parlamentului.

Citește mai departe

Diverse

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele Barometrului Opiniei Publice, realizat de CBS-AXA la comanda Institutului de Politici Publice.

Astfel, Vlad Plahotniuc a fost votat de 32,5% din respondenți, fiind urmat în acest clasament de președintele țării Igor Dodon cu 4,9%.

Alți 2,6 % din respondenți l-au numit pe fostul premier Vlad Filat, iar 0,9 % pe liderul PL Mihai Ghimpu.

De menţionat că 43,9 % din respondenţi au declarat că nu ştiu, iar 7  la sută au spus că toţi politicienii.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, pe un eșantion reprezentativ cu eroarea maximă de eșantionare de 2,9%.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Economie16 minute în urmă

Legea bugetului de stat pentru 2018, votată în lectură finală

Cu votul a 55 din totalul de 101 de deputați, Parlamentul a votat, în ședința de vineri, 15 decembrie, Legea...

Social30 de minute în urmă

Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, în Noua Catedrală din Curtea de Argeș

Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, în Noua Catedrală din Curtea de Argeş. Ceremoniile vor începe dimineaţă, de la...

Cultură2 ore în urmă

Ana Munteanu, o tânără de 16 ani din R.Moldova, a câştigat „Vocea României 2017″// VIDEO

Ana Munteanu, o adolescentă în vârstă de 16 ani, originară din Republica Moldova, din echipa lui Smiley, a câştigat sezonul...

Politică13 ore în urmă

În componența Guvernului se vor regăsi doar doi viceprim-miniștri

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, reducerea numărului de viceprim-miniștri. Revizuirea structurii conducerii Guvernului are loc în contextul...

Externe15 ore în urmă

Putin îl urăște atât de mult, că nici nu-i pronunță numele

Refuzul lui Vladimir Putin de a pronunța în mod public numele lui Alexei Navalnîi, principalul său opozant politic, poate fi...

Social16 ore în urmă

Inagurarea Târgului de Crăciun: Cel mai mare patinoar din țară, un carusel, dar și căsuțele din lemn aşteaptă vizitatorii //VIDEO

Târgul de Crăciun, cu genericul „Acasă de Crăciun” este inaugurat la Chişinău. Acesta este amplasat în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și...

Politică18 ore în urmă

Parlamentul a ratificat Acordurile cu UE privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova

Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, Acordul de împrumut și cel de grant cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară...

Advertisement

Opinii