Connect with us

Diverse

Indicele Parteneriatului Estic: Moldova, lider la apropierea de standardele UE

Publicat

pe

Moldova rămâne lider la capitolul apropiere de standardele Uniunii Europene dintre țările Parteneriatului Estic. Acest lucru rezultă din recentul Indice al Parteneriatului Estic pentru 2015-2016, prezentat săptămâna aceasta la Bruxelles.
Performanțele țărilor semnatare ale Acordurilor de Asociere sunt măsurate conform realizărilor din două grupuri de indicatori: ”Legături” și ”Apropiere”. Astfel, Moldova a obținut un scor de 0,68 puncte la prima categorie și 0,73 puncte la a doua, depășind celelalte cinci state – Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.

Potrivit studiului, țara noastră este lider inclusiv la categoria ”Democrație Profundă și Durabilă” – unde a obținut cel mai mare scor pentru politicile de egalitate și anti-discriminare. Moldova a luat punctaj mare, de asemenea, pentru alegeri, libertatea mass-media, drepturile omului, independența justiției, calitatea administrației publice, combaterea corupției.
În document se menționează că după răcirea relațiilor dintre Moldova și Uniunea Europeană, ca urmare a fraudei bancare și instabilității politice, Guvernul Filip a reușit să îmbunătățească treptat dialogul bilateral cu UE. ”De la mijlocul anului 2016, retorica critică a UE a început să se schimbe spre un ton mai pragmatic. UE a optat pentru condiționalități în relațiile cu guvernul pentru a asigura stabilitatea economică și politică a țării, pentru a ține Moldova pe traiectoria integrării europene și a impulsiona anumite reforme”, se arată în document.

Printre prioritățile pentru 2018 se numără, potrivit autorilor studiului, asigurarea implementării de către autoritățile din Moldova a agendei de asociere cu UE pentru 2017-2019.

De asemenea, UE ar trebui să majoreze suportul pentru proiecte economice și sociale concrete, cu accent pe întreprinderi mici și medii, administrație publică locală, sisteme de sănătate și de educație.

Atenție trebuie să fie acordată depolitizării instituțiilor statului, consolidării independenței acestora de ingerințe politice, dezvoltării dialogului cu societatea civilă și transparență.

Indicele Parteneriatului Estic 2015-2016 cuprinde perioada martie 2015 – decembrie 2016 și a fost elaborate de un grup de experți din țările UE și ale Parteneriatului Estic. Acesta măsoară progresul realizat de șase țări din Parteneriatul Estic în procesul de dezvoltare democratică durabilă și integrare europeană.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Ambasadorul SUA s-a întâlnit cu Plahotniuc la sediul PD

Publicat

pe

De către

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

”Am vorbit cu Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, despre ultimele reforme promovate de Guvern și Parlament, dar și despre planurile pe care le avem pentru 2018. Ne dorim să dezvoltăm parteneriatul nostru și să găsim noi moduri prin care să cooperăm, în cât mai multe domenii”, a scris Vlad Plahotniuc pe Facebook.

Citește mai departe

Diverse

Guvernul a aprobat programul Prima Casă. Vezi ce presupune documentul

Publicat

pe

De către

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri regulamentul programului „Prima casă”. Documentul conține mai multe prevederi detaliate privind criteriile de eligibilitate ale aplicanților, condițiile în care băncile vor oferi creditele, dar și cum va fi aplicată garanția de stat.

Astfel, pentru a deveni beneficiar al programului prima cază, cetățeanul trebuie să aibă vârsta de până la 45 de ani și să nu aibă în proprietate alte locuințe. Totodată, acesta trebuie să contribuie cu 10% de la costul locuinței. Rata lunară, inclusiv dobânda băncii nu va depăși 50% din veniturile pe care le are cetățeanul.

Băncile cărora le-a fost retrasă licența sau le-au fost aplicate măsuri de supraveghere nu vor putea participa drept creditori ai programului.

Pentru a putea fi procurată în cadrul programului „Prima casă”, locuința trebuie să se afle pe teritoriul țării, costul acesteia să nu depășească 1 milion de lei, precum și trebuie să finisată și dată în exploatare.

Decizia de acordare a creditului va fi luată de către banca creditoare, împreună cu Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Tot ODIMM va fi responsabilă de aplicarea garanției de stat, acest drept fiindu-i oferit de către Ministerul Finanțelor. La fel, ODIMM va monitoriza cum aplicanții își îndeplinesc condițiile de achitare a creditului.

Este de menționat că aprobarea regulamentului programului „Prima casă” este ultima etapă înainte de punerea acestuia în aplicare. În continuare, Guvernul urmează să semneze contracte cu băncile din Moldova.

