Indemnizația unică acordată tinerilor profesori, în primii trei ani de activitate, a fost majorată până la 45 de mii de lei

Indemnizația unică acordată cadrelor didactice în primii trei ani de activitate se va majora cu 50% și va constitui, pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ superior 45 de mii de lei. Cea acordată pentru absolvenții învățământului mediu de specialitate se va majora până la 36 de mii de lei. De majorare vor beneficia 1.299 de tineri specialişti.

Aceasta după ce Guvernul a aprobat miercuri o serie de hotărâri privind majorarea plăţilor sociale pentru angajaţii din sfera educaţiei.

Astfel, au fost majorate şi indemnizaţiile unice acordate tinerilor specialişti pentru compensarea cheltuielilor de închiriere a spaţiului locativ şi a consumul de energie tehnică şi electrică. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2017 au fost prevăzute 22,8 milioane lei.

O altă măsură pentru susţinerea tinerilor să activeze în sfera educaţională prevede că salariul lunar al cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ general public, în primii trei ani de activitate, se va stabili având baza de calcul 75 % din norma didactică pentru salariul de funcție. Pentru aceasta în anul curent vor fi alocaţi peste 18,3 milioane lei.

De asemenea, Executivul a aprobat o serie de modificări la Regulamentul privind organizarea concursului republican „Pedagogul anului”, care are ca scop stimularea performanţei profesionale obţinute de profesori pe parcursul anului. Conform modificărilor, pentru premiul I se vor acorda 50 de mii de lei, pentru premiul II – 25 de  mii de lei, în timp ce cei clasaţi pe a treia poziţie va primi 15 mii de lei.

O altă hotărâre aprobată de Guvern prevede indexarea burselor de studii cu 5 %.

În cadrul şedinţei, premierul Pavel Filip a dispus întocmirea de către Ministerul Educaţiei și Cancelaria de Stat a unui plan cu termeni concreți de lichidare a restanțelor, privind elaborarea actelor normative pentru punerea în aplicare a Codului Educației.

Totodată, noua metodologie de salarizare a cadrelor didactice pe bază de performanțe urmează să fie prezentată pentru discuţii publice în maxim o lună de zile.

„Reamintesc, că a fost creat Grupul de lucru intersectorial cu participarea sindicatelor, inclusiv a celor din educație, care are drept sarcină să vină cu o propunere de reformă calitativă a sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Ne propunem ca acest Grup de lucru să elaboreze un nou proiect de lege cu privire la salarizarea funcționarilor publici și a bugetarilor, care să fie bazat pe meritocrație și performanțe”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.