Indicele Parteneriatului Estic: Moldova, lider la apropierea de standardele UE

Moldova rămâne lider la capitolul apropiere de standardele Uniunii Europene dintre țările Parteneriatului Estic. Acest lucru rezultă din recentul Indice al Parteneriatului Estic pentru 2015-2016, prezentat săptămâna aceasta la Bruxelles.
Performanțele țărilor semnatare ale Acordurilor de Asociere sunt măsurate conform realizărilor din două grupuri de indicatori: ”Legături” și ”Apropiere”. Astfel, Moldova a obținut un scor de 0,68 puncte la prima categorie și 0,73 puncte la a doua, depășind celelalte cinci state – Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.

Potrivit studiului, țara noastră este lider inclusiv la categoria ”Democrație Profundă și Durabilă” – unde a obținut cel mai mare scor pentru politicile de egalitate și anti-discriminare. Moldova a luat punctaj mare, de asemenea, pentru alegeri, libertatea mass-media, drepturile omului, independența justiției, calitatea administrației publice, combaterea corupției.
În document se menționează că după răcirea relațiilor dintre Moldova și Uniunea Europeană, ca urmare a fraudei bancare și instabilității politice, Guvernul Filip a reușit să îmbunătățească treptat dialogul bilateral cu UE. ”De la mijlocul anului 2016, retorica critică a UE a început să se schimbe spre un ton mai pragmatic. UE a optat pentru condiționalități în relațiile cu guvernul pentru a asigura stabilitatea economică și politică a țării, pentru a ține Moldova pe traiectoria integrării europene și a impulsiona anumite reforme”, se arată în document.

Printre prioritățile pentru 2018 se numără, potrivit autorilor studiului, asigurarea implementării de către autoritățile din Moldova a agendei de asociere cu UE pentru 2017-2019.

De asemenea, UE ar trebui să majoreze suportul pentru proiecte economice și sociale concrete, cu accent pe întreprinderi mici și medii, administrație publică locală, sisteme de sănătate și de educație.

Atenție trebuie să fie acordată depolitizării instituțiilor statului, consolidării independenței acestora de ingerințe politice, dezvoltării dialogului cu societatea civilă și transparență.

Indicele Parteneriatului Estic 2015-2016 cuprinde perioada martie 2015 – decembrie 2016 și a fost elaborate de un grup de experți din țările UE și ale Parteneriatului Estic. Acesta măsoară progresul realizat de șase țări din Parteneriatul Estic în procesul de dezvoltare democratică durabilă și integrare europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.