În cadrul ședinței de Guvern, premierul Pavel Filip a mulțumit colegilor care a lucrat la elaborarea acestui program și și-a exprimat speranța că astfel va motiva tinerii să nu mai plece din țară, odată ce au posibilitatea să-și procure o locuință în condiții avantajoase.

Citește mai departe

Diverse

Presa: Mai multe companii afiliate lui Mihai Ghimpu au câștigat licitații importante

Publicat

pe

De către

În perioada în care Dorin Chirtoacă s-a aflat în fruntea primăriei, iar liberalii – la guvernare, partidul s-a îmbogățit fabulos pe seama contractelor cu statul. Acest lucru este scos la iveală de o investigație realizată de portalul Telegraph.md. Autorii indică o listă de companii fondate și controlate de către liderul PL, Mihai Ghimpu, care au câștigat mai multe contracte cu statul, chiar dacă în unele cazuri au oferit prețuri necompetitive, comparativ cu alți participanți la licitații.

 „Eurosim” SRL, companie fondată de Mihai Ghimpu în anul 2000, împreună Veaceslav Ceban și Iurie Aramă, la care liderul PL deține 34 % de acțiuni, iar partenerii săi de afaceri – câte 33% din acțiuni, devine brusc, în 2011, o companie care câștigă o serie de licitații cu instituțiile de stat și municipale controlate de PL, pentru livrare de carburanți! În 2011, firma semnează un contract cu Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, prin care vinde produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei”, scriu autorii investigației.

eurosim

Printr-o altă companie, „Parstar Petrol”, liberalii au obținut câștiguri mult mai grase, fiind vorba despre contracte de sute de milioane de lei. Potrivit Telegraph.md, doar în 2011, compania a câștigat aproape jumătate de miliard de lei din vânzarea carburanților pentru Agenția de stat a drumurilor și „Calea Ferată a Moldovei”. Este de menționat că în acea perioadă, ambele instituții se subordonau Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condus pe atunci de un ministru liberal. Parstar Petrol a deservit și Parcul Urban de Autobuze, indică investigația. Compania a fost selectată chiar dacă vindea petrol la preț mai mare decât au oferit alți participanți la licitație.

parstar

„Get Premium” este o altă companie implicată în afacerile PL cu statul. Firma este fondată de același partener de afaceri al lui Mihai Ghimpu, Veaceslav Ceban, care deține 99,9% din capitalul social al acesteia, tot el fiind și fost administrator al Parstar Petrol.

Telegraph.md atrage atenția că adresa juridică a companiei Get Premium se afla inițial pe str. București 87, apartamentul nr. 3, care aparține firmei „Eurosim” SRL, unde a fost în trecut și sediul PL. Din 2014, această companie practic a luat locul Parstat Petrol și câștigă contracte generoase cu statul, notează portalul.

Printre clienții noii companii controlate de liberali se numără Întreprinderea pentru Silvicultură din Telenești, subordonată anterior Ministerului Mediului, care până la reorganizarea Guvernului era condus tot de liberali. Get Premium câștigă de pe seama acestui contract 1,3 milioane de lei în perioada 2014-2016.

Și subdiviziunile primăriei capitalei au avut contracte cu Get Premium. Regia Autosalubritate, de exemplu, a cumpărat de la această firmă carburanți în valoare de peste 27 milioane de lei, în perioada 2015-2017. Parcului Urban de Autobuze i-au fost livrați carburanți în sumă de aproximativ 40 de milioane de lei anual, în perioada 2014-2017. În investigație sunt menționate și alte structuri și instituții ale statului care au fost aprovizionate de firma liberalilor.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social7 ore în urmă

Cele 11 solicitări publice lansate de Caritate.md către jurnaliștii RISE/ Document

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”, care administrează platforma caritate.md, a înaintat 11 solicitări către RISE, instituția de presă care a...

Cultură9 ore în urmă

Filip Kirkorov a venit la Chișinău pentru a susține trupa DoReDos. S-a întâlnit și cu Igor Dodon

Interpretul rus Filip Kirkorov a sosit astăzi la Chișinău pentru a-i susține pe membrii trupei DoReDos la preselecția națională a...

Reintegrare11 ore în urmă

Autoritățile transnistrene inițiază construcția unui așa zis ”terminal vamal”, destabilizând situația în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 22 februarie având pe agendă subiectul principal: acțiunile Comisiei și Comandamentului Militar...

Politică12 ore în urmă

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde,...

Politică12 ore în urmă

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a...

Social12 ore în urmă

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a...

Social13 ore în urmă

Atenție! A fost emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă minime de până la -19 grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Atenționarea intră în vigoare pe 25 februarie...

Advertisement

Opinii